سازمان نظام پرستاری

سازمان نظام پرستاری جمهوری اسلامی ایران سازمانی است مستقل دارای هویت حقوقی که به منظور تحقق بخشیدن به اهداف و وظایف سازمان مقرر در قانون ایجاد سازمان نظام پرستاری جمهوری اسلامی ایران تشکیل میگردد.[۱]رئیس کل سازمان که مسؤولیت اجرای مصوبات شورایعالی و اداره امور سازمان به شرح مذکور در ماده (۱۴) قانون ایجاد سازمان نظام پرستاری جمهوری اسلامی ایران را بر عهده دارد یک نفرپرستار و عضو شورای عالی سازمان با حداقل مدرک کارشناسی است که با رأی اکثریت مطلق اعضاء به مدت چهار سال انتخاب میشود انتخاب مجددوی بلامانع است. نحوه رسیدگی به استعفا و یا استیضاح رئیس کل سازمان با درخواست حداقل هفت نفر از اعضاء شورای عالی قابل طرح است و تابعآییننامه داخلی شورا خواهد بود.[۲]

اهداف سازمان

اهداف سازمان:

۱ – تلاش در جهت اصلاح، رشد و تعالی حرفه پرستاری.

۲ – تلاش برای حفظ حقوق پرستاران و مردم در قبال خدمات پرستاری.

۳ – کوشش در جهت برقراری، حفظ و حمایت از حقوق مادی، معنوی و صنفی پرستاران.

۴ – تلاش به منظور ارتقاء سطح دانش و مهارت و آموزش حین خدمت پرستاران.

۵ – آشنا ساختن جامعه نسبت به وظایف و نوع خدمات پرستاران.

۶ – تلاش در جهت اجرای موازین و ارزشهای اسلامی در بخش پرستاری.

۷ – کوشش به منظور اجرای صحیح و دقیق مقررات و اخلاق امور پزشکی در بخش پرستاری.

۸ – همکاری با سازمانها و مؤسسات قانونی در کشور و در مجامع بینالمللی.[۳]

وظایف و اختیارات سازمان

وظایف و اختیارات سازمان در رسیدن به اهداف خود به این شرح میباشد:

۱ – همکاری در تهیه و تعیین استانداردهای آموزشی سطوح مختلف پرستاری.

۲ – همکاری در تعیین تعداد و نحوه پذیرش دانشجویان پرستاری در دانشگاههای کشور.

۳ – تلاش به منظور ارتقاء کیفی مهارتها و دانش فارغالتحصیلان پرستاری.

۴ – کمک به ایجاد گسترش زمینههای پژوهشی و تحقیقات علمی پرستاری در کشور و استفاده مفید و کارآمد از دستاوردهای این تحقیقات.

۵ – همکاری در تعیین استانداردهای خدمات و شرح وظایف ردههای مختلف پرستاری.

۶ – همکاری برای نظارت، کنترل و ارزشیابی نحوه ارائه خدمات و رعایت قوانین و مقررات پرستاری.

۷ – تعیین ضوابط برای صدور، تمدید یا لغو کارت عضویت در سازمان.

۸ – همکاری در تعیین راههای تبادل علمی، تحقیقاتی و حرفهای با سازمانهای قانونی داخل کشور و نیز با سایر کشورها و مجامع علمی و حرفهایبینالمللی به منظور ارتقاء کیفیت آموزشی و خدماتی پرستاری.

۹ – ارائه گزارش کارشناسی در مورد تخلفات پرستاری که از سوی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران برای مشاوره به این سازمان ارجاعگردیده است.

۱۰ – همکاری در تدوین مقررات برای تأمین حقوق حرفهای، حفظ و ارتقاء شؤون اجتماعی پرستاران.[۴]

تشکیلات سازمان

تشکیلات سازمان به شرح زیر میباشد:

۱ – شورایعالی

۲ – رئیس کل

۳ – هیأت مدیره

۴ – دبیرخانه شورایعالی

۵ – کمیسیونهای داخلی و هیأتهای کارشناسی رسیدگی به تخلفات[۵]

ضمنا اعضای شورای عالی عبارتند از:

الف – بیست و پنج نفر عضو اصلی و پنج نفر عضو علیالبدل از کادر پرستاری که ترکیب اعضاء اصلی به ترتیب زیر است:

هجده نفر کارشناس و بالاتر، پنج نفر بهیار، یک نفر کاردان اتاق عمل و یک نفر کاردان هوشبری که با رأی اکثریت مجمع نمایندگان هیأتهای مدیرهشهرستانها انتخاب میشوند.

ب – یک نفر نماینده به معرفی کمیسیون بهداشت و درمان و انتخاب مجلس شورای اسلامی (به عنوان ناظر) و دو نفر پرستار به انتخاب وزیربهداشت، درمان و آموزش پزشکی، یک نفر پرستار نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به انتخاب ستاد فرماندهی کل قوا و نمایندهای به معرفیسازمان پزشکی قانونی کشور.

تبصره ۱ – اعضاء علیالبدل شامل سه نفر پرستار، یک نفر بهیار و یک نفر کاردان اتاق عمل یا هوشبری خواهند بود که حائزین اکثریت آراء پس ازاعضاء اصلی در رشته خود شده باشند.

تبصره ۲ – هیأتهای مدیره شهرستانهای دارای پانصد شرکت کننده در انتخابات نظام پرستاری یک نفر از اعضای هیأت مدیره را جهت تشکیلمجمع نمایندگان معرفی خواهند نمود. شهرستانهای دارای هزار شرکت کننده، دو نفر به ازای هر پانصد نفر اضافی یک نفر دیگر معرفی خواهند نمود.مجمع نمایندگان از بین کاندیداهای واجد صلاحیت اعضاء انتخابی شورایعالی را به صورت مستقیم و کتبی برمیگزینند.

تبصره ۳ – جلسات شورایعالی نظام پرستاری که حداقل هر دو ماه یک بار تشکیل میشود با حضور دو سوم اعضاء شورا رسمی است وتصمیمات اخذ شده با اکثریت آراء معتبر و برای واحدهای تابعه ذیربط لازمالاجراء است.

تبصره ۴ – وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و معاونین ایشان و همچنین مدیر کل پرستاری وزارتخانه میتوانند در جلسات شورایعالیبدون حق رأی شرکت و اظهارنظر نمایند.

تبصره ۵ – شورایعالی نظام پرستاری دارای یک رئیس، دو نایب رئیس، یک نفر دبیر خواهد بود که از بین اعضاء شورا با رأی اکثریت نسبی برایمدت دو سال انتخاب میشوند. انتخاب مجدد آنان بلامانع است.

تبصره ۶ – شورایعالی نظام پرستاری دارای کمیسیونهای مشورتی است که تعداد و وظایف آنها توسط شورایعالی نظام پرستاری تعیین خواهدشد.[۶]

منابع