نظریه شماره 7/1400/1476 مورخ 1401/01/22 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره شرایط مطالبه خسارت ناشی از دادرسی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(نگارش چکیده + لینک دهی متن + مواد مرتبط + جستار های وابسته+ رده دهی)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۲۸ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۱۶

نظریه مشورتی 7/1400/1476
شماره نظریه۷/۱۴۰۰/۱۴۷۶
شماره پرونده۱۴۰۰-۱۲۷-۱۴۷۶ ح
تاریخ نظریه۱۴۰۱/۰۱/۲۲
موضوع نظریهآیین دادرسی مدنی
محور نظریهمطالبه خسارت و اجبار به انجام تعهد

چکیده نظریه شماره 7/1400/1476 مورخ 1401/01/22 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره شرایط مطالبه خسارت ناشی از دادرسی: مطابق ماده 515 قانون آیین داردسی مدنی، خسارت ناشی از دادرسی، در موردی در حق خوانده صدق می کند که خواهان به عمد و با علمِ به غیر مُحق بودن، دعوایی را علیه خوانده مطرح کرده باشد. فلذا اگر دادرسی به نفع خوانده به پایان برسد، قاضی می تواند بدون تقدیم دادخواست و هزینه دادرسی و ضمن همان رای، خواهان را به پرداخت خسارت فوق به خوانده محکوم کند.

استعلام

الف - با توجه به قسمت ذیل ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی آیا مطالبه خسارت ناشی از دادرسی از ناحیه خوانده مستلزم طرح دعوی می باشد یا این که خوانده می تواند در جریان رسیدگی به دعوی اصلی چنین خسارتی را مطالبه نماید؟

ب -با توجه به قیود عمدا و با علم به غیر حق بودن، در همان ماده در خصوص مطالبه خسارت ناشی از دادرسی از ناحیه خوانده، آیا دادگاه صرفا در صورتیکه این قیود را احراز نماید می تواند خواهان دعوی اصلی را محکوم به پرداخت نماید و یا اینکه مطابق با عمومات و قواعد مسئولیت مدنی با صدور رای بر علیه خواهان و له خوانده اعم از حکم یا قرار خوانده می تواند خسارت ناشی از دادرسی را مطالبه نماید؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

رسیدگی به ادعای خوانده [مبنی] بر مطالبه خسارت از خواهان به استناد قسمت دوم ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹؛ صرفا ناظر بر خساراتی است که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده است و نیازی به تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی ندارد و دادگاه می تواند در ذیل همان رأی بر بطلان دعوای خواهان، وی را به پرداخت خسارات مذکور در حق خوانده محکوم کند.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته