حضانت و قیمومیت و مسئولیت های ناشی از آن

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

حضانت و قیمومیت و مسئولیت‌های ناشی از آن نام کتابی است نوشته امیرمحمد صدیقیان، اباالفضل سلیمیان و محسن افخمی مهرجردی که به همت انتشارات مجد به چاپ رسیده‌است.

محتوای کتاب

فصل اول: شناخت مفاهیم، آثار و شرایط حضانت

فصل دوم:شناخت مفاهیم و شرایط و شرایط و اختیارات قیم

فصل سوم: مسئولیت دارندگان حضانت و ضمانت اجراهای ناشی از آن

فصل چهارم: مسئولیت قیم و شرایط و تحقق آثار آن

فصل پنجم: خاتمه یافتن حضانت و قیمومیت

بخشی از مقدمه کتاب

خانواده یک پدیده و نهاد اجتماعی است که اساس پیدایش آن دفاع از منافع و مصالح خصوصی و شخصی افراد است. در این جوامع افرادی وجود دارند که از اداره مستقیم در امور مالی و غیرمالی خود به دلایلی منع شده‌اند. این دلایل ممکن است صغر جنون یا سفه باشد که در پی آن ضعف قوه دماغی و نقص در قوه تشخیص و تمییز در افراد را به دنبال دارد و با توجه به اینکه بعضاً این افراد ممکن است دارای سرمایه‌های کلان و اموال زیادی باشند، لذا اگر به حال خود رها شوند و شخصاً در اموال خود دخل و تصرف نمایند، ممکن است علاوه بر ضرر و زیان به خود و عدم رعایت مصلحت شخصی، مصالح و نظم اقتصادی موجود در جامعه را نیز برهم زنند؛ بنابراین مصلحت فردی و اجتماعی این افراد که «محجورین» نامیده می‌شوند ایجاب می‌کند که تربیت؛ نگاهداری، معاملات حقوقی و تصرف مالی آنان تحت نظم و کنترل افرادی که دارای اهلیت کامل بوده قرار گیرد.

یکی دیگر از مهمترین نهادهای حمایت از محجورین؛ «قیمومیت» است که قانونگذار بعد از ولایت و وصایت و حضانت برای سرپرستی و حمایت از افراد محجور اندیشیده‌است. به عبارتی قیمومیت، وظیفه و سمتی است که از طرف مقامات صلاحیتدار قضایی در صورت عدم وجود ولی قهری و وصی منصوب از طرف ایشان، به شخصی که قیم نامیده می‌شود، جهت حمایت از محجور، که شامل مراقبت و نگاهداری و اداره اموال وی می‌باشد تعیین و منصوب می‌گردد.