نظریه شماره 7/1400/1336 مورخ 1401/01/29 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره قابلیت تمدید مدت مناقصه یا مزایده در معاملات شهرداری ها: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1400/1336|شماره پرونده=1400-66-1336 ع|تاریخ نظریه=1401/01/29}} '''استعلام''': با عنایت به اجرای آیین نامه معاملات شهرداری تهران (تسری یافته به کلان شهرها)، کلیه معاملات و قراردادها از طریق برگزاری تشریفات مناقصه و مزای...» ایجاد کرد)
 
(نگارش چکیده + لینک دهی متن + مواد مرتبط + جستار های وابسته+ رده دهی)
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1400/1336|شماره پرونده=1400-66-1336 ع|تاریخ نظریه=1401/01/29}}
'''چکیده نظریه شماره 7/1400/1336 مورخ 1401/01/29 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره قابلیت تمدید مدت مناقصه یا مزایده در معاملات شهرداری ها:''' نهادهای عمومی غیر دولتی نظیر شهرداری ها که موظف به رعایت قوانین مناقصه و مزایده هستند می توانند مطابق [[ماده ۱۷ آیین نامه نظام مستندسازی و اطلاع رسانی مناقصات مصوب 1385|بند پ ماده ۱۷ آیین نامه نظام مستند سازی و اطلاع رسانی مناقصات مصوب ۱۳۸۵]]، برگزاری مناقصه را تا 72 ساعت قبل از باز شدن پاکت ها تمدید کنند؛ اما در خصوص برگزاری مزایده چون چنین مقرره ای وجود ندارد، به نظر می رسد که فاقد چنین اختیاری باشند.


'''استعلام''': با عنایت به اجرای آیین نامه معاملات شهرداری تهران (تسری یافته به کلان شهرها)، کلیه معاملات و قراردادها از طریق برگزاری تشریفات مناقصه و مزایده انجام می شود و در شروع این فرآیند شهرداری ها می بایستی از طریق نشر آگهی با تعیین مهلت زمان مقرر در بند یک ماده ۱۱ آیین نامه موصوف، متقاضیان را دعوت کنند. در بسیاری موارد با وجود اعلام زمان مناسب برای ارائه اسناد، شهردای ها جهت بهره گیری از مجرب ترین متقاضیان و بهترین گزینه ها، در جهت مصلحت و منافع شهرداری و بالا بردن شمار متقاضیان و ظرفیت کیفی ایشان در موضوع مربوطه، ناچار به تمدید زمان برگزاری مناقصه و مزایده خواهند بود. از طرفی با توجه به اجمال و ابهام آیین نامه موصوف، خواهشمند است اعلام فرمایید آیا قانونگذار برای شهرداری های مشمول قانون، تجویزی جهت تمدید موضوع لحاظ کرده است و یا آن که باید به رغم هزینه های صورت گرفته، فرآیند برگزاری مناقصه و مزایده تجدید شود؟
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1400/1336|شماره پرونده=1400-66-1336 ع|تاریخ نظریه=1401/01/29|موضوع نظریه=[[معاملات دولتی]]|محور نظریه=[[مناقصه و مزایده]]}}
 
== '''استعلام''' ==
با عنایت به اجرای [[آیین نامه معاملات شهرداری تهران]] (تسری یافته به کلان شهرها)، کلیه معاملات و قراردادها از طریق برگزاری تشریفات [[مناقصه]] و [[مزایده]] انجام می شود و در شروع این فرآیند شهرداری ها می بایستی از طریق نشر آگهی با تعیین مهلت زمان مقرر در بند یک [[ماده ۱۱ آیین نامه معاملات شهرداری تهران|ماده ۱۱ آیین نامه موصوف]]، متقاضیان را دعوت کنند. در بسیاری موارد با وجود اعلام زمان مناسب برای ارائه اسناد، شهردای ها جهت بهره گیری از مجرب ترین متقاضیان و بهترین گزینه ها، در جهت مصلحت و منافع شهرداری و بالا بردن شمار متقاضیان و ظرفیت کیفی ایشان در موضوع مربوطه، ناچار به تمدید زمان برگزاری مناقصه و مزایده خواهند بود. از طرفی با توجه به [[اجمال قانون|اجمال]] و [[ابهام]] آیین نامه موصوف، خواهشمند است اعلام فرمایید آیا قانونگذار برای شهرداری های مشمول قانون، تجویزی جهت تمدید موضوع لحاظ کرده است و یا آن که باید به رغم هزینه های صورت گرفته، فرآیند برگزاری مناقصه و مزایده تجدید شود؟


== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
با توجه به بند ب ماده ۳ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب ۱۳۹۸، مؤسسات عمومی غیر دولتی از حیث ارجاع کار (موضوع بند ۲ ماده یک و ماده ۵ همین قانون) مشمول قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳ می باشند و با عنایت به این که شهرداری ها طبق بند یک ماده واحده قانون فهرست نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی مصوب ۱۳۷۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی، مؤسسه و نهاد عمومی غیر دولتی تلقی می شوند، لذا مشمول قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳ می باشند. بر این اساس با توجه به بند پ ماده ۱۷ آیین نامه نظام مستندسازی و اطلاع رسانی مناقصات مصوب ۱۳۸۵ که مقرر می دارد تغییر در اسناد مناقصه اعم از تغییر در مقادیر موضوع مناقصه یا نشانی ها و مواعد مندرج در برنامه زمانی حداکثر ۷۲ ساعت قبل از افتتاح پاکت های مناقصه مجاز است؛ تمدید زمان مناقصه با رعایت این ماده پیش از افتتاح پاکت های مناقصه امکان پذیر است. بدیهی است پس از بازگشایی پاکت های مناقصه، تمدید زمان مناقصه موضوعا منتفی است. با وجود این، از آن جا که در خصوص تمدید زمان مزایده معاملات شهرداری ها، حکم مشخصی در قوانین و مقررات وجود ندارد و امکان تمدید مهلت برای برگزاری مزایده پیش بینی نشده است، به نظر می رسد نمی توان شهرداری ها را در تمدید مدت فراخوان مجاز و مخیر دانست.
با توجه به [[ماده ۳ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی|بند ب ماده ۳ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب ۱۳۹۸]]، [[مؤسسات عمومی غیر دولتی]] از حیث ارجاع کار (موضوع [[بند 2 ماده 1 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی|بند ۲ ماده یک]] و [[ماده 5 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی|ماده ۵ همین قانون]]) مشمول [[قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳]] می باشند و با عنایت به این که شهرداری ها طبق [[ماده واحده قانون فهرست نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی مصوب ۱۳۷۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی|بند یک ماده واحده قانون فهرست نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی مصوب ۱۳۷۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی]]، مؤسسه و نهاد عمومی غیر دولتی تلقی می شوند، لذا مشمول قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳ می باشند. بر این اساس با توجه به [[ماده ۱۷ آیین نامه نظام مستندسازی و اطلاع رسانی مناقصات مصوب 1385|بند پ ماده ۱۷ آیین نامه نظام مستندسازی و اطلاع رسانی مناقصات مصوب ۱۳۸۵]] که مقرر می دارد تغییر در اسناد مناقصه اعم از تغییر در مقادیر موضوع مناقصه یا نشانی ها و مواعد مندرج در برنامه زمانی حداکثر ۷۲ ساعت قبل از افتتاح پاکت های مناقصه مجاز است؛ تمدید زمان مناقصه با رعایت این ماده پیش از افتتاح پاکت های مناقصه امکان پذیر است. بدیهی است پس از بازگشایی پاکت های مناقصه، تمدید زمان مناقصه موضوعاً منتفی است. با وجود این، از آن جا که در خصوص تمدید زمان مزایده معاملات شهرداری ها، حکم مشخصی در قوانین و مقررات وجود ندارد و امکان تمدید مهلت برای برگزاری مزایده پیش بینی نشده است، به نظر می رسد نمی توان شهرداری ها را در تمدید مدت فراخوان مجاز و مخیر دانست.
 
== مواد مرتبط ==
 
* [[آیین نامه معاملات شهرداری تهران]]
* [[ماده ۱۱ آیین نامه معامات شهرداری تهران|ماده 11 آیین نامه معاملات شهرداری تهران]]
* [[ماده ۳ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی|ماده 3 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب 1398]]
* [[قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳|قانون برگزاری مناقصات مصوب 1383]]
* [[ماده واحده قانون فهرست نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی مصوب ۱۳۷۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی|ماده واحده قانون فهرست نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی مصوب 1373 با اصلاحات و الحاقات بعدی]]
* [[ماده ۱۷ آیین نامه نظام مستندسازی و اطلاع رسانی مناقصات مصوب 1385|ماده 17 آیین نامه نظام مستندسازی و اطلاع رسانی مناقصات مصوب 1385]]
 
== جستارهای وابسته ==
 
* [[شهرداری]]
* [[موسسات عمومی غیر دولتی|مؤسسات عمومی غیر دولتی]]
* [[مناقصه]]
* [[مزایده]]
* [[ابهام]]
* [[اجمال قانون|اجمال]]


[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۱]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۱]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه (عمومی)]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه (معاملات دولتی)]]
[[رده:مناقصه و مزایده]]

نسخهٔ ‏۸ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۹:۰۹

چکیده نظریه شماره 7/1400/1336 مورخ 1401/01/29 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره قابلیت تمدید مدت مناقصه یا مزایده در معاملات شهرداری ها: نهادهای عمومی غیر دولتی نظیر شهرداری ها که موظف به رعایت قوانین مناقصه و مزایده هستند می توانند مطابق بند پ ماده ۱۷ آیین نامه نظام مستند سازی و اطلاع رسانی مناقصات مصوب ۱۳۸۵، برگزاری مناقصه را تا 72 ساعت قبل از باز شدن پاکت ها تمدید کنند؛ اما در خصوص برگزاری مزایده چون چنین مقرره ای وجود ندارد، به نظر می رسد که فاقد چنین اختیاری باشند.

نظریه مشورتی 7/1400/1336
شماره نظریه۷/۱۴۰۰/۱۳۳۶
شماره پرونده۱۴۰۰-۶۶-۱۳۳۶ ع
تاریخ نظریه۱۴۰۱/۰۱/۲۹
موضوع نظریهمعاملات دولتی
محور نظریهمناقصه و مزایده

استعلام

با عنایت به اجرای آیین نامه معاملات شهرداری تهران (تسری یافته به کلان شهرها)، کلیه معاملات و قراردادها از طریق برگزاری تشریفات مناقصه و مزایده انجام می شود و در شروع این فرآیند شهرداری ها می بایستی از طریق نشر آگهی با تعیین مهلت زمان مقرر در بند یک ماده ۱۱ آیین نامه موصوف، متقاضیان را دعوت کنند. در بسیاری موارد با وجود اعلام زمان مناسب برای ارائه اسناد، شهردای ها جهت بهره گیری از مجرب ترین متقاضیان و بهترین گزینه ها، در جهت مصلحت و منافع شهرداری و بالا بردن شمار متقاضیان و ظرفیت کیفی ایشان در موضوع مربوطه، ناچار به تمدید زمان برگزاری مناقصه و مزایده خواهند بود. از طرفی با توجه به اجمال و ابهام آیین نامه موصوف، خواهشمند است اعلام فرمایید آیا قانونگذار برای شهرداری های مشمول قانون، تجویزی جهت تمدید موضوع لحاظ کرده است و یا آن که باید به رغم هزینه های صورت گرفته، فرآیند برگزاری مناقصه و مزایده تجدید شود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

با توجه به بند ب ماده ۳ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب ۱۳۹۸، مؤسسات عمومی غیر دولتی از حیث ارجاع کار (موضوع بند ۲ ماده یک و ماده ۵ همین قانون) مشمول قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳ می باشند و با عنایت به این که شهرداری ها طبق بند یک ماده واحده قانون فهرست نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی مصوب ۱۳۷۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی، مؤسسه و نهاد عمومی غیر دولتی تلقی می شوند، لذا مشمول قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳ می باشند. بر این اساس با توجه به بند پ ماده ۱۷ آیین نامه نظام مستندسازی و اطلاع رسانی مناقصات مصوب ۱۳۸۵ که مقرر می دارد تغییر در اسناد مناقصه اعم از تغییر در مقادیر موضوع مناقصه یا نشانی ها و مواعد مندرج در برنامه زمانی حداکثر ۷۲ ساعت قبل از افتتاح پاکت های مناقصه مجاز است؛ تمدید زمان مناقصه با رعایت این ماده پیش از افتتاح پاکت های مناقصه امکان پذیر است. بدیهی است پس از بازگشایی پاکت های مناقصه، تمدید زمان مناقصه موضوعاً منتفی است. با وجود این، از آن جا که در خصوص تمدید زمان مزایده معاملات شهرداری ها، حکم مشخصی در قوانین و مقررات وجود ندارد و امکان تمدید مهلت برای برگزاری مزایده پیش بینی نشده است، به نظر می رسد نمی توان شهرداری ها را در تمدید مدت فراخوان مجاز و مخیر دانست.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته