ماده ۱۳ قانون تامین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (Wikihagh admin صفحهٔ ماده 13 قانون تامین اجتماعی مصوب 1354 را به ماده ۱۳ قانون تامین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴ منتقل کرد: فارسی سازی نویسه ها)
(ابرابزار)
 
(۳ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
آئين ‌نامه ‌هاي مالي و معاملاتي سازمان كه وسيله وزارتخانه‌ هاي تعـاون، كار و رفاه اجتماعي و امور اقتصادي و دارائي تهيه ميشود و آئيننامه‌ هاي استخدامي ‌كه به تأييد سازمان امور اداري و استخدامي ‌كشور ميرسد پس از تأييد هيئت وزيران بتصويب كميسيون هاي مربوط مجلسين خواهد رسيد.وزارت تعـاون، كار و رفاه اجتماعي مكلف است ظرف يكسال از تاريخ تصويب اين قانون آئين نامه‌ هاي مذكور را تهيه و تقديم مجلسين نمايد و تا تصويب مجلسين ‌آئين ‌نامه‌ هاي فعلي قابل اجرا است. ‌امور مالي و اداري و استخدامي‌ سازمان تأمين خدمات درماني تابع آئين ‌نامه‌ هاي مالي و اداري و استخدامي ‌فعلي سازمان خواهد بود و تا تصويب ‌آئين‌ نامه استخدامي ‌سازمان كاركنان تأمين خدمات درماني تابع آئين ‌نامه استخدامي ‌فعلي سازمان بيمه‌ هاي اجتماعي خواهند بود.
'''ماده ۱۳ قانون تامین اجتماعی:''' مواد ۱۲ الی ۱۷ ـ به موجب لایحه قانونی اصلاح قانون تشکیل سازمان تامین اجتماعی مصوب ۲۸/۴/۱۳۵۸ شورای انقلاب و اساسنامه سازمان تامین اجتماعی مصوب ۱۰/۶/۱۳۵۸ هیئت وزیران منسوخ گردیده‌است.
 
== پیشینه ==
آئین‌نامه‌های مالی و معاملاتی سازمان که وسیله [[وزارتخانه]]‌های تعاون، کار و رفاه اجتماعی و امور اقتصادی و دارائی تهیه می‌شود و آئین‌نامه‌های استخدامی که به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور می‌رسد پس از تأیید هیئت وزیران به تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین خواهد رسید. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است ظرف یکسال از تاریخ تصویب این قانون آئین‌نامه‌های مذکور را تهیه و تقدیم مجلسین نماید و تا تصویب مجلسین آئین‌نامه‌های فعلی قابل اجرا است. امور مالی و اداری و استخدامی سازمان تأمین خدمات درمانی تابع آئین‌نامه‌های مالی و اداری و استخدامی فعلی سازمان خواهد بود و تا تصویب آئین‌نامه استخدامی سازمان کارکنان تأمین خدمات درمانی تابع آئین‌نامه استخدامی فعلی سازمان بیمه‌های اجتماعی خواهند بود.
 
== نکات توضیحی تفسیری دکترین ==
سازمان تامین اجتماعی سه رکن تصمیم گیرنده، اداره کننده و نظارت(کنترل) کننده است که به ترتیب شامل شورای عالی، هیأ ت مدیره و مدیر عامل و هیئت نظارت می‌شود.<ref>{{یادکرد کتاب۲||عنوان=حقوق تأمین اجتماعی|ترجمه=|جلد=|سال=1390|ناشر=میزان|مکان=|شابک=|پیوند=|شماره فیش در پژوهشکده حقوق و قانون ایران=3596688|صفحه=|نام۱=کورش|نام خانوادگی۱=استوارسنگری|چاپ=3}}</ref>
 
== منابع ==
{{پانویس}}
[[رده:مواد قانون تأمین اجتماعی]]
[[رده:آیین‌نامه‌های سازمان تامین اجتماعی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۰ مهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۲:۵۲

ماده ۱۳ قانون تامین اجتماعی: مواد ۱۲ الی ۱۷ ـ به موجب لایحه قانونی اصلاح قانون تشکیل سازمان تامین اجتماعی مصوب ۲۸/۴/۱۳۵۸ شورای انقلاب و اساسنامه سازمان تامین اجتماعی مصوب ۱۰/۶/۱۳۵۸ هیئت وزیران منسوخ گردیده‌است.

پیشینه

آئین‌نامه‌های مالی و معاملاتی سازمان که وسیله وزارتخانه‌های تعاون، کار و رفاه اجتماعی و امور اقتصادی و دارائی تهیه می‌شود و آئین‌نامه‌های استخدامی که به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور می‌رسد پس از تأیید هیئت وزیران به تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین خواهد رسید. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است ظرف یکسال از تاریخ تصویب این قانون آئین‌نامه‌های مذکور را تهیه و تقدیم مجلسین نماید و تا تصویب مجلسین آئین‌نامه‌های فعلی قابل اجرا است. امور مالی و اداری و استخدامی سازمان تأمین خدمات درمانی تابع آئین‌نامه‌های مالی و اداری و استخدامی فعلی سازمان خواهد بود و تا تصویب آئین‌نامه استخدامی سازمان کارکنان تأمین خدمات درمانی تابع آئین‌نامه استخدامی فعلی سازمان بیمه‌های اجتماعی خواهند بود.

نکات توضیحی تفسیری دکترین

سازمان تامین اجتماعی سه رکن تصمیم گیرنده، اداره کننده و نظارت(کنترل) کننده است که به ترتیب شامل شورای عالی، هیأ ت مدیره و مدیر عامل و هیئت نظارت می‌شود.[۱]

منابع

  1. کورش استوارسنگری. حقوق تأمین اجتماعی. چاپ 3. میزان، 1390.  ,شماره فیش در پژوهشکده حقوق و قانون ایران: 3596688