ماده ۱۸ قانون مدنی: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
ابرابزار
(+گلوله ای)
(ابرابزار)
خط ۲: خط ۲:


== توضیح واژگان ==
== توضیح واژگان ==
در لغت، به تکیه بر آرنج دست و بالش، ارتفاق گویند. و در اصطلاح، به حقی که شخص، در ملک شخصی دیگر دارد؛ ارتفاق گویند.(20206)
در لغت، به تکیه بر آرنج دست و بالش، ارتفاق گویند. و در اصطلاح، به حقی که شخص، در ملک شخصی دیگر دارد؛ ارتفاق گویند. (۲۰۲۰۶)


== پیشینه ==
== پیشینه ==
این ماده، ازماده 526 قانون مدنی فرانسه اخذ شده است.(45951)
این ماده، ازماده ۵۲۶ قانون مدنی فرانسه اخذ شده‌است. (۴۵۹۵۱)


== کلیات توضیحی تفسیری دکترین ==
== کلیات توضیحی تفسیری دکترین ==
حق انتفاع، حق ارتفاق در ملک دیگری، و تقاضای خلع ید، مال محسوب نمی گردند؛ لیکن به تبع ملکی که به آن تعلق دارند؛ غیرمنقول محسوب می گردند.(3015)
حق انتفاع، حق ارتفاق در ملک دیگری، و تقاضای خلع ید، مال محسوب نمی‌گردند؛ لیکن به تبع ملکی که به آن تعلق دارند؛ غیرمنقول محسوب می‌گردند. (۳۰۱۵)


دعوایی که موضوع آن، غیرمنقول باشد؛ به تبع حق مورد ادعا، غیرمنقول محسوب می گردد. مانند دعاوی تصرف و خلع ید.(23321)
دعوایی که موضوع آن، غیرمنقول باشد؛ به تبع حق مورد ادعا، غیرمنقول محسوب می‌گردد. مانند دعاوی تصرف و خلع ید. (۲۳۳۲۱)


حق انتفاع، حق ارتفاق، حق حریم، حق تحجیر و حق وثیقه را، به تبع مال غیرمنقول، می توان غیرمنقول محسوب نمود.(131138)
حق انتفاع، حق ارتفاق، حق حریم، حق تحجیر و حق وثیقه را، به تبع مال غیرمنقول، می‌توان غیرمنقول محسوب نمود. (۱۳۱۱۳۸)


دعاوی خلع ید، رفع مزاحمت، و تصرف عدوانی، به تبع ملک موضوع دعوا، غیرمنقول محسوب می گردند.(131138) و دعاوی تصرف، از قبیل خلع ید غاصبانه و امانی از مال غیر منقول، تصرف عدوانی، رفع مزاحمت، رفع ممانعت از حق، و الزام فروشنده به تسلیم زمین را، باید به تبع ملک موضوع دعوا، غیرمنقول محسوب نمود.(291002)  
دعاوی خلع ید، رفع مزاحمت، و تصرف عدوانی، به تبع ملک موضوع دعوا، غیرمنقول محسوب می‌گردند. (۱۳۱۱۳۸) و دعاوی تصرف، از قبیل خلع ید غاصبانه و امانی از مال غیرمنقول، تصرف عدوانی، رفع مزاحمت، رفع ممانعت از حق، و الزام فروشنده به تسلیم زمین را، باید به تبع ملک موضوع دعوا، غیرمنقول محسوب نمود. (۲۹۱۰۰۲)


حقوق و منافع را، نباید مال محسوب نمود؛ اما جهت جلوگیری از بروز مشکلاتی در تعیین صلاحیت دادگاه ها، قانونگذار، آنها را به تبع ملک مورد نزاع، غیرمنقول دانسته است.(264926)
حقوق و منافع را، نباید مال محسوب نمود؛ اما جهت جلوگیری از بروز مشکلاتی در تعیین صلاحیت دادگاه‌ها، قانونگذار، آنها را به تبع ملک مورد نزاع، غیرمنقول دانسته‌است. (۲۶۴۹۲۶)


دعاوی را که موضوع آنها، تملک مال غیر منقول می باشد؛ نظیر دعاوی فسخ، بطلان و عدم نفوذ معاملات املاک و اراضی ، به تبع ملک موضوع دعوا، غیرمنقول محسوب می گردند.(291002)
دعاوی را که موضوع آنها، تملک مال غیرمنقول می‌باشد؛ نظیر دعاوی فسخ، بطلان و عدم نفوذ معاملات املاک و اراضی، به تبع ملک موضوع دعوا، غیرمنقول محسوب می‌گردند. (۲۹۱۰۰۲)


هرچند حق تولیت، اصولاً در زمره حقوق غیرمنقول نیست؛ اما بنابر حکم قانونگذار، درمواردی که مال موقوفه غیرمنقول می باشد؛ باید حق تولیت را نیز، غیرمنقول دانست.(291009)
هرچند حق تولیت، اصولاً در زمره حقوق غیرمنقول نیست؛ اما بنابر حکم قانونگذار، درمواردی که مال موقوفه غیرمنقول می‌باشد؛ باید حق تولیت را نیز، غیرمنقول دانست. (۲۹۱۰۰۹)


موضوع این ماده، غیرمنقول ذاتی است؛ خواه طبیعی باشد؛ مانند زمین، و خواه طبیعی نباشد؛ نظیر منزل و قنات.(426992)
موضوع این ماده، غیرمنقول ذاتی است؛ خواه طبیعی باشد؛ مانند زمین، و خواه طبیعی نباشد؛ نظیر منزل و قنات. (۴۲۶۹۹۲)


سایر حقوقی که تحت شمول این ماده، قرار ندارند؛ منقول محسوب می گردند.(393343)
سایر حقوقی که تحت شمول این ماده، قرار ندارند؛ منقول محسوب می‌گردند. (۳۹۳۳۴۳)


== رویه های قضایی ==
== رویه‌های قضایی ==
به موجب دادنامه شماره 9209970909100024 مورخه 31/1/1392 شعبه 3 دیوان عالی کشور، جهت رسیدگی به دعوای تنفیذ فسخ مبایعه نامه عادی مال غیرمنقول، دادگاه محل وقوع ملک موردنظر، صالح است.(1441922)
به موجب دادنامه شماره ۹۲۰۹۹۷۰۹۰۹۱۰۰۰۲۴ مورخه ۳۱/۱/۱۳۹۲ شعبه ۳ دیوان عالی کشور، جهت رسیدگی به دعوای تنفیذ فسخ مبایعه نامه عادی مال غیرمنقول، دادگاه محل وقوع ملک موردنظر، صالح است. (۱۴۴۱۹۲۲)


== مصادیق و نمونه ها ==
== مصادیق و نمونه‌ها ==
 
* سرقفلی، به تبع ملک موضوع حق، غیرمنقول محسوب می‌گردد. (۳۹۳۳۴۶)
* سرقفلی، به تبع ملک موضوع حق، غیرمنقول محسوب می گردد.(393346)

منوی ناوبری