نظریه شماره 7/96/2629 مورخ 1396/11/02 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره وظیفه دادسرا و دادگاه در شناسایی اموال و عاقله جانی در صورت فوت یا فرار متهم به قتل عمدی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۱۶ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۶/۲۶۲۹|شماره پرونده=۶۳۲–۱/۶۸۱–۶۹|تاریخ نظریه=۱۳۹۶/۱۱/۰۲|موضوع نظریه=آیین دادرسی کیفری|محور نظریه=انجام تحقیقات و شناسایی اموال و عاقله جانی}} '''نظریه شماره ۷/۹۶/۲۶۲۹ مور...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی ۷/۹۶/۲۶۲۹
شماره نظریه۷/۹۶/۲۶۲۹
شماره پرونده۶۳۲–۱/۶۸۱–۶۹
تاریخ نظریه۱۳۹۶/۱۱/۰۲
موضوع نظریهآیین دادرسی کیفری
محور نظریهانجام تحقیقات و شناسایی اموال و عاقله جانی


نظریه شماره ۷/۹۶/۲۶۲۹ مورخ ۱۳۹۶/۱۱/۰۲ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره وظیفه دادسرا و دادگاه در شناسایی اموال و عاقله جانی در صورت فوت یا فرار متهم به قتل عمدی: برابر مواد ۲۲ و ۳۸۹ قانون آیین دادرسی کیفری، در مواردی که متهم به قتل عمدی فوت یا فرار کرده و اولیاءدم تقاضای دیه دارند، وظیفه تحقیق و شناسایی اموال متهم و عاقله او بر عهده دادسرا است. دادگاه میتواند جهت برطرف کردن نقایص پرونده، امور مرتبط با شناسایی اموال و عاقله جانی را به دادسرا ارجاع دهد، هرچند در نهایت، دادگاه رسیدگی کننده باید امور مربوط به عاقله جانی یا اموال وی را احراز نماید. این ارجاع مطابق با قواعد کلی و وظایف دادسرا است و منافاتی با قوانین موجود ندارد.

استعلام

۱–چنانچه متهم به قتل عمدی در دادسرا یا در دادگاه فوت نماید یا فرار نماید و دسترسی به او ممکن نباشد و اولیاءدم تقاضا دیه نمایند با توجه به ماده ۴۳۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۹۲ تحقیق در خصوص شناسایی اموال مرتکب و یا تحقیق درخصوص شناسایی عاقله بر عهده دادسرا است یا دادگاه؟


آیا با فوت متهم به قتل عمدی دادگاه می تواند با یک دستور کلی دادسرا نسبت به شناسایی اموال متهم و در صورت نداشتن اموال نسبت به شناسایی عاقله اقدام و سپس پرونده را به دادگاه ارسال نماید پرونده را به دادسرا ارسال نماید.


۲–با توجه به ماده یاد شده مسیول شناسایی عاقله مقام قضایی اعم از دادسرا و دادگاه است یا اولیاءدم.


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱ و ۲– به موجب ماده ۲۲ قانون آیین دادرسی کیفری، به منظور کشف جرم، تعقیب متهم، انجام تحقیقات و ... در حوزه قضایی هر شهرستان و در معیت دادگاه های آن حوزه، دادسرای عمومی و انقلاب... تشکیل می شود و برابر بند الف ماده ۳۸۹ همان قانون، دادگاه می تواند پرونده را جهت برطرف ساختن نقایص به دادسرا ارجاع دهد. بنابراین در فرض سوال، هرچند در نهایت دادگاه رسیدگی کننده باید امور راجع به عاقله جانی یا اموال وی را احراز نماید، اما با توجه به قواعد کلی و وظایف ذاتی دادسرا، ارجاع امور مذکور به دادسرا که انجام آن از طرف دادگاه موضوعیت ندارد، منافاتی با قانون ندارد و دادسرا در حدود اختیارات قانونی، مکلف به انجام آن است.