ماده ۵۸۷ قانون مدنی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۰۸:۳۷ توسط Keyhani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «شرکت به یکی از طرق ذیل مرتفع می‌شود: ۱- در صورت تقسیم؛ ۲- در صورت تلف شدن تمام...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

شرکت به یکی از طرق ذیل مرتفع می‌شود:

۱- در صورت تقسیم؛

۲- در صورت تلف شدن تمام مال شرکت.

توضیح واژگان

شرکت عقدی است معین، که منجر به ایجاد اشاعه در اموال شرکا می گردد.(31922)

پیشینه

به موجب ماده 527 قانون مدنی مصر، ازاله کل سرمایه شرکت و یا بخشی از آن، به نحوی که ادامه فعالیت آن را غیرممکن سازد؛ موجب انحلال شرکت می گردد.(1331628)

نکات توضیحی تفسیری دکترین

با استناد به قواعد عمومی، انتفای امکان عمل به موضوع شرکت، موجب انحلال آن می گردد.(1522522)

تلف جزئی از مال شرکت، موجب انحلال اشاعه نمی گردد. زیرا حصه هر یک از شرکا، در مجموع مال الشرکه انتشار یافته؛ و آنچه که تلف می گردد؛ جزئی از حق همه آنان بوده؛ و هر چه که باقی می ماند؛ باز هم متعلق به همه آنان است. ولی از بین رفتن کل سرمایه شرکت، اشاعه را منتفی می سازد. به همین دلیل است که انحلال شرکت، مقید به تلف همه مال آن گردیده است.(720220)

تراضی همه شرکا، شرکت را منحل می نماید. هرچند هنوز مدت آن، سپری نگردیده؛ و یا هدفی که منجر به تشکیل شرکت گردیده؛ محقق نشده باشد.(129290)

سوابق فقهی

تلف سهم حداقل یکی از شرکا، منجر به انحلال شرکت می گردد.(1111823)

رویه های قضایی

به موجب نظریه مشورتی شماره 455 مورخه 4/2/1389 اداره حقوقی قوه قضاییه، تقسیم ترکه و مال مشترک را، نمی توان عقد محسوب نمود.(1366556)

مصادیق و نمونه ها

  • اگر شرکت، برای احداث خطوط راه آهن همدان-کرمانشاه، تشکیل گردیده؛ و مسیر مزبور، تأسیس و بهره برداری شده باشد؛ و یا اینکه اگر یک شرکت حمل و نقل زباله های ساختمانی، به موجب امتیاز و انحصاری که از سوی شهرداری، به وی اعطا گردیده؛ به وجود آمده باشد؛ و سپس امتیاز مزبور، توسط نهاد اعطاکننده آن لغو گردد؛ در هر دو فرض مزبور، شرکت به دلیل انتفای موضوع آن، منحل می گردد.(330058)