بررسی جایگاه توبه در فقه و قوانین موضوعه با رویکرد قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بررسی جایگاه توبه در فقه و قوانین موضوعه با رویکرد قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری
عنوانبررسی جایگاه توبه در فقه و قوانین موضوعه با رویکرد قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجواحمد جعفری
استاد راهنما[[]]
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۴
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود



بررسی جایگاه توبه در فقه و قوانین موضوعه با رویکرد قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری عنوان پایان نامه ای است که توسط احمد جعفری، با راهنمایی ابراهیم جوانمرد فرخانی در سال ۱۳۹۴ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود دفاع گردید.

چکیده

در دین مبین اسلام در آیات و روایات متعددی به توبه گناهکار پرداخته شده است. خداوند متعال بندگان خود را به توبه و بازگشت به سوی خود فرامی خواند و وعده مغفرت می دهد و حتی در آیه ۷۰ سوره فرقان نه تنها از گناه بندگان خود چشم می پوشد بلکه گناهان آنها را به حسنات تبدیل می کند: إِلا من تاب وآمن وعمِل عملا صالِحا فاوْلیِک یبدِل الله سیِیاتِهِمْ حسنات وکان الله غفورا رحِیما. تحقیق حاضر نشان می دهد اکثر فقهای امامیه بر این نظر هستند که چنانچه مرتکب جرایم حدی به استثنای قذف قبل از اقامه بینه و اثبات جرم توبه نماید مجازات از او ساقط می شود و چنانچه بعد از اقرار به جرم توبه نماید قاضی در عفو یا مجازات وی مخیر خواهد بود. فقهای امامیه در خصوص جرایم تعزیری نیز نظری مشابه جرایم حدی دارند اما اکثر فقهای عامه به عدم سقوط مجازات (بجز محاربه) اعتقاد دارند مگر آنکه نص صریحی بر آن وارد شده باشد. قوانین جزایی کشور نیز که برگرفته از فقه امامیه می باشد نظری مشابه فوق دارند. در ماده ۱۱۴ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ آمده است: در جرایم موجب حد به استثنای قذف و محاربه هرگاه متهم قبل از اثبات جرم، توبه کند و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود، حد از او ساقط می گردد. همچنین اگر جرایم فوق غیر از قذف با اقرار ثابت شده باشد، در صورت توبه مرتکب حتی پس از اثبات جرم، دادگاه میتواند عفو مجرم را توسط رییس قوه قضاییه از مقام رهبری درخواست نماید. تبصره ۱– توبه محارب قبل از دستگیری یا تسلط بر او موجب سقوط حد است. اما ماده ۱۱۵ این قانون بر خلاف نظر فقهای امامیه توبه متهم تنها در جرایم تعزیری درجه شش، هفت و هشت را موجب سقوط مجازات می داند.

ساختار و فهرست پایان نامه

چکیده۳واژگان کلیدی:۳فصل اول:کلیات تحقیق۴الف– مقدمه۵ب– بیان مساله:۵ج – اهمیت و ضرورت انجام تحقیق:۶د– مرور ادبیات و سوابق مربوطه:۶ه– اهداف مشخص تحقیق:۷و– سوالات تحقیق:۷ز– فرضیات تحقیق:۸ح– روش تحقیق:۸فصل دوم: مفهوم شناسی۹۱–۱– مفهوم لغوی۱۰۲–۱– مفهوم اصطلاحی۱۰۳–۱– مفاهیم مترادف۱۱۴–۱– عناصر تشکیل دهنده ی توبه۱۱۵–۱– مراتب توبه۱۵۶–۱– شرایط توبه۱۷۷–۱– اقسام توبه۱۹۸–۱–وجوب توبه۲۲۹–۱– مبانی تشریع نهاد توبه در اسلام۲۴۱–۹–۱– توبه در قرآن۲۴۲–۹–۱– توبه در روایات:۲۶۳–۹–۱– اجماع۲۶۴–۹–۱– عقل۲۷۱۰–۱– آثار توبه۲۷۱–۱۰–۱– آثار ثبوتی توبه۲۷۲–۱۰–۱– آثار اثباتی توبه۲۹۱۱–۱– توبه در سایر ادیان آسمانی۳۰۱–۱۱–۱– توبه در آیین مسیحیت۳۰۲–۱۱–۱– توبه در آیین یهودیت۳۱۳–۱۱–۱– توبه در آیین زرتشت۳۳فصل سوم:توبه در فقه و قوانین موضوعه۳۵۱–۲– اثر توبه در نهادهای عمومی قانون مجازات اسلامی۳۶۱–۱–۲– در تخفیف مجازات۳۶۲–۱–۲– در تکرار جرم۳۶۲–۲– اثر توبه در حدود۳۷۱–۲–۲– اثر توبه در زنا۳۸۲–۲–۲– اثر توبه در لواط۳۹۳–۲–۲– اثر توبه در مساحقه۴۰۴–۲–۲– اثر توبه در مصرف مسکر۴۱۵–۲–۲– اثر توبه در سرقت۴۲۶–۲–۲– اثر توبه در قذف۴۳۷–۲–۲– اثر توبه در محاربه۴۴۸–۲–۲– اثر توبه در ارتداد۴۵۹–۲–۲– اثر توبه در افساد فی الارض۴۷۱۰–۲–۲– اثر توبه در قوادی۴۸۱۱–۲–۲– اثر توبه درسب النبی۴۹۱۲–۲–۲– اثر توبه در بغی۵۰۳–۲– اثر توبه در تعزیرات۵۱۱–۳–۲– اثر توبه در تعزیر از منظر فقه۵۱۲–۳–۲– توبه متهم در جرایم تعزیری در قانون مجازات اسلامی۵۳۱–۲–۳–۲– جرایم ضد امنیت داخلی و خارجی کشور۵۳۲–۲–۳–۲– تهیه و ترویج سکه قلب۵۴۳–۲–۳–۲– اثر توبه در جرایم تعزیری در قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲۵۵۴–۲– توبه در جرایم مستوجب قصاص۵۸۵–۲– توبه در جرایم مستوجب دیه۵۸۶–۲– توبه در قانون آیین دادرسی کیفری۵۹۱–۶–۲– مرجع صالح به رسیدگی به توبه۵۹۲–۶–۲– امکان تجدید نظر خواهی۶۱۳–۶–۲– نهاد توبه در رویه قضایی محاکم کیفری استان گلستان۶۱فصل چهارم: نتیجه گیری۶۳۱–۳– یافته های تحقیق۶۴۲–۳– پیشنهادهای تحقیق۶۷فهرست منابع۶۹پیوست ها۷۲

کلیدواژه ها

  • توبه
  • فقه امامیه
  • فقه عامه
  • حقوق جزا
  • حدود
  • تعزیرات
  • رویه قضایی
  • توبه
  • حقوق موضوعه
  • قانون آیین دادرسی کیفری
  • حقوق جزا
  • فقه جعفری
  • حدود (فقه)
  • تعزیرات
  • قانون مجازات اسلامی
  • رویه قضایی