بررسـی تطبیقـی فرض سببیت در مسئولیت قراردادی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''بررسـی تطبیقـی فرض سببیت در مسئولیت قراردادی''' نام مقاله ای از نگین غلامی و بیژن حاجی عزیزی است که در دوره صفر شماره بیست و پنجم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است. == '''چکیده''' == در حقوق مسئولیت مدنی اعم از مسئولیت مدنی...» ایجاد کرد)
 
(+ 8 categories using HotCat)
 
خط ۱۴: خط ۱۴:


* [[ماده 520 قانون آیین دادرسی مدنی]]
* [[ماده 520 قانون آیین دادرسی مدنی]]
[[رده:مقالات حقوق تطبیقی]]
[[رده:مقالات نگین غلامی]]
[[رده:مقالات بیژن حاجی عزیزی]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1392]]
[[رده:مقالات فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید]]
[[رده:مقالات شماره بیست و پنجم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید]]
[[رده:مقالات حقوق خصوصی]]
[[رده:مقالات حقوق مسئولیت مدنی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۰۴

بررسـی تطبیقـی فرض سببیت در مسئولیت قراردادی نام مقاله ای از نگین غلامی و بیژن حاجی عزیزی است که در دوره صفر شماره بیست و پنجم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است.

چکیده

در حقوق مسئولیت مدنی اعم از مسئولیت مدنی قهری و قراردادی، رابطة سببیت لازم‌الاثبات از جملة ارکان است و بنا بر قواعد کلی حقوقی، بار اثبات وجود آن بر عهده مدعی است. اما جمعی از حقوقدانان به استناد بعضی مواد قانونی، معتقدند این قاعده کلی هم مانند بسیاری از قواعد دیگر دارای استثناء است؛ بدین معنا که گاه به‌رغم ضرورت وجود رابطه سببیت، خواهان نیازی به اثبات آن ندارد؛ زیرا قانون این رابطه را در برخی موارد، موجود و مفروض پنداشته است. در این قبیل موارد بر عهدة خوانده است که این رابطه مفروض قانونی را نفی کند. در غیر این صورت مسئول جبران خسارت زیاندیده خواهد بود. این نظر مورد مخالفت عده‌ای دیگر از حقوقدانان قرار گرفته که معتقدند رابطة سببیت برخلاف تقصیر هیچ‌گاه نمی‌تواند مفروض باشد و همواره باید توسط مدعی ورود ضرر به اثبات برسد. در مقاله حاضر نظرات مختلف در زمینه وجود فرض سببیت در مسئولیت قراردادی در حقوق ایران و بعضی کشورهای دیگر مورد پژوهش و مطالعه قرار گرفته است.

کلیدواژه‌ها

  • مسئولیت قراردادی
  • رابطه سببیت
  • فرض سببیت
  • فرض تقصیر

مواد مرتبط