دفاع مشروع ظاهری (مقاله): تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''دفاع مشروع ظاهری''' نام مقاله ای از فیروز محمودی جانکی و آزاده صادقی که در شماره دهم (زمستان 1394) نشریه آموزه های حقوق کیفری منتشر شده است. == چکیده == در این نوشتار، دیدگاههای حقوقی پیرامون رفتار کسانی بررسی میشود که با اعتقادی صادقان...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۱ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۵:۳۵
دفاع مشروع ظاهری نام مقاله ای از فیروز محمودی جانکی و آزاده صادقی که در شماره دهم (زمستان 1394) نشریه آموزه های حقوق کیفری منتشر شده است.
چکیده
در این نوشتار، دیدگاههای حقوقی پیرامون رفتار کسانی بررسی میشود که با اعتقادی صادقانه و در عین حال معقول، خطر تهاجم از سوی کسی را احساس میکنند که در واقعیت، اینچنین نبوده است و در پی این احساس خطر، اقدام به دفاع از خویش میکنند. وضعیت حقوقی و حکم این نوع دفاع چیست؟ دو دیدگاه به عنوان مهمترین دیدگاهها دربارۀ این موضوع وجود دارد. دیدگاه اول، عمل مرتکب را در حوزۀ علل رافع قرار داده و دیدگاه دوم، عمل وی را دفاع مشروع دانسته است. این موضوع از دیدگاه نظام حقوقی ایران و فقها نیز مورد بررسی قرار گرفته است؛ برخی به مدافع ظاهری امکان دفاع از خویش را میدهند و برخی خیر، ولی نظام حقوقی ایران رویکرد روشنی را در قبال موضوع اتخاذ نکرده است. نتیجۀ تحقیق این است که دفاع مشروع ظاهری میتواند با وجود برخی شرایط از جمله تقصیر مهاجم ظاهری در به اشتباه انداختن مدافع ظاهری و اعتقاد معقول مدافع ظاهری به وجود خطر، جزء علل موجّهه باشد و با وجود برخی شرایط دیگر از جمله عدم تقصیر مهاجم ظاهری در به اشتباه انداختن مدافع ظاهری و اعتقاد معقول مرتکب به وجود خطر، جزء علل رافع مسئولیت کیفری به شمار رود.
کلیدواژهها
- دفاع مشروع
- دفاع مشروع ظاهری
- علل موجّهه
- علل رافع
- معقولیت
- قریبالوقوع بودن خطر
- اشتباه
- مقدمه