رسالت فرایند دادرسی کیفری: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''رسالت فرایند دادرسی کیفری''' نام مقاله ای از مرتضی ناجی زواره بوده که در دوره ششم شماره نوزدهم (تابستان 1392) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است. == چکیده == از لحاظ منطقی و حقوقی، در فرایند دادرسی کیفری، اصل برائت نیازی به اث...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۱۶ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۴۴
رسالت فرایند دادرسی کیفری نام مقاله ای از مرتضی ناجی زواره بوده که در دوره ششم شماره نوزدهم (تابستان 1392) فصلنامه تحقیقات حقوقی بین المللی منتشر شده است.
چکیده
از لحاظ منطقی و حقوقی، در فرایند دادرسی کیفری، اصل برائت نیازی به اثبات ندارد، بلکه برعکس نیازمند حمایت و پشتیبانی است. چون همان طور که اصل مزبور قبل از این فرایند حاکم و مفروض بوده در طول این فرایند نیز هم چنان حاکم و مفروض است و صرف ادعای وقوع جرم یا ادعای انتساب بزه واقع شده به متهم، این اصل مسلم را زایل نمیسازد. در این فرایند آن چه نیازمند اثبات است، حسب مورد، وقوع جرم یا انتساب بزه به متهم یا متهمین است، و اثبات این امور نباید منجر به نادیده گرفتن اصل برایت شود. برخلاف تصور رایج، فرایند دادرسی کیفری فی حد ذاته پی جوی کشف جرم و یا مجرمیت متهم نبوده و الزاماً اجرای مقررات دادرسی مسبوق یا منوط به وقوع جرم نیست، بلکه این فرایند بیشتر دغدغه تخدیش ناروای اصل برایت را دارد. البته این دغدغه و دل نگرانی، نباید به قیمت دفع ناموجه دلایل متقنی باشد که حسب مورد مثبت وقوع جرم یا انتساب بزه ارتکابی، به متهم یا متهمین است. ضمن توجه و حمایت از اصل برایت، باید هرگونه دلیلی که در جهت تهدید قانونی این اصل یا اثبات وقوع جرم و انتساب بزه به شخص یا اشخاص معین ارایه میشود، مورد بررسی قضایی قرار گیرد. لذا در این فرایند حمایت از اصل برایت، مطلق و بی چون و چرا نیست. حمایت از اصل برایت و اثبات وقوع جرم و انتساب آن، حسب مورد مستلزم ابزارهایی است که باید در قوانین دادرسی پیش بینی و توسط قضات به کار گرفته شود.
کلیدواژه ها
- دادرسی کیفری
- اصل برایت
- اثبات وقوع جرم
- انتساب بزه
- مرتکب جرم
مواد مرتبط
- ماده 1 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری
- ماده 15 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری
- ماده 68 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری
- ماده 1 قانون آیین دادرسی کیفری
- ماده 3 قانون آیین دادرسی کیفری
- ماده 28 قانون آیین دادرسی کیفری
- ماده 90 قانون آیین دادرسی کیفری
- ماده 191 قانون آیین دادرسی کیفری