ماده 52 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''ماده ۵۲ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی:''' اصلاحی ۲۸/۰۵/۱۴۰۲ - هیأت اجرائی فرعی با تصویب هیأت اجرائی مرکز حوزه انتخابیه میتواند برای مناطق صعب العبور و کوهستانی و مسافتهای دور و نقاطی که تأسیس شعب ثابت أخذ رأی مقدور نیست، شعب اخذ رأی سیار تش...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:
'''ماده ۵۲ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی:''' اصلاحی ۲۸/۰۵/۱۴۰۲ - هیأت اجرائی فرعی با تصویب هیأت اجرائی مرکز حوزه انتخابیه میتواند برای مناطق صعب العبور و کوهستانی و مسافتهای دور و نقاطی که تأسیس شعب ثابت أخذ رأی مقدور نیست، شعب اخذ رأی سیار تشکیل دهد. هیأت اجرائی مرکز حوزه انتخابیه نیز میتواند در صورتی که لازم بداند، نسبت به تأسیس شعب اخذ رأی سیار در مرکز حوزه انتخابیه و بخش مرکزی اقدام نماید و در هر دو مورد باید به اطلاع هیأت نظارت برسد و همچنین نماینده ای از هیأت نظارت در معیت صندوق سیار بوده و مسیر گردش صندوق را در صورتجلسه قید و تأیید نماید.
'''ماده ۵۲ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی:''' اصلاحی ۰۱/۰۵/۱۴۰۲ - گزارشها و شکایات واصله ظرف مدت بیست روز پس از پایان مهلت دریافت شکایت در جلسه هیأت نظارت استان رسیدگی و نتیجه صورتجلسه می شود. چنانچه نظر هیأت اجرائی مبنی بر رد صلاحیت داوطلب، مورد تأیید هیأت نظارت استان نیز باشد، هیأت نظارت مذکور موظف است در این خصوص، نظر هیأت مرکزی نظارت را نیز کسب نماید. هیأت نظارت استان در مورد صلاحیت سایر داوطلبان نیز نظر خود را به هیأت مرکزی نظارت اعلام می نماید.


* [[ماده 51 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی|مشاهده ماده قبلی]]
* [[ماده 61 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی|مشاهده ماده قبلی]]
* [[ماده 53 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی|مشاهده ماده بعدی]]
* [[ماده 62 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی|مشاهده ماده بعدی]]


{{مواد قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی}}
{{مواد قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی}}
[[رده:مواد قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی]]
[[رده:مواد قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۴:۱۳

ماده ۵۲ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی: اصلاحی ۰۱/۰۵/۱۴۰۲ - گزارشها و شکایات واصله ظرف مدت بیست روز پس از پایان مهلت دریافت شکایت در جلسه هیأت نظارت استان رسیدگی و نتیجه صورتجلسه می شود. چنانچه نظر هیأت اجرائی مبنی بر رد صلاحیت داوطلب، مورد تأیید هیأت نظارت استان نیز باشد، هیأت نظارت مذکور موظف است در این خصوص، نظر هیأت مرکزی نظارت را نیز کسب نماید. هیأت نظارت استان در مورد صلاحیت سایر داوطلبان نیز نظر خود را به هیأت مرکزی نظارت اعلام می نماید.