بررسی اصول حاکم بر نظام بودجه‌ریزی در ایران و فرانسه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
تحقیق و توسعه در حقوق تطبیقی
عنوانبررسی اصول حاکم بر نظام بودجه‌ریزی در ایران و فرانسه
نویسندهولی رستمی
حامد سهرابی
محور موضوعیحقوق تطبیقی
حقوق عمومی
سال نشر۱۴۰۳
منتشر شده درنشریه تحقیق و توسعه در حقوق تطبیقی
دوره۷
شماره۲۲
دانلود مقالهدانلود از سایت نشریه


بررسی اصول حاکم بر نظام بودجه‌ریزی در ایران و فرانسه عنوان مقاله‌ای از ولی رستمی و حامد سهرابی است که در تیر 1403 و در شماره 22 فصلنامه تحقیق و توسعه در حقوق تطبیقی منتشر شده است.

چکیده

شرایط ویژه اقتصادی از یک سوی و تحولات روزافزون مالیه عمومی در دنیا که بر محور کارآمدی و اثر بخشی برنامه‌های مالی کشورها تکیه دارد، از دیگر سوی ایجاب می‌کند تا الگویی مناسب برای بودجه به عنوان برش سالانه از برنامه‌های میان و بلند مدت کشور در راستای تحقق رضایتمندی جامعه به عنوان یکی از وجوه اساسی حکمرانی مطلوب، پیش‌بینی شود. آگاهی مناسب از نحوه عملکرد سایر کشورها و بهره‌برداری از تجارب ایشان در تهیه قانون بودجه ضرورت دارد. براین اساس در این مقاله با روش تحقیق تحلیلی – توصیفی و بررسی تطبیقی، با استفاده از منابع کتابخانه‌ای سعی شده است ضمن معرفی بودجه، اصول حاکم بر بودجه‌ریزی (تنظیم و پیشنهاد بودجه) به تحولات سال‌های اخیر در این اصول خصوصاً در کشور فرانسه پرداخته شود و به این پرسش پاسخ داده شود که «اصول حاکم بر بودجه‌ریزی در کشورهای ایران و فرانسه و آخرین تحولات آن چگونه است». در آخر هم پیشنهادهایی برای کارآمدتر و روزآمدتر شدن بودجه‌ریزی در ایران ارایه شده است.

این مطالعه نشان می‌دهد که شرایط و ویژگی‌هایی مانند نقش قوه مقننه در بودجه‌ریزی (از نوع مجالس مؤثر)، جایگاه قوه مجریه در تهیه و پیشنهاد بودجه، وجود دستگاه تخصصی نظارت بر اجرای بودجه (دیوان محاسبات)، نقش آفرینی نهادهای برآمده از قانون اساسی در تنظیم بودجه و سایر مواردی از این دست در فرایند بودجه‌ریزی بین دو کشور ایران و فرانسه موجب می‌شود تا بررسی تطبیقی این مسئله و به طور خاص اصول حاکم بر نظام بودجه‌ریزی این دو کشور اهمیت پیدا کند.

کلیدواژه‌ها