ماده ۵۷۰ قانون مدنی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۷ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۱۲:۰۸ توسط Keyhani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «جعاله بر عمل نامشروع و یا بر عمل غیر عقلایی باطل است. == توضیح واژگان == جعاله:...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

جعاله بر عمل نامشروع و یا بر عمل غیر عقلایی باطل است.

توضیح واژگان

جعاله: در لغت به مالی که برای اتیان کاری، درنظر گرفته می شود؛ جعاله گویند. و در اصطلاح، جعاله عبارت است از صیغه ای که فایده آن، تحصیل منافع در مقابل عوض است؛ بدون آنکه علم به عوض و عمل شرط گردیده باشد.(36839) و تعهد جاعل به تأدیه حق الزحمه معلوم، درمقابل اتیان عملی معین بر طبق قرارداد را، جعاله می نامند.(549584)

پیشینه

مدلول این ماده، از ماده 1157 قانون مدنی فرانسه اقتباس گردیده است.(196897)

نکات توضیحی تفسیری دکترین

دررابطه با لزوم عمل موضوع قرارداد، تفاوتی بین جعاله و اجاره وجود ندارد. پس اگر شخصی در مقابل ارتکاب جرم، و یا عملی که برخلاف اخلاق حسنه و نظم عمومی است؛ تعهد به تأدیه جعل نماید؛ دراینصورت چنین جعاله ای فاقد اعتبار است. همچنین است حکم موردی که عقلا، موضوع جعاله را، عاقلانه و مفید نمی دانند. زیرا حقوق، به تنظیم روابط اجتماعی معقول پرداخته؛ و دررابطه با تأمین خواسته های نامعقول اشخاص، مسئولیتی ندارد.(720099)

اگر جعاله، به دلیل نامشروع بودن موضوع و یا جهت عقد، باطل باشد؛ دراینصورت نمی توان عامل را مستحق مطالبه جعل دانست. حتی اگر وی، جاهل به  عدم مشروعیت باشد. زیرا از نظر قانونگذار چنین اعمالی، فاقد ارزش اقتصادی است. مگراینکه جهل عامل، ناظر به جنبه عمومی فقدان مشروعیت باشد؛ مانند اینکه نداند که جاعل، می خواهد از او جهت تصرف نامشروع در ملک غیر، استفاده نماید؛ که دراینصورت مستحق اجرت المثل است.(63973)

سوابق فقهی

در جعاله نیز همانند اجاره، موضوع عقد باید مشروع بوده؛ و از نظر عقلا نیز، لغو و بیهوده، و یا ناشی از سفه و بی تدبیری نباشد. مانند عزیمت به اماکن ترسناک، و یا بالا رفتن از دیوار برج های چندین طبقه، و پریدن از ارتفاعی بلند، به شرط آنکه تمام اعمال یادشده، فاقد منفعت عقلایی باشد.(12227)

مصادیق و نمونه ها

  • جعاله ای که موضوع آن، انجام زنا باشد؛ به دلیل نامشروع بودن عمل مورد توافق طرفین، صحیح نیست.