کاربر:Meysam.k.g: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(معرفی اقدامات صورت گرفته در حیطه گرایش حقوق کودک در ایران)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۱ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۵۰

حقوق کودک در ایران

حقوق کودک. Child Rights. در ایران از دیرباز به عنوان دانشی وابسته، فرازهایی جسته و گریخته در عرصه های مختلف حقوق اساسی، حقوق مدنی، حقوق کیفری، حقوق کار، حقوق بین الملل و حقوق بشر را تجربه کرده لیکن به عنوان زمینه ای تخصصی و استقلال یافته طی دهه اخیر کانون توجهات واقع شده است و به ویژه از سال 1394 همگام با اهتمام کنشگران این حوزه و یکسری اقدامات نهادهای رسمی دولتی، دانشگاهی و پژوهشی از جمله معاونت حقوق بشر و امور بین الملل وزارت دادگستری، دبیر وقت مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک و انجمن علمی حقوق کودک ایران، دوره گذاری به سوی تثبیت و تشخّص، پشت سر نهاده است.

یکی از چهره های شاخص در میان کنشگران حوزه حقوق کودک که نقش برجسته ای در ایجاد و بسط نهادها و فعالیت های پژوهشی و اجرایی مرتبط با حقوق کودک و ایجاد هماهنگی و هم افزایی میان مراجع مختلف فعال در این حیطه ایفا نموده، دکتر محمود عباسی است. وی پایه­ گذار تشکیل انجمن علمی حقوق کودک ایران، کلینیک های حقوق کودک، مدارس فصلی حقوق کودک و فصلنامه حقوق کودک است و در زمان تصدی خود به عنوان معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزارت دادگستری و دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک، تلاش های بسیاری را برای توسعه و ترویج حقوق کودک در بافتار نظام حقوقی ایران طی یک دوره تقریباً 10 ساله به ثمر رسانیده است.

از جمله اقداماتی که در سطح ملی، طی این دوره گذار در ایران به انجام رسیده و نقش حائز اهمیتی در تبیین، شناسایی و اشاعه حقوق کودک در کشور داشته است می توان، موارد ذیل را برشمرد:

- برگزاری 31 کنفرانس تخصصی حقوق کودک در  31 استان و شهر ایران؛[۱]

- راه اندازی و اجرای 22 مدرسه فصلی حقوق کودک در استان ها و شهرستان های مختلف کشور؛[۲]

- تهیه، تدوین و انتشار دوره 15 جلدی سلسله کتاب های حقوق کودک؛

- برگزاری نخستین کنفرانس منطقه ای حقوق کودک در تهران با حضور معاونین سه قوه و ورزای مربوطه و شرکت نمایندگان مختلف از دیگر کشورهای منطقه، نمایندگانی از سوئیس و فرانسه و نمایندگان کمیته حقوق کودک سازمان ملل متحد در ایران؛

- راه اندازی و انتشار فصلنامه تخصصی حقوق کودک برای اولین بار در کشور که تا کنون 15 شماره از آن منتشر گردیده است؛[۳]

- ارائه و اجرای پروژه های تحقیقاتی، پایان نامه ها و رساله ها با تمرکز بر موضوعات و دغدغه های حقوق کودک؛

- جذب اولین دوره پست دکتری حقوق کودک زیر نظر مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با همکاری انجمن علمی حقوق کودک ایران؛

- برگزاری سلسله نشست ها و سخنرانی ها در زمینه حقوق کودک از سوی کنشگران حقوق کودک و نهادهای ذی ربط؛

-  راه اندازی انجمن علمی حقوق کودک ایران[۴] با مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که برخی فعالیت ها و اقدامات این انجمن به شرح ذیل قابل ذکر است:

* ایجاد دفاتر نمایندگی انجمن علمی حقوق کودک ایران در 27 استان کشور؛

* همکاری در شکل گیری کلینیک های حقوق کودک و تدوین آیین نامه های مرتبط با آن؛

* اجرا و مشارکت در برگزاری نشست ها، کارگاه ها، انتشار خبرنامه ها و مقالات و تحقیقات علمی در حوزه حقوق کودک؛

* مشارکت در استقرار دپارتمان فلسفه حقوق کودک در مجمع فلاسفه ایران؛

* انعقاد تفاهم نامه همکاری با کرسی حقوق بشر، صلح و دموکراسی یونسکو.

منابع

  1. الگو:یادکرد خبر
  2. الگو:یادکرد خبر
  3. (به https://childrightsjournal.ir). پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک); پارامتر |پیوند= ناموجود یا خالی (کمک)
  4. (به https://ichra.ir/page/59/اعضای-هیأت-مؤسس-و-هیأت-مدیره). پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک); پارامتر |پیوند= ناموجود یا خالی (کمک)