ماده ۴۳۰ قانون مدنی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ مهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۱۲:۵۰ توسط Keyhani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «اگر عیب حادث بعد از قبض در نتیجه‌ی عیب قدیم باشد مشتری حق رد را نیز خواهد داش...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

اگر عیب حادث بعد از قبض در نتیجه‌ی عیب قدیم باشد مشتری حق رد را نیز خواهد داشت.

توضیح واژگان

قبض در لغت، یعنی گرفتن، به دست گرفتن.(462289) و در اصطلاح حقوقی، تسلم مال موضوع معاملات از انتقال دهنده آن را، قبض نامند.(84603) و قبض، یعنی قرار گرفتن مبیع، تحت اختیار و تسلط خریدار.(462289)

نکات توضیحی تفسیری دکترین

وجود سبب عیب، در زمان عقد کافی بوده؛ و اگر عیب حادث بعد از قبض، در نتیجه‌ی عیب قدیم باشد؛ مشتری حق رد را نیز خواهد داشت.(1194431)

اگر در موضوع معامله عیبی وجود داشته؛ که پیش از بیع نیز رفع شده باشد؛ و پس مدتی از وقوع عقد، همان عیب سابق، منجربه ایجاد عیب جدیدی در مبیع گردد؛ دراینصورت خریدار، می تواند بیع را فسخ نماید. مانند موردی که اسب مورد معامله، پیش از بیع، بیمار گردیده؛ و سپس بهبود یافته؛ و پس از آن، توسط مالک، به شخص دیگری فروخته شده باشد. اما پس از مدتی، بر اثر همان مرض سابق، غده هایی در حیوان به وجود آمده و رشد کند؛ که توانایی او را در حرکت و تاخت و تاز تحت تأثیر قرار دهد. دراینصورت مشتری، می تواند با استناد به خیار عیب، قرارداد را فسخ کند.(59268)

اگر عیب حادث بعد از قبض، در نتیجه‌ی عیب قدیم باشد؛ و خریدار مطالبه ارش نماید؛ دراینصورت ارشی که به وی تأدیه می گردد؛ بابت هر دو عیب قدیم و جدید خواهد بود.(1167890)