حق برخورداری متهم از وکیل مدافع در مرحلة تحقیقات مقدماتی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''حق برخورداری متهم از وکیل مدافع در مرحلة تحقیقات مقدماتی''' نام مقاله ای محمد علی بابایی و علی افراسیابی که در شماره سیزدهم (تابستان 1389) در نشریه آموزه های حقوق کیفری منتشر شده است. == چکیده == طرح اتهام، متهم را وارد فرایندی می‌کند که حق...» ایجاد کرد)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۴ مارس ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۳۴

حق برخورداری متهم از وکیل مدافع در مرحلة تحقیقات مقدماتی نام مقاله ای محمد علی بابایی و علی افراسیابی که در شماره سیزدهم (تابستان 1389) در نشریه آموزه های حقوق کیفری منتشر شده است.

چکیده

طرح اتهام، متهم را وارد فرایندی می‌کند که حقوق و الزاماتی خاص بر آن مترتب است. حق برخورداری از دادرسی عادلانه امری است که تقریباً در تمام اسناد حقوق بشری چه در سطح جهانی و چه در سطح منطقه‌ای شناسایی شده است. الزامات حاکم بر این فرایند ایجاب می‌کند که دست‌اندرکاران نظام عدالت کیفری از اتخاذ تصمیمهای محدودکننده احتراز نمایند. بنابراین ضروری است تمام امکانات را در اختیار متهم قرار دهند تا وی بتواند از خود دفاع کرده، بی‌گناهی‌اش را ثابت کند و یا حداقل از محکومیت بیش از استحقاقش جلوگیری نماید. نهادهای واکنش اجتماعی بالاخص نظام عدالت کیفری بدون رعایت این حقوق و الزامات، در مسیر اجرای عدالت گام برنداشته‌اند. از جمله حقوقی که متهم در فرایند رسیدگی از آن بهره می‌برد، حق برخورداری از معاضدت وکیل مدافع در کلیة مراحل رسیدگی ـ از جمله مرحلة تحقیقات مقدماتی‌ـ است. در این نوشتار با تکیه بر معیارهای دادرسی عادلانه و اسناد مهم حقوق بشری، رویکرد قانونگذار ایران در خصوص حق برخورداری متهم از معاضدت وکیل مدافع در مرحلة تحقیقات مقدماتی، مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

کلیدواژه‌ها

  • تحقیقات مقدماتی
  • دادرسی عادلانه
  • وکیل مدافع
  • حقوق دفاعی

مواد مرتبط

اصل 35 قانون اساسی

ماده 5 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری