مبانی حاکم بر حل وفصل دعاوی خانوادگی با رویکرد عدالت ترمیمی: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
ابرابزار
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''''مبانی حاکم بر حل وفصل دعاوی خانوادگی با رویکرد عدالت ترمیمی''''' نام مقاله ای است از زهرا لامع و زهرا مینا که در شماره هفتاد و سه، دوره بیست و پنجم (۱۳۹۹) دوفصلنامه فقه و حقوق خانواده (ندای صادق) منتشر شده‌است. == چکیده == خانواده شالوده جا...» ایجاد کرد)
 
(ابرابزار)
 
خط ۲: خط ۲:


== چکیده ==
== چکیده ==
خانواده شالوده جامعه انسانی و کانون اصلی رشد و تعالی افراد محسوب می شود و براساس اصل دهم قانون اساسی همه قوانین و مقررات و برنامه ریزی های آن، باید جهت آسان کردن تشکیل خانواده و استواری روابط خانوادگی بر پایه حقوق و اخلاق اسلامی باشد. بااین حال همانند هر نهاد دیگری ممکن است اختلافاتی در آن به وجود آید. در این موارد باید تا حد امکان کوشید تا اختلافات به نحوی حل وفصل شود که به جایگاه ارزشمند خانواده لطمه ای وارد نشود. در قوانین ما که برگرفته از فقه امامیه است، ظرفیت هایی وجود دارد که دو طرف دعوا می توانند برای حل وفصل اختلافات خود به جای مراجعه به دادگاه از آنها استفاده کنند. لازم به ذکر است عدالت ترمیمی نیز به عنوان پارادایم حل وفصل مسالمت آمیز اختلافات سعی دارد با درگیرکردن طرفین یک اختلاف در مسیر حل آن و ایجاد فضای گفت وگو و جبران خسارات، مسیر معقولی جهت برطرف کردن اختلافات ترسیم کند؛ ازاین رو توجه به این رویکرد در رسیدگی به اختلافات خانوادگی ضرورتی انکارناپذیر است. نگارنده در این پژوهش ضمن تأکید بر ترمیمی شدن رسیدگی به دعاوی خانوادگی به بررسی راهکارهای مؤثر در حل وفصل دعاوی خانوادگی می پردازد.
خانواده شالوده جامعه انسانی و کانون اصلی رشد و تعالی افراد محسوب می‌شود و براساس اصل دهم قانون اساسی همه قوانین و مقررات و برنامه‌ریزی‌های آن، باید جهت آسان کردن تشکیل خانواده و استواری روابط خانوادگی بر پایه حقوق و اخلاق اسلامی باشد. بااین حال همانند هر نهاد دیگری ممکن است اختلافاتی در آن به وجود آید. در این موارد باید تا حد امکان کوشید تا اختلافات به نحوی حل وفصل شود که به جایگاه ارزشمند خانواده لطمه ای وارد نشود. در قوانین ما که برگرفته از فقه امامیه است، ظرفیت‌هایی وجود دارد که دو طرف دعوا می‌توانند برای حل وفصل اختلافات خود به جای مراجعه به دادگاه از آنها استفاده کنند. لازم است ذکر شود عدالت ترمیمی نیز به عنوان پارادایم حل وفصل مسالمت آمیز اختلافات سعی دارد با درگیرکردن طرفین یک اختلاف در مسیر حل آن و ایجاد فضای گفت وگو و جبران خسارات، مسیر معقولی جهت برطرف کردن اختلافات ترسیم کند؛ ازاین رو توجه به این رویکرد در رسیدگی به اختلافات خانوادگی ضرورتی انکارناپذیر است. نگارنده در این پژوهش ضمن تأکید بر ترمیمی شدن رسیدگی به دعاوی خانوادگی به بررسی راهکارهای مؤثر در حل وفصل دعاوی خانوادگی می‌پردازد.
 
== کلیدواژه ها ==


== کلیدواژه‌ها ==
* حکمیّت
* حکمیّت
* دعاوی خانوادگی
* دعاوی خانوادگی
خط ۱۲: خط ۱۱:


== مواد مرتبط ==
== مواد مرتبط ==
 
* [[ماده ۱۰ قانون حمایت خانواده]]
* [[ماده 10 قانون حمایت خانواده]]  
* [[ماده ۱۶ قانون حمایت خانواده]]
* [[ماده 16 قانون حمایت خانواده]]


[[رده:مقالات حقوق خانواده]]
[[رده:مقالات حقوق خانواده]]
خط ۲۰: خط ۱۸:
[[رده:مقالات زهرا لامع]]
[[رده:مقالات زهرا لامع]]
[[رده:مقالات زهرا مینا]]
[[رده:مقالات زهرا مینا]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1399]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال ۱۳۹۹]]
[[رده:عدالت ترمیمی]]
[[رده:عدالت ترمیمی]]
[[رده:سازش]]
[[رده:سازش]]
[[رده:حکمیت]]
[[رده:حکمیت]]
[[رده:دعاوی خانوادگی]]
[[رده:دعاوی خانوادگی]]
۳٬۴۱۸

ویرایش

منوی ناوبری