ماده ۲۳۰ قانون تجارت

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۳ اوت ۲۰۲۱، ساعت ۱۵:۴۵ توسط Keyhani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «قبول کننده برات ملزم است وجه آن را سر وعده تأدیه نماید. == توضیح واژگان == برات:...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

قبول کننده برات ملزم است وجه آن را سر وعده تأدیه نماید.

توضیح واژگان

برات: به سندی که به موجب آن، امضاکننده از شخص معینی بخواهد که در موعدی مشخص، مبلغی را در وجه شخص ثالث، یا به حواله کرد، و یا در وجه حامل تأدیه نماید.(619754)

پیشینه

به موجب ماده 28 قانون متحدالشکل ژنو، پس از تحقق قبولی، براتگیر باید مبلغ برات را، در موعد مقرر پرداخت نماید.(458147)

نکات توضیحی تفسیری دکترین

شخصی که برات را قبول نموده؛ درمقابل دارنده برات مسئول است؛ حتی اگر دارنده در اتیان وظایف خویش، نظیر اعتراض عدم تأدیه و ...، غفلت و تساهل نموده باشد.(458148) و قبولی، سبب می گردد که براتگیر، اولین مسئول تأدیه مبلغ برات به شمار آید. البته قبل از آن، باید براتکش را مسئول اصلی سند محسوب نمود.(1214806) و یکی از تفاوت های برات با حواله، این است که قبول برات توسط براتگیر، منجر به برائت ذمه برات دهنده نمی گردد. اما در حواله، به محض تحقق عقد، ذمه محیل بری گردیده؛ و آنچه بر عهده او بوده؛ به محالٌ علیه منتقل می گردد.(1214808) و اگر دارنده برات، بدون رعایت مقررات مربوطه، قبولی براتگیر را اخذ نموده باشد؛ دراینصورت هرچند محالٌ علیه، مکلف به تأدیه مبلغ مندرج در سند است؛ اما دارنده، حق مراجعه به سایر مسئولین برات را ندارد.(619838)

علی الاصول براتگیر، باید وجه آن را در وعده ای که مقرر گردیده؛ تأدیه نماید. مگر اینکه اموری نظیر مرگ و ورشکستگی براتگیر، موجب پرداخت پیش از موعد گردد.(1060273)