مرجع صالح در نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی نظام، وحدت یا تعدد؟: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''مرجع صالح در نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی نظام، وحدت یا تعدد؟''' نام مقاله ای است از هادی طحان نظیف و رضا بکشلو که در شماره یک دوره پنجاه و یک ( بهار 1400) فصلنامه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران منتشر شده است. == چکیده == با توجه به ماهیت هن...» ایجاد کرد)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۱ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۲۲:۱۲

مرجع صالح در نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی نظام، وحدت یا تعدد؟ نام مقاله ای است از هادی طحان نظیف و رضا بکشلو که در شماره یک دوره پنجاه و یک ( بهار 1400) فصلنامه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران منتشر شده است.

چکیده

با توجه به ماهیت هنجاری نهاد سیاست‌های کلی نظام، تردیدی در ضرورت وجود نظارت مؤثر و کارامد بر اجرای این سیاست‌ها وجود ندارد. اگرچه در مورد کیفیت این نظارت و ضمانت اجرای آن اختلافاتی میان حقوقدانان بروز یافته است، به‌نظر می‌رسد یکی از اقتضائات شأن هنجاری سیاست‌های کلی نظام لزوم پذیرش ضمانت اجرای حقوقی و قانونی برای تحقق این سیاست‌ها در سطوح مختلف نظام حقوقی ایران خواهد بود. از طرفی بند 2 اصل 110 قانون اساسی به صلاحیت رهبری در امر نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی تصریح کرده است. ازاین‌رو این سؤال مطرح شده که در نظام حقوقی ایران صلاحیت نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی نظام به چه مراجعی واگذار شده است؟ در این پژوهش تلاش شده با روش توصیفی-تحلیلی پاسخ روشنی به پرسش مذکور داده شود و در نهایت با تحلیل ارادۀ مقنن اساسی در این زمینه، فرضیۀ پژوهش که شناسایی صلاحیت همزمان برای رهبری و سایر مراجع نظارتی است، تأیید و چنین تبیین شده است که اگر مرجعی صلاحیت ذاتی نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی نظام را داشته باشد، می‌تواند و باید در حیطۀ صلاحیتی خود به اعمال این نظارت بپردازد و صلاحیت رهبری محدودیتی در این زمینه ایجاد نخواهد کرد.

کلیدواژه‌ها

  • سیاست های کلی نظام
  • مرجع صالح بر اجرای سیاست های کلی
  • نظارت بر اجرای سیاست های کلی
  • هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست های کلی نظام

مواد مرتبط