چالش گروه قراردادی در موازنۀ عقود در حقوق ایران

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۸ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۲۲:۲۵ توسط Alirezadelavar (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''چالش گروه قراردادی در موازنۀ عقود در حقوق ایران''' نام مقاله ای از مهدی کریمیان راوندی و قاسم محمدی است که در دوره یازدهم شماره دو (اسفند 1401) دوفصلنامه علمی دانش حقوق مدنی منتشر شده است. == '''چکیده''' == اینکه امروزه تحولات حقوق خصوصی موجب ت...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

چالش گروه قراردادی در موازنۀ عقود در حقوق ایران نام مقاله ای از مهدی کریمیان راوندی و قاسم محمدی است که در دوره یازدهم شماره دو (اسفند 1401) دوفصلنامه علمی دانش حقوق مدنی منتشر شده است.

چکیده

اینکه امروزه تحولات حقوق خصوصی موجب تأثیر متقابل عقود برهم شده موضوعی غیرقابل انکار است و حتی از نظر حقوقی این سوألات را مطرح می سازد که چرا و چگونه چنین پیوندی مغایر اصول حقوقی باید ایجاد شود؟ آیا چنین پلورالیسم (چندگانگی) ساختاری با اصول حقوقی حاکم بر قراردادها هماهنگی دارد یا خیر؟ فرضیۀ اصلی پژوهش بررسی این چالش است که در حقوق داخلی گاه تشکیل و همزیستی عقود با هم مشکلِ رویش پدیدۀ مجموعه قراردادهای هموزن یک قرارداد را بدون در نظر گرفتن اصول حقوقی ایجاد کرده و موجب نادیده گرفتن قواعد عمومی شده اند. در حالی که این وضعیت در قراردادهای متعدد دیگری در زمینه های تجارت خارجی، نفت و گاز، پیمانکاری، رقابت و داوری بین الملل اجتناب ناپذیر و پذیرفتنی است. از این رو دغدغۀ اصلی این مقاله اثبات دشواری پذیرش گروه قراردادها در حقوق ایران به خاطر ابهام مفهومی، ناسازگاری آن با نظام عقود معین، ناتوانی در کاربرد اصول حقوقی و ناکارآمدی استدلالات قانونی در توجیه می باشد. به نحوی که نتایج حاصل این نوشتار مبتنی بر ضرورت مرزبندی های شفاف در کاربرد گروه قراردادها در حقوق داخلی از نمونه های خاص خواهد بود. از این رو چالش های گروه قراردادها در برابر شناسایی قانونی عقود در مقام ادغام، تجزیه، تشخیص اثر اصلی قرارداد، ناتوانی در رفع ایرادات ناشی از پیوند عقود مختلف و مهمتر از همه تضاد با اصل نسبیت با روش توصیفی تحلیلی بررسی شده تا ضمن تأکید بر اهمیت گروه قراردادها در نمونه های خاص، از ظهور آن در حقوق داخلی اجتناب شود.

کلیدواژه‌ها

  • قرارداد اجباری
  • گروه قراردادی
  • شناسایی قانونی
  • همبستگی اقتصادی
  • همزیستی عقود