وضعیت حقوقی ربات‌های هوشمند در حقوق چین

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۷ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۲۱:۴۱ توسط Fariba-Ranjbar (بحث | مشارکت‌ها) (+ 8 categories using HotCat)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

وضعیت حقوقی ربات‌های هوشمند در حقوق چین نام مقاله ای از مهرنوش فنایی و لی شینگ یانگ بوده که در شماره هشتم دوره چهارم (مهر 1402) فصلنامه حقوق فناوری های نوین منتشر شده است.

چکیده

با توجه به پیشرفت سریع فنّاوری هوش مصنوعی، جامعۀ حقوقی دربارۀ وضعیت حقوق مدنی ربات‌های هوشمند دیدگاه‌های متعددی را مطرح کرده است. سؤال اصلی این است که آیا می‌توان برای ربات‌های هوشمند شخصیت حقوقی قائل شد؟ در این پژوهش، وضعیت شخصیت ربات‌های هوشمند بررسی می‌شود. با بررسی عناصر فیزیولوژیکی بدن انسان می‌توان دریافت که ربات‌های هوشمند از عناصر بیولوژیکی شخصیت حقیقی برخوردار نیستند و شخصیتی حقیقی ندارند و همچنان در حوزۀ اشیا قرار می‌گیرند و به‌منزلۀ شیء حقوقی و نه شخص حقیقی شناخته می‌شوند.

با تحلیل دیدگاه‌های گوناگون دربارۀ وضعیت ربات‌های هوشمند در حقوق مدنی و تحقیق دربارۀ مفاهیم متعدد شخصیت و عناصر تشکیل‌دهندۀ شخصیت حقیقی در قانون مدنی، در این پژوهش، پیشنهادهایی ارائه می‌شود. برای تعیین این‌که چه نوع وضعیت حقوقی برای ربات‌های هوشمند می‌توان در نظر گرفت، اصطلاح شخصیت ربات‌های هوشمند، به‌ویژه ربات انسان‌نما با عناصر شخصیتی مقایسه شده است که براساس نتایج این مقایسه، مشخص می‌شود ربات‌های هوشمند از شخصیت حقیقی و ‌حقوقی برخوردار نیستند و در تعیین وضعیت حقوقی نمی‌توان آن‌ها را در تعاریف شخصیت حقیقی و حقوقی تعریف‌شده در حقوق مدنی گنجاند؛ بنابراین پیشنهاد می‌‌شود در این راستا از قانون مسئولیت محصول استفاده شود.

کلیدواژه ها

  • ربات هوشمند
  • شخصیت مصنوعی
  • مسئولیت محصول

مواد مرتبط