بزه دیده: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «در خصوص مفهوم «'''بزه دیده'''» در نظام بین‌المللی حقوق بشر، شاید بتوان تعریف ارائه‌شده از سوی «اعلامیه اصول اساسی عدالت برای بزه‌دیدگان جرم و سوءاستفاده از قدرت» را به عنوان جامع‌ترین تعریف در نظر گرفت. مواد ۱ و ۲ این اعلامیه، بزه‌دیدگان ر...» ایجاد کرد)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۷ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۰۰:۲۷

در خصوص مفهوم «بزه دیده» در نظام بین‌المللی حقوق بشر، شاید بتوان تعریف ارائه‌شده از سوی «اعلامیه اصول اساسی عدالت برای بزه‌دیدگان جرم و سوءاستفاده از قدرت» را به عنوان جامع‌ترین تعریف در نظر گرفت. مواد ۱ و ۲ این اعلامیه، بزه‌دیدگان را چنین تعریف کرده است:

  1. بزه‌دیدگان به افرادی اطلاق می‌شود که به طور فردی یا دسته‌جمعی، از طریق فعل یا ترک فعل ناشی از نقض قوانین کیفری، متحمل خسارت از جمله صدمات جسمی یا روانی، رنج عاطفی، ضرر اقتصادی یا آسیب اساسی به حقوق اساسی خود شده‌اند.
  2. ممکن است شخصی بدون توجه به اینکه مرتکب جرم، شناسایی، تعقیب یا محکوم شده باشد و صرف‌نظر از روابط خانوادگی او با مرتکب جرم، بزه‌دیده تلقی شود. اصطلاح بزه‌دیده همچنین در صورت لزوم، شامل خانواده یا بستگان نزدیک وی یا افرادی بوده که در اثر مداخله برای کمک به بزه‌دیدگان در معرض خطر یا برای جلوگیری از قربانی شدن آنها، آسیب دیده‌اند.

آنچه در این تعریف حائز اهمیت است، این است که تعریف مذکور شامل بزه‌دیدگان مستقیم جرم و همچنین اشخاص ذینفع، اعضای خانواده و حتی افرادی که در راه کمک به بزه‌دیدگان متحمل خسارت شده‌اند نیز می‌شود.[۱]

منابع

  1. راسته, مرتضی; مهرا, نسرین; غفران خواه, امیر (1402). "تقابل سازکار حمایت از شهود و بزهدیدگان با حقّ متهم بر دادرسی علنی (مطالعه در نظام بین‌‌المللی حقوق بشر)". فصلنامه پژوهش حقوق کیفری. 12 (44): 125–162. doi:10.22054/jclr.2024.72393.2563. ISSN 2345-3575.