تحلیل هزینه‌های جرم

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۷:۱۸ توسط Alirezadelavar (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''تحلیل هزینه‌های جرم''' نام مقاله ای از اسماعیل انصاری و محمد علی بابایی است که در دوره صفر شماره بیست و سوم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است. == چکیده == یکی از ابعاد مهم سیاست‌گذاری جنایی برآورد هزینه‌های جرم است؛ زی...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

تحلیل هزینه‌های جرم نام مقاله ای از اسماعیل انصاری و محمد علی بابایی است که در دوره صفر شماره بیست و سوم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است.

چکیده

یکی از ابعاد مهم سیاست‌گذاری جنایی برآورد هزینه‌های جرم است؛ زیرا وقوع جرم، هزینه‌های زیادی را به جامعه و شهروندان که ممکن است بزه‌دیده باشند، تحمیل می‌کند. مطالعه دقیق و علمی هزینه‌های جرم همزمان با نظریه‌پردازی مکتب تحلیل اقتصادی حقوق در پیش‌بینی و کنترل جرم شروع شد. از دیدگاه این مکتب، هر اقدام عملی برای افزایش رفاه جامعه از طریق شناخت درست میزان هزینه‌های مربوط به فرایند کیفری امکان‌پذیر است.

اقتصاددانان هزینه‌های جرایم را به سه دسته تقسیم می‌کنند: هزینه‌های بزه‌دیدگان، هزینه‌های دستگاه عدالت کیفری و هزینه‌های بزهکاران. هزینه‌های بزه‌دیدگان شامل هزینه‌های مادی (از دست دادن توانایی کار، هزینه‌های پزشکی و ... ) و هزینه‌های معنوی (درد و رنج و کیفیت از دست رفته زندگی و ... ) می‌شود، اما دستگاه عدالت کیفری در هر جامعه با توجه به سیاستی که اتخاذ می‌کند، هزینه‌های متفاوتی را به جامعه تحمیل می‌نماید. بزه‌کاران نیز در نتیجه ارتکاب جرم، برای فرار از عدالت کیفری و عدم کشف جرم، هزینه‌هایی را تحمل و در عین حال به سود و لذت دست پیدا می‌کنند.

برآورد صحیح هزینه‌های جرائم باعث می‌شود که اولا،ً اهمیت موضوع پدیده مجرمانه در جامعه نسبت به سایر اولویت‌ها تعیین شود، ثانیاً سیاست‌گذارانی که با کمبود منابع مواجه هستند، بهترین و کارآمدترین سیاست را در قبال این پدیده انتخاب نمایند و در نهایت امکان استفاده از تحلیل‌های هزینه - فایده برای متولیان امر سیاست‌گذاری فراهم کنند. متأسفانه در پژوهش‌هایی که در ایران انجام می‌شود به این ارزیابی‌ها به طور بایسته توجه نمی‌شود. این بی‌توجهی عمدتاً ریشه در عدم شناسایی صحیح هزینه‌های ناشی از جرم دارد. این مقاله سعی دارد با تبیین اهمیت ارزیابی انواع هزینه‌های جرم، زمینه نهادینه شدن این فرآیند در حقوق ایران را فراهم نماید.

کلیدواژه‌ها

  • هزینه های جرم
  • هزینه های بزه دیدگان
  • هزینه های بزه کاران
  • نظریه اقتصادی جرم