ضرورت‌ها و موانع مشروعیت‌بخشی به اتانازی در ایران

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۷ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۲۲:۲۹ توسط Amirmohammadkarimpor (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''ضرورت‌ها و موانع مشروعیت‌بخشی به اتانازی در ایران''' نام مقاله ای از علی نبی است که در شماره 41 (خرداد 1399) فصلنامه پژوهشهای حقوقی منتشر شده است. == چکیده == اتانازی ازجمله مسائل بحث‌برانگیز در محافل پزشکی و حقوقی دنیاست. این موضوع در رابطه...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ضرورت‌ها و موانع مشروعیت‌بخشی به اتانازی در ایران نام مقاله ای از علی نبی است که در شماره 41 (خرداد 1399) فصلنامه پژوهشهای حقوقی منتشر شده است.

چکیده

اتانازی ازجمله مسائل بحث‌برانگیز در محافل پزشکی و حقوقی دنیاست. این موضوع در رابطه با افراد متقاضی مرگ خودخواسته، به‌ویژه بیماران لاعلاجی است که مشکلات فراوانی را در دوره بیماری تحمل می‌کنند و به ‌دلایلی متقاضی سلب حیات از خویش هستند. برخی از کشورهای دنیا به انواعی از اتانازی جنبة قانونی بخشیده‌اند و برخی نیز برای مرتکبان آن، تخفیف‌های قانونی قائل شده‌اند، اما این رفتار در ایران به رسمیت شناخته نشده و برای آن عنوان مجرمانة قتل عمد وجود دارد. در این پژوهش، ضرورت‌ها و موانع مشروعیت‌بخشی به اتانازی در ایران، با روش توصیفی ـ تحلیلی، موردبررسی قرار گرفت. منابع موردنیاز با روش کتابخانه‌ای جمع‌آوری و تجزیه‌وتحلیل گردید که نهایتاً تسکین درد و رنج بیماران، ویژگی‌های جمعیتی و بحران سالمندی پیش‌ِروی جمعیت ایران، هزینه‌های سنگین نگهداری بیماران و انطباق اتانازی با معنای زندگی و اهداف آفرینش، مهم‌ترین ضرورت‌ها شناخته شد. مهم‌ترین موانع نیز شامل موانع قرآنی و فقهی، موانع حقوقی و حقوق بشری، موانع اخلاقی و عدم‌ِمطالبه و پذیرش اجتماعی گردید. به‌نظر می‌رسد هم‌اکنون موانع مشروعیت‌بخشی به اتانازی در ایران نسبت به ضرورت‌های آن، از قوّت بیشتری برخوردار بوده و غلبه بر آنها به‌آسانی میسر نخواهد بود.

کلیدواژه ها

  • ضرورت‌ها
  • موانع
  • مشروعیت‌بخشی
  • اتانازی

مواد مرتبط