ماده ۴۸۶ قانون مدنی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۹ اکتبر ۲۰۲۱، ساعت ۰۹:۰۵ توسط Nasim (بحث | مشارکت‌ها) (ابرابزار)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

تعمیرات و کلیهٔ مخارجی که در عین مستأجره برای امکان انتفاع از آن لازم است به عهدهٔ مالک است مگر آن که شرط خلاف شده یا عرف بلد بر خلاف آن جاری باشد و همچنین است آلات و ادواتی که برای امکان انتفاع از عین مستأجره لازم می‌باشد.

توضیح واژگان

تعمیرات اساسی: تعمیراتی را، که ممانعت از آن، موجب نقص در منفعت یا مشکل شدن انتفاع گردد؛ تعمیرات اساسی نامند. (۲۲۶۲۲۲)

پیشینه

به موجب ماده ۵۶۷ قانون مدنی مصر، مؤجر باید عین مستأجره را، در همان وضعیتی که تسلیم نموده؛ حفظ نماید. او باید تعمیراتی را، که برای حفظ ملک لازم است؛ به جز تعمیراتی را، که بر عهده مستأجر است؛ انجام دهد. (۱۳۳۱۶۷۹)

نکات توضیحی تفسیری دکترین

وظیفه مؤجر در محافظت از ملک، تا حدی است که هزینه‌های نامتعارفی را، به مستأجر تحمیل ننماید؛ بنابراین اگر عین مستأجره، درنتیجه حوادث خارجی یا فرسودگی ویران گردیده؛ یا اینکه مؤجر مجبور باشد آن را خراب کند؛ دراینصورت مؤجر مکلف به تجدید بنا نیست. (۹۱۲۵۰۶)

تکلیف مؤجر در فراهم نمودن موجبات انتفاع برای مستأجر، تعهدی است مستمر، که تا پایان مدت اجاره، ادامه داشته؛ و مؤجر، نه تنها به هنگام تسلیم، باید عین مستأجره را، در حالتی تقدیم نماید که مؤجر، بتواند استفاده مطلوب را از آن بنماید؛ بلکه تا انقضای مدت اجاره، باید مورد اجاره را، در همان وضعیت نگهدارد. (۲۶۵۲۹۱)

سوابق فقهی

اگر عین مستأجره، در همان وضعی که به هنگام تسلیم بوده؛ باقی مانده باشد؛ دیگر مستأجر نمی‌تواند مالک را، ملزم به انجام تعمیراتی در ملک نماید. اما درصورتیکه مؤجر، با تقاضای مستأجر، نسبت به تعمیرات مزبور موافقت نماید؛ خود وی ملزم به تأمین برخی مخارج مربوطه است؛ نه مستأجر. (۱۰۰۶۶۸۳)

رویه‌های قضایی

به موجب نظریه مشورتی شماره ۴۲۰ مورخه ۲۴/۱/۱۳۶۲ اداره حقوقی دادگستری، دعوی الزام موجر به انجام تعمیرات اساسی در ملک، غیرمالی است. (۱۳۸۰۲۱۹)

مصادیق و نمونه‌ها

  • تأمین هزینه‌های برق، آب و گاز که برای انتفاع از ملک لازم است؛ برابر با عرف، بر عهده مستأجر می‌باشد. (۶۰۸۳۱۷)