ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران کشور: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (Wikihagh admin صفحهٔ ماده 14 قانون مدیریت بحران کشور را به ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران کشور منتقل کرد: فارسی سازی نویسه ها)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
وظايف دستگاھھا و نھادھاي مسؤول در مديريت بحران عبارت است از:
'''ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران کشور:''' وظایف دستگاهها و نهادهای مسوول در مدیریت بحران عبارت است از:
الف ـ وزارتخانه ھاي آموزش و پرورش، علوم، تحقيقات و فناوري و بھداشت، درمان و آموزش پزشكي موظفند با ھمكاري جمعيت ھلال احمر جمھوري اسلامي ايران و سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور و بر اساس استانداردھاي سازمان، نسبت به طراحي و ارائه واحد درسي «آمادگي در مقابل حوادث و سوانح» در قالب برنامه آموزشي مدارس، دانشگاھھا و مؤسسات پژوھشي اقدام كنند.
 
گذراندن اين درس براي تمامي دانش آموزان و دانشجويان الزامي است.
الف - وزارتخانه های آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت،  درمان و آموزش پزشکی موظفند با همکاری جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور و بر اساس استانداردهای سازمان، نسبت به طراحی و ارائه واحد درسی «آمادگی در مقابل حوادث و سوانح» در قالب برنامه آموزشی مدارس، دانشگاهها و موسسات پژوهشی اقدام کنند. گذراندن این درس برای تمامی دانش آموزان و دانشجویان الزامی است.
ب ـ جمعيت ھلال احمر جمھوري اسلامي ايران موظف است:
ب - جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران موظف است:
١ـ با ھمكاري شوراھاي اسلامي شھر و روستا، شھرداري ھا، دھياري ھا، سازمان صدا و سيماي جمھوري اسلامي ايران، وزارت فرھنگ و ارشاد اسلامي، سازمان ھاي مسؤول در امور فرھنگي و تبليغي و ستاد كل نيروھاي مسلح و بر اساس استانداردھاي سازمان، نسبت به آموزش آحاد جامعه و سازمان ھاي مردم نھاد در برابر حوادث و سوانح اقدام كند.
 
٢ـ با ھمكاري وزارت بھداشت، درمان و آموزش پزشكي، وزارت كشور، نيروھاي مسلح، شوراھاي اسلامي شھر و روستا، شھرداري ھا، دھياري ھا، فدراسيون ھاي ورزشي از جمله نجات غريق و غواصي و كوھنوردي و صعودھاي ورزشي و بر اساس استانداردھاي سازمان، نسبت به نجات آسيب ديدگان از حوادث و سوانح و انتقال آنھا به مراكز درماني، اسكان اضطراري و تأمين مايحتاج ايشان تا رفع نياز و ذخيره اقلام امدادي مربوط به خدمات مذكور اقدام كند.
۱- با همکاری شوراهای اسلامی شهر و روستا، شهرداری ها، دهیاری ها، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان های مسوول در امور فرهنگی و تبلیغی و ستاد کل نیروهای مسلح و بر اساس استانداردهای سازمان، نسبت به آموزش آحاد جامعه و سازمان های مردم نهاد در برابر حوادث و سوانح اقدام کند.
با ھمكاري كميته امداد امام خميني(ره)، سازمان بسيج مستضعفين، سازمان بھزيستي كشور، وزارت امور خارجه و ساير دستگاھھاي مرتبط موضوع ماده (2) اين قانون، اقدامات لازم در زمينه جذب، ھدايت و توزيع كمكھاي غيردولتي داخلي و خارجي را با رعايت اصل ھشتادم (80) قانون اساسي انجام دھد. ھرگونه دخل و تصرف، استفاده و تصاحب كمكھاي يادشده توسط اشخاص حقيقي و حقوقي به صورت غيرمجاز ممنوع است و به عنوان عمل مجرمانه تصرف غيرقانوني در اموال عمومي يا دولتي محسوب شده و مرتكب برابر قانون مجازات اسلامي مجازات مي شود.
 
پ ـ وزارت نيرو موظف است:
۲- با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت کشور، نیروهای مسلح، شوراهای اسلامی شهر و روستا، شهرداری ها، دهیاری ها، فدراسیون های ورزشی از جمله نجات غریق و غواصی و کوهنوردی و صعودهای ورزشی و بر اساس استانداردهای سازمان، نسبت به نجات آسیب دیدگان از حوادث و سوانح و انتقال آنها به مراکز درمانی، اسکان اضطراری و تامین مایحتاج ایشان تا رفع نیاز و ذخیره اقلام امدادی مربوط به خدمات مذکور اقدام کند.
با ھمكاري وزارت جھاد كشاورزي و وزارت كشور (سازمان شھرداري ھا و دھياري ھاي كشورساز و كارھاي لازم جھت كنترل آبھاي سطحي(سيلاب) در سطح ملي و استاني را ايجاد كند.
 
با ھمكاري وزارت جھاد كشاورزي، سازمان ھواشناسي كشور و ساير دستگاھھاي مرتبط موضوع ماده (2) اين قانون، نسبت به پيشگيري از خشكسالي اقدامات لازم را انجام دھد.
۳- با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بسیج مستضعفین، سازمان بهزیستی کشور، وزارت امور خارجه و سایر دستگاههای مرتبط موضوع ماده (۲) این قانون، اقدامات لازم در زمینه جذب، هدایت و توزیع کمکهای غیردولتی داخلی و خارجی را با رعایت اصل هشتادم (۸۰) قانون اساسی انجام دهد. هرگونه دخل و تصرف، استفاده و تصاحب کمکهای یادشده توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به صورت غیرمجاز ممنوع است و به عنوان عمل مجرمانه تصرف غیرقانونی در اموال عمومی یا دولتی محسوب شده و مرتکب برابر قانون مجازات اسلامی مجازات می شود.
نسبت به ذخيره سازي آب براي شرايط اضطراري اقدام كند.
پ - وزارت نیرو موظف است:
با ايجاد زير ساخت ھاي مناسب و ايمن، ساز و كارھاي لازم جھت تأمين آب و برق مراكز جمعيتي در شرايط اضطراري را با ھمكاري وزارت كشور برنامه ريزي و اعمال كند.
 
ت ـ وزارت علوم، تحقيقات و فناوري از طريق مؤسسات وابسته از جمله مؤسسه ژئوفيزيك، پژوھشگاه بين المللي زلزله شناسي و مھندسي زلزله، پژوھشگاه ملي اقيانوس شناسي و علوم جوي موظف است:
۱- با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و وزارت کشور(سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشورسازوکارهای لازم جهت کنترل آبهای سطحی(سیلاب) در سطح ملی و استانی را ایجاد کند.
با ھمكاري سازمان ھواشناسي (پژوھشكده ھواشناسي و اقليم شناسي) و انجمن ھاي علمي نسبت به توسعه تحقيقات،
 
مطالعات و شبكه ھاي اطلاعاتي تخصصي درباره پيشگيري و كاھش خطر حوادث و سوانح اقدام كند.
۲- با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، سازمان هواشناسی کشور و سایر دستگاههای مرتبط موضوع ماده (۲) این قانون، نسبت به پیشگیری از خشکسالی اقدامات لازم را انجام دهد.
به منظور پيش بيني دقيق و ھشدار به ھنگام وقوع مخاطرات زمين ساخت، با ھمكاري وزارت راه و شھرسازي (مركز تحقيقات راه، مسكن و شھرسازي، پژوھشكده ھواشناسي و اقليم شناسي)، وزارت جھاد كشاورزي (سازمان جنگل ھا، مراتع و آبخيزداري كشور)، وزارت صنعت، معدن و تجارت (سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور) و ساير دستگاھھاي مرتبط موضوع ماده (2) اين قانون، نسبت به ايجاد يا تقويت مراكز پايش و ھشدار زلزله، آتشفشان، سونامي و لغزش زمين در كشور اقدام كند.
 
ث ـ وزارت راه و شھرسازي موظف است:
۳- نسبت به ذخیره سازی آب برای شرایط اضطراری اقدام کند.
با ھمكاري وزارت كشور و نيروي انتظامي جمھوري اسلامي ايران ساز و كارھاي مناسب براي اعمال مديريت يكپارچه حمل و نقل و عبور(ترانزيت) شريان ھاي مواصلاتي و ھمچنين ايمن سازي قطارھاي شھري در شرايط اضطراري را برنامه ريزي و عملياتي كند.
 
٢ـ با ھمكاري وزارت بھداشت، درمان و آموزش پزشكي به منظور ايمن سازي مراكز درماني اقدام كند.
۴- با ایجاد زیرساخت های مناسب و ایمن، سازوکارهای لازم جهت تامین آب و برق مراکز جمعیتی در شرایط اضطراری را با همکاری وزارت کشور برنامه ریزی و اعمال کند.
٣ـ از طريق بنياد مسكن انقلاب اسلامي با ھمكاري شھرداري ھا، دھياري ھا، وزارت كشور(سازمان شھرداري ھا و دھياري ھاي كشور) و ستاد كل نيروھاي مسلح در چھارچوب برنامه ملي بازسازي و بازتواني، ضمن آواربرداري مستحدثات و اماكن آسيب ديده، در بازسازي مناطق روستايي آسيب ديده از حوادث و سوانح، به گونه اي عمل كند كه با اطمينان از ساخت واحدھاي مسكوني مقاوم در مناطق ايمن، فرھنگ، آداب و رسوم، اقليم و مصالح بومي منطقه رعايت شود.
ت - وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از طریق موسسات وابسته از جمله موسسه ژئوفیزیک، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی موظف است:
از طريق سازمان ھواشناسي كشور اقدامات ذيل را انجام دھد:
 
4ـ 1ـ به منظور پيش بيني دقيق و ھشدار به ھنگام وقوع مخاطرات آب و ھوايي، با ھمكاري وزارت جھادكشاورزي و ساير دستگاھھاي مرتبط موضوع ماده (2) اين قانون، نسبت به ايجاد مركز پايش و ھشدار بھمن، طوفان، گردباد، صاعقه، تگرگ، موج گرما (باد و باد گرم) و سرما در كشور اقدام كند.
۱- با همکاری سازمان هواشناسی (پژوهشکده هواشناسی و اقلیم شناسی) و انجمن های علمی نسبت به توسعه تحقیقات، مطالعات و شبکه های اطلاعاتی تخصصی درباره پیشگیری و کاهش خطر حوادث و سوانح اقدام کند.
4ـ 2ـ با ھمكاري وزارت نيرو و وزارت جھاد كشاورزي شبكه پايش و ھشدار سيل در سطح كشور را تكميل كند.
 
4ـ 3ـ به منظور پيش بيني دقيق و اعلام ھشدارھاي لازم، نسبت به تقويت مراكز پايش و ھشدار خشكسالي اقدام كند.
۲- به منظور پیش بینی دقیق و هشدار به هنگام وقوع مخاطرات زمین ساخت، با همکاری وزارت راه و شهرسازی (مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، پژوهشکده هواشناسی و اقلیم شناسی)، وزارت جهاد کشاورزی (سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور)، وزارت صنعت، معدن و تجارت (سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور) و سایر دستگاههای مرتبط موضوع ماده(۲) این قانون، نسبت به ایجاد یا تقویت مراکز پایش و هشدار زلزله، آتشفشان، سونامی و لغزش زمین در کشور اقدام کند.  
ج ـ وزارت جھاد كشاورزي موظف است:
ث - وزارت راه و شهرسازی موظف است:  
به منظور انجام اقدامات پيشگيرانه در زمينه ھمه گيري(اپيدمي) آفات و بيماري ھاي گياھي و جانوري و مشترك انسان و دام، مراكز پايش و ھشدار ھمه گيري (اپيدمي) آفات و بيماري ھاي گياھي و حيواني و مشترك انسان و دام را با مشاركت سازمان ھواشناسي، وزارت بھداشت، درمان و آموزش پزشكي، وزارت نيرو و ساير دستگاھھا و نھادھاي مرتبط با موضوع ماده (2) اين قانون ايجاد كند.
 
با ھمكاري نيروھاي مسلح، نسبت به اطفاي حريق در جنگلھا و مراتع اقدام كنند.
۱- با همکاری وزارت کشور و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران سازوکارهای مناسب برای اعمال مدیریت یکپارچه حمل و نقل و عبور(ترانزیت) شریان های مواصلاتی و همچنین ایمن سازی قطارهای شهری در شرایط اضطراری را برنامه ریزی و عملیاتی کند.
چ ـ سازمان صدا و سيماي جمھوري اسلامي ايران موظف است:
 
١ـ با مشاركت جمعيت ھلال احمر جمھوري اسلامي ايران و بر اساس استانداردھاي سازمان، نسبت به تھيه برنامه ھاي آموزشي براي ارتقاي سطح آگاھي مردم در برابر بحران اقدام كند.
۲- با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به منظور ایمن سازی مراکز درمانی اقدام کند.
٢ـ با ھماھنگي سازمان نسبت به اعلام ھشدارھاي لازم و اطلاع رساني آگاھانه به مردم در خصوص مخاطرات و بحران ھا اقدام كند.
 
ح ـ وزارت امور اقتصادي و دارايي(بيمه مركزي) موظف است با ھماھنگي سازمان و ھمكاري دستگاھھاي مرتبط با موضوع ماده (2) اين قانون، ساز و كارھاي لازم جھت گسترش بيمه حوادث و سوانح با اولويت آتش سوزي، سيل و زلزله را فراھم كند.
۳- از طریق بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با همکاری شهرداری ها، دهیاری ها، وزارت کشور(سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور) و ستاد کل نیروهای مسلح در چهارچوب برنامه ملی بازسازی و بازتوانی، ضمن آواربرداری مستحدثات و اماکن آسیب دیده، در بازسازی مناطق روستایی آسیب دیده از حوادث و سوانح، به گونه ای عمل کند که با اطمینان از ساخت واحدهای مسکونی مقاوم در مناطق ایمن، فرهنگ، آداب و رسوم، اقلیم و مصالح بومی منطقه رعایت شود.
خ ـ وزارت نفت موظف است با ھمكاري وزارت كشور، با ايجاد زير ساخت ھاي مناسب و ايمن، براي ذخيره مناسب حاملھاي انرژي (گاز، نفت سفيد، بنزين و گازوئيل) و تأمين سوخت مورد نياز مناطق آسيب ديده در شرايط اضطراري اقدام كند.
 
د ـ وزارت كشور موظف است:
۴- از طریق سازمان هواشناسی کشور اقدامات ذیل را انجام دهد:
با ھمكاري ستاد كل نيروھاي مسلح نسبت به انتظام امور و تأمين امنيت جاني و مالي مردم و سازمان ھاي مسؤول در شرايط اضطراري اقدام كند.
 
از طريق سازمان شھرداري ھا و دھياري ھاي كشور اقدامات ذيل را انجام دھد:
۴- ۱- به منظور پیش بینی دقیق و هشدار به هنگام وقوع مخاطرات آب و هوایی، با همکاری وزارت جهادکشاورزی و سایر دستگاههای مرتبط موضوع ماده (۲) این قانون، نسبت به ایجاد مرکز پایش و هشدار بهمن، طوفان، گردباد، صاعقه، تگرگ، موج گرما (باد و باد گرم) و سرما در کشور اقدام کند.
2ـ 1ـ با ھمكاري نيروي انتظامي و وزارت راه و شھرسازي، ساز و كارھاي لازم براي اعمال مديريت تردد (ترافيك) در شھرھا و روستاھاي آسيب ديده را اتخاذ و اجراء كند.
 
2ـ 2ـ با ھمكاري سازمان پزشكي قانوني، نيروي انتظامي و متوليان ديني و مذھبي موضوع اصول دوازدھم (12) و سيزدھم (13) قانون اساسي براي انتقال، تشخيص ھويت و تدفين متوفيان ناشي از وقوع بحران با رعايت آداب محلي و مذھبي ايشان اقدام كند.
۴- ۲- با همکاری وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی شبکه پایش و هشدار سیل در سطح کشور را تکمیل کند.
2 ـ 3ـ براي توسعه ايمني، اطفاي حريق، جست و جو و نجات آسيب ديدگان از حوادث شھري و روستايي در مراكز جمعيتي اقدام كند.
 
ذ ـ وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات موظف است با ھماھنگي سازمان و با ھمكاري وزارت كشور نسبت به ايجاد زير ساخت ھاي لازم جھت تأمين ارتباطات (ماھواره اي، باسيم، تلفن ھمراه و بي سيم اعم از صوتي و تصويري) در شرايط اضطراري اقدام كند؛ به گونه اي كه قادر به حفظ ارتباطات از ابتداء تا انتھاي شرايط مذكور باشد.
۴- ۳- به منظور پیش بینی دقیق و اعلام هشدارهای لازم، نسبت به تقویت مراکز پایش و هشدار خشکسالی اقدام کند.
ر ـ وزارت بھداشت، درمان و آموزش پزشكي موظف است:
ج - وزارت جهاد کشاورزی موظف است:
١ ـ نسبت به ذخيره سازي دارو، واكسن و تجھيزات پزشكي جھت درمان آسيب ديدگان از حوادث و سوانح در شرايط اضطراري اقدام كند.
 
نسبت به كمكھاي اوليه، تخليه و انتقال مصدومين با تعداد زياد و درمان آنھا با ھمكاري دستگاھھاي مرتبط موضوع ماده (2) اين قانون، اقدام كند.
۱- به منظور انجام اقدامات پیشگیرانه در زمینه همه گیری(اپیدمی) آفات و بیماری های گیاهی و جانوری و مشترک انسان و دام، مراکز پایش و هشدار همه گیری(اپیدمی) آفات و بیماری های گیاهی و حیوانی و مشترک انسان و دام را با مشارکت سازمان هواشناسی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت نیرو و سایر دستگاهها و نهادهای مرتبط با موضوع ماده(۲) این قانون ایجاد کند.
٣ـ به منظور پيش بيني دقيق، ھشدار به موقع و انجام اقدامات پيشگيرانه در زمينه ھمه گيري(اپيدمي) بيماري ھاي انساني، نسبت به ايجاد مراكز پايش و ھشدار با ھمكاري وزارت جھاد كشاورزي و سازمان حفاظت محيط زيست اقدام كند.
 
۴ـ با ھمكاري جمعيت ھلال احمر جمھوري اسلامي ايران، سازمان بھزيستي كشور و ستاد كل نيروھاي مسلح، ساز و كار ھاي لازم جھت تأمين بھداشت و درمان (جسمي و روحي) آسيب ديدگان در شرايط اضطراري را برنامه ريزي و اعمال كند.
۲- با همکاری نیروهای مسلح، نسبت به اطفای حریق در جنگلها و مراتع اقدام کنند.
ز ـ ستاد كل نيروھاي مسلح موظف است:
چ - سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظف است:
١ـ با ھمكاري وزارت دفاع و پشتيباني نيروھاي مسلح، ساز و كار ھاي لازم جھت اطفاي حريق ھوايي در سطح كشور را اتخاذ و اجراء كند.
 
٢ـ جھت پشتيباني از سازمان ھاي امدادي در شرايط اضطراري، يگانھاي ويژه اي در سطح كشور تشكيل داده و مطابق با استانداردھاي سازمان نسبت به آموزش و تأمين تجھيزات مناسب براي آنھا اقدام كند؛ به گونه اي كه اين يگانھا بتوانند در كوتاھترين فاصله زماني پس از وقوع حوادث و سوانح، ضمن اطلاع رساني به رئيس ستاد، به محل بحران اعزام شوند و اقدامات امدادي و حفاظتي را تا اعلام كتبي رفع نياز توسط رئيس ستاد، به انجام رسانند.
۱- با مشارکت جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و بر اساس استانداردهای سازمان، نسبت به تهیه برنامه های آموزشی برای ارتقای سطح آگاهی مردم در برابر بحران اقدام کند.
٣ـ نسبت به پذيرش، راھبري و نظارت عملياتي گروھھاي امدادي كه از نيروھاي مسلح كشورھاي ديگر به محل بحران اعزام مي شوند، اقدام كند.
 
ژ ـ وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي موظف است به منظور كاھش خطر حوادث و سوانح، از طريق سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور براي آموزش و توسعه مھارت ھاي نيروي انساني در حوزه ساخت و ساز اقدامات لازم را انجام دھد.
۲- با هماهنگی سازمان نسبت به اعلام هشدارهای لازم و اطلاع رسانی آگاهانه به مردم در خصوص مخاطرات و بحران ها اقدام کند.
س ـ وزارتخانه ھاي نفت، نيرو، صنعت، معدن و تجارت، جھاد كشاورزي، بھداشت، درمان و آموزش پزشكي، دفاع و پشتيباني نيروھاي مسلح و سازمان انرژي اتمي مسؤوليت رعايت ايمني در نگھداري، حمل و مصرف مواد خطرناك در حوزه وظايف دستگاه متبوع خود را بر عھده دارند.
ح - وزارت امور اقتصادی و دارایی(بیمه مرکزی) موظف است با هماهنگی سازمان و همکاری دستگاههای مرتبط با موضوع ماده(۲) این قانون، سازوکارهای لازم جهت گسترش بیمه حوادث و سوانح با اولویت آتش سوزی،  سیل و زلزله را فراهم کند.
تبصره ـ آيين نامه اجرائي اين بند به پيشنھاد مشترك وزارت كشور (سازمان مديريت بحران كشور) و سازمان حفاظت محيط زيست، ظرف مدت شش ماه از لازم الاجراءشدن اين قانون به تصويب ھيأت وزيران مي رسد.
خ - وزارت نفت موظف است با همکاری وزارت کشور، با ایجاد زیرساخت های مناسب و ایمن، برای ذخیره مناسب حاملهای انرژی (گاز، نفت سفید، بنزین و گازوئیل) و تامین سوخت مورد نیاز مناطق آسیب دیده در شرایط اضطراری اقدام کند.
ش ـ وزارت راه و شھرسازي، سازمان نظام مھندسي ساختمان، شھرداري ھا و دھياري ھا موظفند در اجراي قوانين و مقررات مربوط به مقاوم بودن ساختمان ھا، استانداردھاي سازمان را اعمال كنند.
د - وزارت کشور موظف است:
ص ـ مسؤوليت ھاي سازمان ھاي نيروھاي مسلح در حوادث غيرمترقبه و نحوه ورود و نقش آفريني، ميزان و چگونگي به كارگيري نيروي انساني و منابع و امكانات آنھا در حوادث مذكور، مبتني بر اصل يكصد و چھل و ھفتم (147) قانون اساسي، مطابق آيين نامه اي خواھد بود كه توسط ستادكل نيروھاي مسلح با ھماھنگي دولت تھيه شده و به تصويب فرمانده معظم كل قوا مي رسد.
 
ض ـ وزارت راه و شھرسازي (مركز تحقيقات راه، مسكن و شھرسازي) موظف است:
۱- با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح نسبت به انتظام امور و تامین امنیت جانی و مالی مردم و سازمان های مسوول در شرایط اضطراری اقدام کند.
١ـ با رعايت ضوابط شوراي عالي معماري و شھرسازي، نقشه حريم گسلھا را با اولويت كلانشھرھا به ھمراه دستورالعمل ھاي فني نحوه ساخت و ساز در حريم گسلھا تھيه كند.
 
٢ـ نقشه ھاي پھنه بندي خطر زلزله، خطرپذيري (ريسك) لرزه اي در سطوح ملي، استاني و شھري را تھيه و تصويب كند و نقشه ھاي طرحھاي تفصيلي شھري را بر آن اساس مورد بازبيني قرار دھد.
۲- از طریق سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور اقدامات ذیل را انجام دهد:
٣ـ سامانه ھاي پاسخ سريع زلزله را از طريق توسعه شبكه ملي شتاب نگاري كشور در كلانشھرھا راه اندازي كند.
 
مناطق (زون ھاي) با خطر فرو ريزش و فرو نشست را با در نظر گرفتن اثرات قنوات، گودبرداري، حفاري ھاي زير سطحي و مواردي از اين قبيل در حوزه ھاي شھري و در مسير سامانه ھاي حمل و نقل جاده اي و ريلي و در فرودگاھھا و بنادر تعيين و تمھيدات مھندسي در خصوص مقابله با فرو ريزش ھاي شھري و فرونشست زمين را با ھدف تدوين ضوابط و آيين نامه ھاي مرتبط فراھم كند.
۲- ۱- با همکاری نیروی انتظامی و وزارت راه و شهرسازی، سازوکارهای لازم برای اعمال مدیریت تردد (ترافیک) در شهرها و روستاهای آسیب دیده را اتخاذ و اجراء کند.
5 ـ ارزيابي ايمني ساختمان ھاي مھم و بلند مرتبه با كاربري ھاي مختلف را با اولويت بندي كلانشھرھا در برابر آتش سوزي، زلزله، فرو نشست و فرو ريزش زمين انجام دھد.
 
6 ـ ارزيابي آسيب پذيري و اولويت بندي نشانھاي (المانھاي) حمل و نقل ھوايي، دريايي، ريلي و جاده اي را از ديدگاه خطر زلزله، فرو نشست، فرو ريزش زمين با ھدف شروع اقدامات اجرائي و ارتقاي تاب آوري آنھا انجام دھد.
۲- ۲- با همکاری سازمان پزشکی قانونی،  نیروی انتظامی و متولیان دینی و مذهبی موضوع اصول دوازدهم (۱۲) و سیزدهم (۱۳) قانون اساسی برای انتقال، تشخیص هویت و تدفین متوفیان ناشی از وقوع بحران با رعایت آداب محلی و مذهبی ایشان اقدام کند.
7 ـ با ھمكاري وزارتخانه ھاي نفت، نيرو و ارتباطات و فناوري اطلاعات، قرارگيري شريان ھاي حياتي و مجموعه ھاي مرتبط با سازمان ھاي دولتي و شركتھا را در حريم گسلھا و مناطق (زون ھاي) با خطر بالاي زلزله، فرو نشست و فرو ريزش زمين ارزيابي نموده و موارد را جھت شروع اقدامات اجرائي ارائه دھد.
 
تبصره ـ منابع لازم براي ايجاد يا تقويت مراكز پايش و ھشدار موضوع جزء (2) بند «ت»، جزء (1) بند «ج» و جزء (3) بند «ر» و ھمچنين براي ايمن سازي مراكز درماني در جزء (2) بند «ث» اين ماده از محل اعتبارات موضوع ماده (16) اين قانون تأمين مي شود.
۲ - ۳- برای توسعه ایمنی، اطفای حریق، جست و جو و نجات آسیب دیدگان از حوادث شهری و روستایی در مراکز جمعیتی اقدام کند.  
ذ - وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف است با هماهنگی سازمان و با همکاری وزارت کشور نسبت به ایجاد زیرساخت های لازم جهت تامین ارتباطات (ماهواره ای، باسیم، تلفن همراه و بی سیم اعم از صوتی و تصویری) در شرایط اضطراری اقدام کند؛ به گونه ای که قادر به حفظ ارتباطات از ابتداء تا انتهای شرایط مذکور باشد.
ر - وزارت بهداشت،  درمان و آموزش پزشکی موظف است:
 
۱ - نسبت به ذخیره سازی دارو، واکسن و تجهیزات پزشکی جهت درمان آسیب دیدگان از حوادث و سوانح در شرایط اضطراری اقدام کند.
 
۲- نسبت به کمکهای اولیه، تخلیه و انتقال مصدومین با تعداد زیاد و درمان آنها با همکاری دستگاههای مرتبط موضوع ماده (۲) این قانون، اقدام کند.
 
۳- به منظور پیش بینی دقیق، هشدار به موقع و انجام اقدامات پیشگیرانه در زمینه همه گیری(اپیدمی) بیماری های انسانی، نسبت به ایجاد مراکز پایش و هشدار با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست اقدام کند.
 
۴- با همکاری جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، سازمان بهزیستی کشور و ستاد کل نیروهای مسلح، سازوکار های لازم جهت تامین بهداشت و درمان (جسمی و روحی) آسیب دیدگان در شرایط اضطراری را برنامه ریزی و اعمال کند.
ز - ستاد کل نیروهای مسلح موظف است:
 
۱- با همکاری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سازوکارهای لازم جهت اطفای حریق هوایی در سطح کشور را اتخاذ و اجراء کند.
 
۲- جهت پشتیبانی از سازمان های امدادی در شرایط اضطراری، یگانهای ویژه ای در سطح کشور تشکیل داده و مطابق با استانداردهای سازمان نسبت به آموزش و تامین تجهیزات مناسب برای آنها اقدام کند؛ به گونه ای که این یگانها بتوانند در کوتاهترین فاصله زمانی پس از وقوع حوادث و سوانح، ضمن اطلاع رسانی به رئیس ستاد، به محل بحران اعزام شوند و اقدامات امدادی و حفاظتی را تا اعلام کتبی رفع نیاز توسط رئیس ستاد، به انجام رسانند.  
 
۳- نسبت به پذیرش،  راهبری و نظارت عملیاتی گروههای امدادی که از نیروهای مسلح کشورهای دیگر به محل بحران اعزام می شوند، اقدام کند.  
ژ - وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است به منظور کاهش خطر حوادث و سوانح، از طریق سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور برای آموزش و توسعه مهارت های نیروی انسانی در حوزه ساخت و ساز اقدامات لازم را انجام دهد.
س - وزارتخانه های نفت، نیرو، صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی،  بهداشت،  درمان و آموزش پزشکی،  دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی مسوولیت رعایت ایمنی در نگهداری، حمل و مصرف مواد خطرناک در حوزه وظایف دستگاه متبوع خود را بر عهده دارند.
 
تبصره - آیین نامه اجرائی این بند به پیشنهاد مشترک وزارت کشور (سازمان مدیریت بحران کشور) و سازمان حفاظت محیط زیست، ظرف مدت شش ماه از لازم الاجراءشدن این قانون به تصویب هیات وزیران می رسد.
ش - وزارت راه و شهرسازی،  سازمان نظام مهندسی ساختمان، شهرداری ها و دهیاری ها موظفند در اجرای قوانین و مقررات مربوط به مقاوم بودن ساختمان ها،  استانداردهای سازمان را اعمال کنند.
ص - مسوولیت های سازمان های نیروهای مسلح در حوادث غیرمترقبه و نحوه ورود و نقش آفرینی، میزان و چگونگی به کارگیری نیروی انسانی و منابع و امکانات آنها در حوادث مذکور، مبتنی بر اصل یکصد و چهل و هفتم (۱۴۷) قانون اساسی، مطابق آیین نامه ای خواهد بود که توسط ستادکل نیروهای مسلح با هماهنگی دولت تهیه شده و به تصویب فرمانده معظم کل  قوا می رسد.
ض - وزارت راه و شهرسازی (مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی) موظف است:
 
۱- با رعایت ضوابط شورای عالی معماری و شهرسازی، نقشه حریم گسلها را با اولویت کلانشهرها به همراه دستورالعمل های فنی نحوه ساخت و ساز در حریم گسلها تهیه کند.
 
۲- نقشه های پهنه بندی خطر زلزله، خطرپذیری (ریسک) لرزه ای در سطوح ملی، استانی و شهری را تهیه و تصویب کند و نقشه های طرحهای تفصیلی شهری را بر آن اساس مورد بازبینی قرار دهد.
 
۳- سامانه های پاسخ سریع زلزله را از طریق توسعه شبکه ملی شتاب نگاری کشور در کلانشهرها راه اندازی کند.
 
۴- مناطق (زون های) با خطر فروریزش و فرونشست را با در نظرگرفتن اثرات قنوات، گودبرداری، حفاری های زیرسطحی و مواردی از این قبیل در حوزه های شهری و در مسیر سامانه های حمل و نقل جاده ای و ریلی و در فرودگاهها و بنادر تعیین و تمهیدات مهندسی در خصوص مقابله با فروریزش های شهری و فرونشست زمین را با هدف تدوین ضوابط و آیین نامه های مرتبط فراهم کند.
 
۵ - ارزیابی ایمنی ساختمان های مهم و بلند مرتبه با کاربری های مختلف را با اولویت بندی  کلانشهرها در برابر آتش سوزی، زلزله، فرونشست و فروریزش زمین انجام دهد.
 
۶ - ارزیابی آسیب پذیری و اولویت بندی نشانهای (المانهای) حمل و نقل هوایی، دریایی،  ریلی  و جاده ای را از دیدگاه خطر زلزله، فرونشست، فروریزش زمین با هدف شروع اقدامات اجرائی و ارتقای تاب آوری آنها انجام دهد.
 
۷ - با همکاری وزارتخانه های نفت، نیرو و ارتباطات و فناوری اطلاعات، قرارگیری شریان های حیاتی و مجموعه های مرتبط با سازمان های دولتی و شرکتها را در حریم گسلها و مناطق (زون های) با خطر بالای زلزله، فرونشست و فروریزش زمین ارزیابی نموده و موارد را جهت شروع اقدامات اجرائی ارائه دهد.
 
تبصره - منابع لازم برای ایجاد یا تقویت مراکز پایش و هشدار موضوع جزء (۲) بند «ت»، جزء (۱) بند «ج» و جزء (۳) بند «ر» و همچنین برای ایمن سازی مراکز درمانی در جزء (۲) بند «ث» این ماده از محل اعتبارات موضوع ماده (۱۶) این قانون تامین می شود.
 
{{مواد قانون مدیریت بحران کشور}}
 
[[رده: مواد قانون مدیریت بحران کشور]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ ژوئن ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۵۷

ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران کشور: وظایف دستگاهها و نهادهای مسوول در مدیریت بحران عبارت است از:

الف - وزارتخانه های آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظفند با همکاری جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور و بر اساس استانداردهای سازمان، نسبت به طراحی و ارائه واحد درسی «آمادگی در مقابل حوادث و سوانح» در قالب برنامه آموزشی مدارس، دانشگاهها و موسسات پژوهشی اقدام کنند. گذراندن این درس برای تمامی دانش آموزان و دانشجویان الزامی است. ب - جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران موظف است:

۱- با همکاری شوراهای اسلامی شهر و روستا، شهرداری ها، دهیاری ها، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان های مسوول در امور فرهنگی و تبلیغی و ستاد کل نیروهای مسلح و بر اساس استانداردهای سازمان، نسبت به آموزش آحاد جامعه و سازمان های مردم نهاد در برابر حوادث و سوانح اقدام کند.

۲- با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت کشور، نیروهای مسلح، شوراهای اسلامی شهر و روستا، شهرداری ها، دهیاری ها، فدراسیون های ورزشی از جمله نجات غریق و غواصی و کوهنوردی و صعودهای ورزشی و بر اساس استانداردهای سازمان، نسبت به نجات آسیب دیدگان از حوادث و سوانح و انتقال آنها به مراکز درمانی، اسکان اضطراری و تامین مایحتاج ایشان تا رفع نیاز و ذخیره اقلام امدادی مربوط به خدمات مذکور اقدام کند.

۳- با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بسیج مستضعفین، سازمان بهزیستی کشور، وزارت امور خارجه و سایر دستگاههای مرتبط موضوع ماده (۲) این قانون، اقدامات لازم در زمینه جذب، هدایت و توزیع کمکهای غیردولتی داخلی و خارجی را با رعایت اصل هشتادم (۸۰) قانون اساسی انجام دهد. هرگونه دخل و تصرف، استفاده و تصاحب کمکهای یادشده توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به صورت غیرمجاز ممنوع است و به عنوان عمل مجرمانه تصرف غیرقانونی در اموال عمومی یا دولتی محسوب شده و مرتکب برابر قانون مجازات اسلامی مجازات می شود. پ - وزارت نیرو موظف است:

۱- با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و وزارت کشور(سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور)، سازوکارهای لازم جهت کنترل آبهای سطحی(سیلاب) در سطح ملی و استانی را ایجاد کند.

۲- با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، سازمان هواشناسی کشور و سایر دستگاههای مرتبط موضوع ماده (۲) این قانون، نسبت به پیشگیری از خشکسالی اقدامات لازم را انجام دهد.

۳- نسبت به ذخیره سازی آب برای شرایط اضطراری اقدام کند.

۴- با ایجاد زیرساخت های مناسب و ایمن، سازوکارهای لازم جهت تامین آب و برق مراکز جمعیتی در شرایط اضطراری را با همکاری وزارت کشور برنامه ریزی و اعمال کند. ت - وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از طریق موسسات وابسته از جمله موسسه ژئوفیزیک، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی موظف است:

۱- با همکاری سازمان هواشناسی (پژوهشکده هواشناسی و اقلیم شناسی) و انجمن های علمی نسبت به توسعه تحقیقات، مطالعات و شبکه های اطلاعاتی تخصصی درباره پیشگیری و کاهش خطر حوادث و سوانح اقدام کند.

۲- به منظور پیش بینی دقیق و هشدار به هنگام وقوع مخاطرات زمین ساخت، با همکاری وزارت راه و شهرسازی (مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، پژوهشکده هواشناسی و اقلیم شناسی)، وزارت جهاد کشاورزی (سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور)، وزارت صنعت، معدن و تجارت (سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور) و سایر دستگاههای مرتبط موضوع ماده(۲) این قانون، نسبت به ایجاد یا تقویت مراکز پایش و هشدار زلزله، آتشفشان، سونامی و لغزش زمین در کشور اقدام کند. ث - وزارت راه و شهرسازی موظف است:

۱- با همکاری وزارت کشور و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران سازوکارهای مناسب برای اعمال مدیریت یکپارچه حمل و نقل و عبور(ترانزیت) شریان های مواصلاتی و همچنین ایمن سازی قطارهای شهری در شرایط اضطراری را برنامه ریزی و عملیاتی کند.

۲- با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به منظور ایمن سازی مراکز درمانی اقدام کند.

۳- از طریق بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با همکاری شهرداری ها، دهیاری ها، وزارت کشور(سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور) و ستاد کل نیروهای مسلح در چهارچوب برنامه ملی بازسازی و بازتوانی، ضمن آواربرداری مستحدثات و اماکن آسیب دیده، در بازسازی مناطق روستایی آسیب دیده از حوادث و سوانح، به گونه ای عمل کند که با اطمینان از ساخت واحدهای مسکونی مقاوم در مناطق ایمن، فرهنگ، آداب و رسوم، اقلیم و مصالح بومی منطقه رعایت شود.

۴- از طریق سازمان هواشناسی کشور اقدامات ذیل را انجام دهد:

۴- ۱- به منظور پیش بینی دقیق و هشدار به هنگام وقوع مخاطرات آب و هوایی، با همکاری وزارت جهادکشاورزی و سایر دستگاههای مرتبط موضوع ماده (۲) این قانون، نسبت به ایجاد مرکز پایش و هشدار بهمن، طوفان، گردباد، صاعقه، تگرگ، موج گرما (باد و باد گرم) و سرما در کشور اقدام کند.

۴- ۲- با همکاری وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی شبکه پایش و هشدار سیل در سطح کشور را تکمیل کند.

۴- ۳- به منظور پیش بینی دقیق و اعلام هشدارهای لازم، نسبت به تقویت مراکز پایش و هشدار خشکسالی اقدام کند. ج - وزارت جهاد کشاورزی موظف است:

۱- به منظور انجام اقدامات پیشگیرانه در زمینه همه گیری(اپیدمی) آفات و بیماری های گیاهی و جانوری و مشترک انسان و دام، مراکز پایش و هشدار همه گیری(اپیدمی) آفات و بیماری های گیاهی و حیوانی و مشترک انسان و دام را با مشارکت سازمان هواشناسی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت نیرو و سایر دستگاهها و نهادهای مرتبط با موضوع ماده(۲) این قانون ایجاد کند.

۲- با همکاری نیروهای مسلح، نسبت به اطفای حریق در جنگلها و مراتع اقدام کنند. چ - سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظف است:

۱- با مشارکت جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و بر اساس استانداردهای سازمان، نسبت به تهیه برنامه های آموزشی برای ارتقای سطح آگاهی مردم در برابر بحران اقدام کند.

۲- با هماهنگی سازمان نسبت به اعلام هشدارهای لازم و اطلاع رسانی آگاهانه به مردم در خصوص مخاطرات و بحران ها اقدام کند. ح - وزارت امور اقتصادی و دارایی(بیمه مرکزی) موظف است با هماهنگی سازمان و همکاری دستگاههای مرتبط با موضوع ماده(۲) این قانون، سازوکارهای لازم جهت گسترش بیمه حوادث و سوانح با اولویت آتش سوزی، سیل و زلزله را فراهم کند. خ - وزارت نفت موظف است با همکاری وزارت کشور، با ایجاد زیرساخت های مناسب و ایمن، برای ذخیره مناسب حاملهای انرژی (گاز، نفت سفید، بنزین و گازوئیل) و تامین سوخت مورد نیاز مناطق آسیب دیده در شرایط اضطراری اقدام کند. د - وزارت کشور موظف است:

۱- با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح نسبت به انتظام امور و تامین امنیت جانی و مالی مردم و سازمان های مسوول در شرایط اضطراری اقدام کند.

۲- از طریق سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور اقدامات ذیل را انجام دهد:

۲- ۱- با همکاری نیروی انتظامی و وزارت راه و شهرسازی، سازوکارهای لازم برای اعمال مدیریت تردد (ترافیک) در شهرها و روستاهای آسیب دیده را اتخاذ و اجراء کند.

۲- ۲- با همکاری سازمان پزشکی قانونی، نیروی انتظامی و متولیان دینی و مذهبی موضوع اصول دوازدهم (۱۲) و سیزدهم (۱۳) قانون اساسی برای انتقال، تشخیص هویت و تدفین متوفیان ناشی از وقوع بحران با رعایت آداب محلی و مذهبی ایشان اقدام کند.

۲ - ۳- برای توسعه ایمنی، اطفای حریق، جست و جو و نجات آسیب دیدگان از حوادث شهری و روستایی در مراکز جمعیتی اقدام کند. ذ - وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف است با هماهنگی سازمان و با همکاری وزارت کشور نسبت به ایجاد زیرساخت های لازم جهت تامین ارتباطات (ماهواره ای، باسیم، تلفن همراه و بی سیم اعم از صوتی و تصویری) در شرایط اضطراری اقدام کند؛ به گونه ای که قادر به حفظ ارتباطات از ابتداء تا انتهای شرایط مذکور باشد. ر - وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف است:

۱ - نسبت به ذخیره سازی دارو، واکسن و تجهیزات پزشکی جهت درمان آسیب دیدگان از حوادث و سوانح در شرایط اضطراری اقدام کند.

۲- نسبت به کمکهای اولیه، تخلیه و انتقال مصدومین با تعداد زیاد و درمان آنها با همکاری دستگاههای مرتبط موضوع ماده (۲) این قانون، اقدام کند.

۳- به منظور پیش بینی دقیق، هشدار به موقع و انجام اقدامات پیشگیرانه در زمینه همه گیری(اپیدمی) بیماری های انسانی، نسبت به ایجاد مراکز پایش و هشدار با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست اقدام کند.

۴- با همکاری جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، سازمان بهزیستی کشور و ستاد کل نیروهای مسلح، سازوکار های لازم جهت تامین بهداشت و درمان (جسمی و روحی) آسیب دیدگان در شرایط اضطراری را برنامه ریزی و اعمال کند. ز - ستاد کل نیروهای مسلح موظف است:

۱- با همکاری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سازوکارهای لازم جهت اطفای حریق هوایی در سطح کشور را اتخاذ و اجراء کند.

۲- جهت پشتیبانی از سازمان های امدادی در شرایط اضطراری، یگانهای ویژه ای در سطح کشور تشکیل داده و مطابق با استانداردهای سازمان نسبت به آموزش و تامین تجهیزات مناسب برای آنها اقدام کند؛ به گونه ای که این یگانها بتوانند در کوتاهترین فاصله زمانی پس از وقوع حوادث و سوانح، ضمن اطلاع رسانی به رئیس ستاد، به محل بحران اعزام شوند و اقدامات امدادی و حفاظتی را تا اعلام کتبی رفع نیاز توسط رئیس ستاد، به انجام رسانند.

۳- نسبت به پذیرش، راهبری و نظارت عملیاتی گروههای امدادی که از نیروهای مسلح کشورهای دیگر به محل بحران اعزام می شوند، اقدام کند. ژ - وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است به منظور کاهش خطر حوادث و سوانح، از طریق سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور برای آموزش و توسعه مهارت های نیروی انسانی در حوزه ساخت و ساز اقدامات لازم را انجام دهد. س - وزارتخانه های نفت، نیرو، صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی مسوولیت رعایت ایمنی در نگهداری، حمل و مصرف مواد خطرناک در حوزه وظایف دستگاه متبوع خود را بر عهده دارند.

تبصره - آیین نامه اجرائی این بند به پیشنهاد مشترک وزارت کشور (سازمان مدیریت بحران کشور) و سازمان حفاظت محیط زیست، ظرف مدت شش ماه از لازم الاجراءشدن این قانون به تصویب هیات وزیران می رسد. ش - وزارت راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی ساختمان، شهرداری ها و دهیاری ها موظفند در اجرای قوانین و مقررات مربوط به مقاوم بودن ساختمان ها، استانداردهای سازمان را اعمال کنند. ص - مسوولیت های سازمان های نیروهای مسلح در حوادث غیرمترقبه و نحوه ورود و نقش آفرینی، میزان و چگونگی به کارگیری نیروی انسانی و منابع و امکانات آنها در حوادث مذکور، مبتنی بر اصل یکصد و چهل و هفتم (۱۴۷) قانون اساسی، مطابق آیین نامه ای خواهد بود که توسط ستادکل نیروهای مسلح با هماهنگی دولت تهیه شده و به تصویب فرمانده معظم کل قوا می رسد. ض - وزارت راه و شهرسازی (مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی) موظف است:

۱- با رعایت ضوابط شورای عالی معماری و شهرسازی، نقشه حریم گسلها را با اولویت کلانشهرها به همراه دستورالعمل های فنی نحوه ساخت و ساز در حریم گسلها تهیه کند.

۲- نقشه های پهنه بندی خطر زلزله، خطرپذیری (ریسک) لرزه ای در سطوح ملی، استانی و شهری را تهیه و تصویب کند و نقشه های طرحهای تفصیلی شهری را بر آن اساس مورد بازبینی قرار دهد.

۳- سامانه های پاسخ سریع زلزله را از طریق توسعه شبکه ملی شتاب نگاری کشور در کلانشهرها راه اندازی کند.

۴- مناطق (زون های) با خطر فروریزش و فرونشست را با در نظرگرفتن اثرات قنوات، گودبرداری، حفاری های زیرسطحی و مواردی از این قبیل در حوزه های شهری و در مسیر سامانه های حمل و نقل جاده ای و ریلی و در فرودگاهها و بنادر تعیین و تمهیدات مهندسی در خصوص مقابله با فروریزش های شهری و فرونشست زمین را با هدف تدوین ضوابط و آیین نامه های مرتبط فراهم کند.

۵ - ارزیابی ایمنی ساختمان های مهم و بلند مرتبه با کاربری های مختلف را با اولویت بندی کلانشهرها در برابر آتش سوزی، زلزله، فرونشست و فروریزش زمین انجام دهد.

۶ - ارزیابی آسیب پذیری و اولویت بندی نشانهای (المانهای) حمل و نقل هوایی، دریایی، ریلی و جاده ای را از دیدگاه خطر زلزله، فرونشست، فروریزش زمین با هدف شروع اقدامات اجرائی و ارتقای تاب آوری آنها انجام دهد.

۷ - با همکاری وزارتخانه های نفت، نیرو و ارتباطات و فناوری اطلاعات، قرارگیری شریان های حیاتی و مجموعه های مرتبط با سازمان های دولتی و شرکتها را در حریم گسلها و مناطق (زون های) با خطر بالای زلزله، فرونشست و فروریزش زمین ارزیابی نموده و موارد را جهت شروع اقدامات اجرائی ارائه دهد.

تبصره - منابع لازم برای ایجاد یا تقویت مراکز پایش و هشدار موضوع جزء (۲) بند «ت»، جزء (۱) بند «ج» و جزء (۳) بند «ر» و همچنین برای ایمن سازی مراکز درمانی در جزء (۲) بند «ث» این ماده از محل اعتبارات موضوع ماده (۱۶) این قانون تامین می شود.