مسئولیتمدنی انتقال برونمرزي زبالههاي خطرناك و دفع آن در حقوق ایران و پروتکل الحاقی 1999 کنوانسیون بازل: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''مسئولیتمدنی انتقال برونمرزي زبالههاي خطرناك و دفع آن در حقوق ایران و پروتکل الحاقی 1999 کنوانسیون بازل''' نام مقاله ای از غفور خوئینی و شهرزاد اونق و مهشید جعفری هرندی بوده که در شماره دهم دوره سوم (بهار 1394) فصلنامه علمی پژوهش حقوق خصوصی...» ایجاد کرد)
 
(+ 15 categories using HotCat)
 
خط ۳۰: خط ۳۰:
* [[ماده 14 قانون مدیریت پسماند]]
* [[ماده 14 قانون مدیریت پسماند]]
* [[ماده 2 قانون مدیریت پسماند]]
* [[ماده 2 قانون مدیریت پسماند]]
[[رده:مقالات منتشر شده در سال 1394]]
[[رده:مقالات شماره دهم دوره سوم فصلنامه علمی پژوهش حقوق خصوصی]]
[[رده:فصلنامه علمی پژوهش حقوق خصوصی]]
[[رده:مقالات حقوق بین الملل]]
[[رده:مقالات غفور خوئینی]]
[[رده:مقالات شهرزاد اونق]]
[[رده:مقالات مهشید جعفری هرندی]]
[[رده:مسولیت مطلق]]
[[رده:زباله های خطرناک]]
[[رده:تقصیر]]
[[رده:حمل و نقل]]
[[رده:جبران خسارت]]
[[رده:مسئولیت مدنی]]
[[رده:کنوانسیون بازل]]
[[رده:مواد قرمز]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۲ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۳:۲۵

مسئولیتمدنی انتقال برونمرزي زبالههاي خطرناك و دفع آن در حقوق ایران و پروتکل الحاقی 1999 کنوانسیون بازل نام مقاله ای از غفور خوئینی و شهرزاد اونق و مهشید جعفری هرندی بوده که در شماره دهم دوره سوم (بهار 1394) فصلنامه علمی پژوهش حقوق خصوصی منتشر شده است.

چکیده

اواخر دهه 1980با اعمال قوانین سختگیرانه زیست محیطی درکشورهاي صنعتی هزینه هاي شرقی آغاز گردید. با افزایش پسماندهاي خطرناك درکشورهاي مزبور و فجایع ناشی از آن، امحاء زباله هاي خطرناك افزایش یافت و انتقال این پسماندها به کشورهاي درحال توسعه و اروپاي صادرات این قبیل زبالهها در جامعه بین الملل به عنوان تجارتی خطرناك شناخته شد. درسال1989کنوانسیون بازل براي کنترل حمل ونقل برون مرزي پسماندهاي خطرناك و دفع اصولی آنها توسط برنامه محیط زیست سازمان ملل تهیه و به تصویب کشورهاي مختلف رسید. ایران نیز در سال1371به این کنوانسیون پیوست و در ماده14 قانون مدیریت پسماند (1383) نقل و انتقال برون مرزي پسماندهاي ویژه را به مقررات آن ارجاع داده است.کنوانسیون در ارتباط با خسارات ناشی از حمل ونقل زباله هاي خطرناك و جبران آن در قالب پروتکل الحاقی قائل به استاندارد دوگانه مسئولیت مطلق و مسئولیت مبتنی بر تقصیر است و با اعمال محدودیت مالی در مسئولیت مطلق، جهت تضمین حداقل جبران خسارت از طریق بیمه اجباري، جبران مالی تکمیلی و محدودیت زمانی، رژیم کنوانسیون بازل را ارتقا بخشیدهاست. پروتکل برخلاف سایر کنوانسیونهاي بین المللی راجع به زبالههاي خطرناك، مسئولیت مطلق را متوجه حامل ندانسته، بلکه افراد دیگر را با توزیع زمانی مسئولیت، مشمول مسئولیت مطلق میداند.

کلیدواژه ها

  • زبالههاي خطرناك
  • مسئولیت مطلق
  • مسئولیت مبتنی بر تقصیر
  • حمل ونقل غیرقانونی

مواد مرتبط