ماده ۲۷۹ قانون تجارت: تفاوت میان نسخهها
(ابرابزار) |
جز (Keyhani صفحهٔ ماده 279 قانون تجارت را به ماده ۲۷۹ قانون تجارت منتقل کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۱۰ اوت ۲۰۲۱، ساعت ۰۹:۰۰
دارنده برات باید روز وعده وجه برات را مطالبه کند.
توضیح واژگان
دارنده برات: شخصی را، که در برات، در وجه او تنظیم گردیده؛ و برابر با قانون، حق مطالبه مبلغ مندرج در آن را دارد؛ دارنده برات گویند. (۸۲۵۱۰)
نکات توضیحی تفسیری دکترین
به تبع یک اصل کلی در حقوق مدنی، دارنده برات، نمیتواند پیش از فرارسیدن موعد پرداخت، وجه آن را مطالبه نماید. (۹۰۶۶۹۱) مگر درصورت موت یا ورشکستگی براتگیر، که باعث حال شدن دین او گردیده؛ و درنتیجه امکان مطالبه پیش از موعد وجه برات، فراهم میگردد. (۱۰۶۰۵۰۰) و این دارنده برات است که در موعد تعیین شده در برات، باید وجه آن را از براتگیر مطالبه نماید؛ چراکه اغلب اوقات، براتگیر نمیداند که برات در دست چه کسی است؟ و درواقع بستانکار باید برای احقاق حق خویش، به بدهکار مراجعه کند. (۱۰۳۴۸۹۴) و درصورتیکه با مخالفت براتگیر مواجه گردد؛ باید ازطریق اعتراض عدم تأدیه، جهت وصول طلب خود اقدام نماید. (۱۰۵۴۴۶۴) که البته واخواست مزبور، باید تا ۱۰ روز از تاریخ سررسید برات به عمل آید. (۱۰۳۴۸۹۸)
رویههای قضایی
به موجب نظر کمیسیون نشستهای قضایی، به مناسبت نشست قضات دادگستری سیستان و بلوچستان، «نظر به ماده ۲۸۹ قانون تجارت، و رأی ۳۸۱۱۴–۶/۸/۴۱ هیئت عمومی محترم دیوان عالی کشور، مواعد مقرر قانونی مندرج در مواد ۲۷۹ و ۲۸۰، یکی از جهات ضروری همیشگی، برای اقامه دعوا علیه ید سابق است. و عدم رعایت این مواد، برای دارنده دعوا و ظهرنویسان، جهت اقامه دعوا لازم است. و درغیراینصورت، دارنده برات، فقط علیه صادرکننده برات، حق اقامه دعوا پیدا میکند.»(۲۵۳۶۶۱)