قتل ناشی از تحریک بزه‌دیده در الگوواره حقوق کیفری ایران: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''قتل ناشی از تحریک بزه‌دیده در الگوواره حقوق کیفری ایران''' نام مقاله ای از حسن پوربافرانی و محمدجواد حیدریان دولت آبادی است که در شماره 41 (خرداد1399) فصلنامه پژوهشهای حقوقی منتشر شده است. == چکیده == تحریک منجر به قتل از سوی بزه‌دیده به...» ایجاد کرد)
 
(+ 6 categories using HotCat)
 
خط ۱۸: خط ۱۸:
* [[ماده ۳۰۲ قانون مجازات اسلامی|ماده 302 قانون مجازات اسلامی]]
* [[ماده ۳۰۲ قانون مجازات اسلامی|ماده 302 قانون مجازات اسلامی]]
*
*
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1399]]
[[رده:مقالات حسن پوربافرانی]]
[[رده:مقالات محمدجواد حیدریان دولت آبادی]]
[[رده:فصلنامه پژوهشهای حقوقی]]
[[رده:شماره 41 فصلنامه پژوهشهای حقوقی]]
[[رده:مقالات حقوق کیفری]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۵ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۵:۲۰

قتل ناشی از تحریک بزه‌دیده در الگوواره حقوق کیفری ایران نام مقاله ای از حسن پوربافرانی و محمدجواد حیدریان دولت آبادی است که در شماره 41 (خرداد1399) فصلنامه پژوهشهای حقوقی منتشر شده است.

چکیده

تحریک منجر به قتل از سوی بزه‌دیده به‌دلیل ایجاد برانگیختگی و تهییج روحی در مرتکب و انجام قتل به‌دنبال آن، شایستة برخوردی متفاوت است. لازم به ذکر است هرچند عذر تحریک، عنوان خاصی را در بخش مواد عمومی به خود اختصاص نداده است؛ اما از مجموع دو ماده‌ 38 و 630 قانون مجازات اسلامی که به ترتیب درخصوص کیفر حبس تعزیری و قتل دارای قصاص می‌باشد، مرتکب را شایستة تخفیف و رافع مسئولیت می‌داند و دارای شرایطی همچون: ـ تحریک‌آمیز بودن رفتار و گفتار بزه‌دیده ـ حضور فیزیکی و مستقیم در صحنة ارتکاب ـ عمدی بودن یا غیرعمدی بودن تحریک و وجود ضابطة نوعی و شخصی به‌ترتیب نسبت به رفتار مجرمانه و فرد مرتکب می‌باشد. پژوهش حاضر نیز با عنایت بر تفاوت‌سنجی تحریک و عذر تحریک در حقوق کیفری بر اساس روش کتابخانه‌ای، این موضوع را در فقه و حقوق موضوعه ایران موردبررسی و کنکاش جدّی قرار می‌دهد.

کلیدواژه ها

  • عذر تحریک
  • قتل عمد
  • مجازات حبس تعزیری
  • بزه مستحق قصاص
  • قتل در فراش

مواد مرتبط