ماده ۴۹۶ قانون مدنی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ مهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۱۱:۲۲ توسط Keyhani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «عقد اجاره به واسطه‌ی تلف شدن عین مستأجره از تاریخ تلف، باطل می‌شود و نسبت به...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

عقد اجاره به واسطه‌ی تلف شدن عین مستأجره از تاریخ تلف، باطل می‌شود و نسبت به تخلف از شرایطی که بین موجر و مستأجر مقرر است خیار فسخ از تاریخ تخلف ثابت می‌گردد.

توضیح واژگان

اجاره: به قراردادی که به موجب آن، مستأجر در مقابل مالی که به مؤجر پرداخت می نماید؛ برای زمانی مشخص، مالک منافع عین مستأجره می گردد.(912187)

نکات توضیحی تفسیری دکترین

مقصود قانونگذار از بطلان در این ماده، منفسخ شدن قرارداد اجاره است. چراکه با تلف عین مستأجره پس از تسلیم آن به مستأجر، اجاره از همان زمان تلف منحل گردیده؛ و تلف مورد اجاره، نسبت به گذشته اثری ندارد. و تا هنگام تلف، خدشه ای به عقد وارد نگردیده تا بتوان آن را، از ابتدا باطل دانست. اصل بر این است که معامله، تا لحظه تلف موضوع آن، اعتبار خود را از دست ندهد.(452900)

تلف مورد اجاره، به سه شکل قابل تصور است:

-        تلف پیش از قبض

-        تلف پس از قبض و پیش از شروع به استیفا

-        تلف پس از شروع به استیفا و پیش از انقضای مدت اجاره.(19957)

در عقود تملیکی معوض، دو عامل "تملیک در برابر تملیک"، و "تسلیم دربرابر تسلیم" را نباید نادیده گرفت. عامل اول مقدمه، و عامل دوم هدف است. پس اگر یکی از طرفین، عاجز از تسلیم مورد معامله باشد؛ طرف دیگر را نیز باید عاجز از تسلیم موضوع تعهد خویش دانست. و اگر تسلیمی صورت پذیرفته باشد؛ باید استرداد گردد.(19957)

اقباض از سوی مؤجر، که همان تسلیم مورد اجاره است؛ باید تا پایان مدت اجاره ادامه یابد. به همین دلیل درصورت تلف عین مستأجره، قبل از اتمام مدت اجاره، دیگر مستأجر تکلیفی در تأدیه اجاره بها نخواهد داشت. چراکه وی نسبت به باقیمانده مدت، دارای خیار تبعض صفقه است.(19957)

سوابق فقهی

باتوجه به اینکه به محض انعقاد اجاره، هر یک از عوضین به طرف دیگر منتقل می گردد؛ درصورت تلف منافع عین، که به تبع تلف عین رخ می دهد؛ مالک نیز مستحق مال الاجاره نخواهد بود.(19957)

رویه های قضایی

به موجب دادنامه شماره 27 شعبه 8 دیوان عالی کشور، با انفساخ اجاره، به دلیل تلف عین مستأجره، و انتفای رابطه اجاری بین طرفین، دیگر، دلیلی برای اخذ اجرت المثل موضوع ماده 494 قانون مدنی، وجود ندارد.(45753)

مصادیق و نمونه ها

  • اگر منزلی که برای مدت یک سال، اجاره داده شده است؛ تخریب گردد؛ و یا خودروی موضوع اجاره، دچار حریق گردد؛ حوادث مزبور، نسبت به گذشته تأثیری نداشته؛ و تنها، عقد را نسبت به آینده منفسخ می نماید.(912575)