شناسایی جنایات جنگی اسرائیل در جنگ 2023 اسرائیل-حماس تحت چارچوب اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۵ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۲۶ توسط Fariba-Ranjbar (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''شناسایی جنایات جنگی اسرائیل در جنگ 2023 اسرائیل-حماس تحت چارچوب اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی''' نام مقاله ای از میلاد حاجی اسماعیلی بوده که در شماره اول دوره شانزدهم (فروردین 1403) مجله علمی مطالعات حقوقی منتشر شده است. == چکیده == با تصویب...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

شناسایی جنایات جنگی اسرائیل در جنگ 2023 اسرائیل-حماس تحت چارچوب اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی نام مقاله ای از میلاد حاجی اسماعیلی بوده که در شماره اول دوره شانزدهم (فروردین 1403) مجله علمی مطالعات حقوقی منتشر شده است.

چکیده

با تصویب کنوانسیون اول ژنو در سال 1864 و تدوین قانون جنگ در حقوق بین­الملل، جهان برای نخستین بار شاهد آن بود که حفظ کرامت و حیات انسانی در جنگ بر همه چیز مقدم می‌شود؛ اینک اسرائیل که خود مدعی بزرگ­ترین قربانی جنایت جنگی در جنگ جهانی دوم بوده، در حال کشتار بی‌رحمانه غیرنظامیان در درگیری 2023 اسرائیل-فلسطین در خاک غزه است. در زمان نگارش مقاله حاضر، سرانجام این درگیری همچنان نامشخص است؛ لیکن آنچه به وضوح مبرهن است، از میان رفتن جان هزاران غیرنظامی بی­گناه و تخریب مواضع حیاتی غزه همچون بیمارستان­ها، زیرساخت­های شهری، پناهگاه­ها، اماکن مسکونی و محیط ­زیست است. حال پرسش­های اساسی پژوهش آن است که چه مرجعی و با استناد به چه قواعدی صلاحیت شناسایی و رسیدگی به جنایات جنگی اسرائیل را دارد؟ و اسرائیل در طول درگیری، مرتکب کدامین جنایت جنگی شده است؟ پژوهش حاضر بر این مبنا استوار است که با پیوستن فلسطین به اساسنامه رم و ماهیت بین­المللی درگیری، بنا بر ماده 12 اساسنامه، دیوان کیفری بین­المللی صلاحیت رسیدگی به جنایات جنگی را دارد و با استناد بر مفاد ماده 8 اساسنامه ­رم، کنوانسیون­ها و پروتکل­های ژنو، جنایات علیه اشخاص و اشیاء محافظت شده توسط اسرائیل قابل شناسایی و رسیدگی است.

کلیدواژه ها

  • اساسنامه رم
  • جنایات جنگی
  • دیوان کیفری بین المللی
  • کنوانسیون‌های ژنو و پروتکل‌های الحاقی 1 و 2
  • منازعه اسرائیل و فلسطین

مواد مرتبط