وقف در حقوق ایران و فرانسه
وقف در حقوق ایران و فرانسه عنوان پایان نامه ای است که توسط جاوید عبداللهی، با راهنمایی علیرضا مظلوم رهنی در سال ۱۳۹۶ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس دفاع گردید.
عنوان | وقف در حقوق ایران و فرانسه |
---|---|
رشته | حقوق خصوصی |
دانشجو | جاوید عبداللهی |
استاد راهنما | علیرضا مظلوم رهنی |
مقطع | کارشناسی ارشد |
سال دفاع | ۱۳۹۶ |
دانشگاه | دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس |
چکیده
مسیله وقف و کمک به همنوع و افراد بی بضاعت و پا بست کردن اموال در راه امور خیریه، یکی از مبرزترین و جالب ترین مسایل اخلاقی در ادیان و مذاهب گوناگون جهان انسانی است. زیرا اساس زندگی اجتماعی بر تعاون است و اساس مذاهب و ادیان آسمانی بر تامین سعادت و ایجاد همبستگی های اجتماعی است . این عمل خیر خواهانه گرچه در طول تاریخ بشریت، دوران پرفراز و نشیبی را طی نموده اما با ظهور اسلام به دوران طلایی رشد رسیده است. وقف در بسیاری از کشورهای صورت می گیرد. از جمله می توان به ایران و فرانسه اشاره کرد که هر کدام دارای ویژگی هایی خاص می باشند. بی شک مطالعه نظام های حقوقی متفاوت در راستای تکمیل و توسعه این عمل ارزشمند می تواند به توسعه آن کمک شایانی نماید. از این رو هدف پژوهش حاضر مطالعه وقف در حقوق ایران و فرانسه بوده که با استفاده از روش توصیفی–تحلیلی به مطالعه مشابهت ها و تفاوت هایی که در ماهیت حقوقی وقف و نحوه فعالیت نهاد وقف در این دو کشور پرداخته است. نتایج پژوهش نشان داد که در ایران نهاد وقف از بنیان فقهی و حقوقی برخوردار بوده اما در فرآیند اجرایی شدن مشکلات و محدودیت هایی به وجود می آید و توسعه و بهبود انجام آن نیازمند اموری چون بازنگری در تعریف وقف، افزایش حوزه اموال و نیز جواز وقف پول و استفاده از ابزار اوراق مشارکت برای احیای موقوفات و ایجاد ضمانت اجراهای موثر برای قوانین موجود و رفع خلاهای قانونی می باشد. وقف در فرانسه نیز علی رغم فترت طولانی ضعف پشتوانهء قانونی، از قانون نسبتا قدیمی و پرباری در این زمینه برخوردار هستند در فرانسه نوعی از تصرفات مالی وجود دارد که شبیه وقف اولادی است . قانون اجازه می دهد که ؛ پدر ، مالی را به فرزندش ببخشد و یا به نفع او وصیت کند که خود در حال حیاتش از آن منتفع شود و بعد از مرگش به اولاد یا برادرش انتقال یابد . البته در حقوق فرانسه نیز مشکلاتی در زمینه وقف وجود دارد از جمله اینکه در حقوق فرانسه دارایی نمی تواند بدون انتساب به شخص، زندگی حقوقی داشته باشد. از این رو بهترین راه برای امور خیریه وصیت است، یعنی انتقال دارایی به افراد یا موارد مورد نظر از راه وصیت می باشد.
ساختار و فهرست پایان نامه
چکیده۱کلیات تحقیق۲مقدمه۳۱ بیان مساله۴۲ اهمیت و ضرورت پژوهش۶۳ پیشینه تحقیق۷۴ جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق۷۵ اهداف تحقیق۷۶ سوال های پژوهش۸۶–۱ سیوال اصلی۸۶–۲ سیوالات فرعی۸۷ فرضیه های تحقیق۸۷–۱ فرضیه اصلی۸۷–۲ فرضیه های فرعی تحقیق۸۸ تعریف متغیرها۹۹ روش تحقیق۱۰۱۰ ساختار تحقیق۱۰فصل اول: کلیات و مفاهیم۱۱۱–۲– مفهوم وقف و اقسام آن۱۲۱–۱–۲– مفهوم وقف۱۲۱–۱–۱–۲– حقوق ایران۱۲۱–۱–۱–۲– وقف در حقوق فرانسه۱۶۱–۱–۲– اقسام وقف۱۷۱–۲–۱–۲– وقف عام۱۷۱–۲–۱–۲– وقف خاص۱۸۱–۲– تاریخچه وقف۱۸۱–۲–۱– تاریخچه وقف در حقوق ایران۱۸۱–۲–۲– تاریخچه وقف حقوق فرانسه۲۱فصل دوم : ماهیت وقف در ایران۲۳۲–۱– عمل حقوقی منشا وقف۲۴۲–۱– شرایط صحت وقف۲۷۲–۱–۱– شرایط انعقاد وقف۲۷۲–۱–۱–۱– تراضی۲۷۲–۱–۱–۲– قبض۲۷۲–۱–۱–۳– جهت مشروع۲۹۲–۱–۲– شرایط واقف و موقوف علیه۳۰۲–۱–۲–۱– واقف۳۰۲–۱–۲–۲– موقوف علیه۳۱۲–۱–۳– شرایط مال موقوفه۳۱۲–۱–۳–۱– تعریف مال و مالیت۳۲۲–۱–۳–۲– شرایط مال موقوفه در فقه شیعه و فروعات آن۳۷الف)شرایط مال موقوفه در فقه شیعه۳۷ب)وقف کلی۳۹ج)وقف منفعت۴۰د)وقف دین۴۱ه)وقف مالیت و وقف پول۴۱ی)وقف مال مشاع۴۳۲–۱–۳–۳– شرایط مال موقوفه در حقوق ایران۴۳۲–۲– شخصیت حقوقی وقف۴۵۲–۲–۱– تعریف شخصیت حقوقی۴۶۲–۲–۲– شخصیت حقوقی در فقه شیعه۴۷۲–۲–۳– شخصیت حقوقی وقف در فقه شیعه۵۰۲–۲–۴– شخصیت حقوقی وقف در حقوق ایران۵۲۲–۳– شرایط اداره، تبدیل و پایان وقف۵۵۲–۳–۱– اداره وقف۵۶۲–۳–۲– فروش و استبدال مال موقوفه۵۷۲–۳–۳– پایان وقف۶۰فصل سوم: وقف در کشور فرانسه۶۱۳–۱– خصوصیات و انواع وقف در حقوق فرانسه۶۳۳–۱–۱–گفتار اول: خصوصیات مال مورد فونداسیون۶۳۳–۱–۱–۱–بند اول: قابلیت بقا در برابر انتفاع در مال مورد فونداسیون۶۳۳–۱–۱–۲– معلوم و معین بودن مال مورد فونداسیون۶۴۳–۱–۱–۳– قبض در فونداسیون۶۴۳–۱–۱–۴– مصرف مال موضوع فونداسیون۶۵۳–۱–۲– انوع وقف در فرانسه۶۵۳–۱–۲–۱– وقف مستقیم۶۵الف: وقف در زمان حیات۶۶ب: وقف مستقیم ب–رای پس از وفات۶۶۳–۱–۲–۲– وقف غیر مستقیم۶۹الف: وقف غیر مستقیم در زمان حیات۶۹ب: وقف غیر مستقیم برای پس از وفات۷۰۳–۲– مداخله دولت فرانسه در نهاد وقف۷۱۳–۲–۱– کنترل دولت بر ایجاد وقف۷۲۳–۲–۲– کنترل دولت در فعالیت های بنیاد موقوفه۷۴نتیجه گیری و ارایه پیشنهادها۷۷ضمایم۸۷
کلیدواژه ها
- وقف
- مالکیت
- قانون فرانسه
- قانون ایران