نظریه شماره مورخ 1396/12/06 اداره کل حقوقی قوه قضاییه
شماره پرونده | ۹۶-۱۶۸-۲۱۳۰ |
---|---|
تاریخ نظریه | ۱۳۹۶/۱۲/۰۶ |
استعلام: نظر به این که ماده ۶۸۸ از قانون آیین دادرسی کیفری مقرر داشته که شخص حقوقی می تواند با معرفی نماینده قانونی از اتهام دفاع نماید، بیان نمایید که ۱- منظور از نماینده قانونی کیست (آیا صرفا مدیرعامل است یا هر شخص دیگری می تواند باشد)؟
۲- نماینده از سوی چه شخصی باید معرفی شود (مدیرعامل شرکت یاهیئت مدیره شرکت)؟
۳- نظر به این که وفق اساسنامه شرکتی، هیئت مدیره اختیار دفاع از دعاوی و شکایات در مراجع قضایی را داشته است و هیئت مدیره نیز این اختیار را طی صورتجلسه ای به مدیرعامل شرکت با داشتن حق توکیل واگذار نموده باشند، آیا در این فرض مدیرعامل نیز می تواند شخص دیگری (غیر از وکیل دادگستری) را به عنوان نماینده قانونی شرکت برای دفاع از اتهام شرکت معرفی نماید یا اینکه مدیرعامل حسب مورد می بایست شخصا در دادگاه حاضر شود و یا وکیل دادگستری انتخاب و معرفی نماید.
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
۱- منظور از "نماینده قانونی" شخص حقوقی در ماده ۶۸۸ قانون آیین دادرسی کیفری با لحاظ تبصره این ماده، هر کسی است که به موجب قانون یا اساسنامه، دارای اختیار در دفاع از دعاوی طرح شده علیه شخص حقوقی است.
۲ و ۳- اصولا اقامه دعوی یا دفاع از آن باید به وسیله اصیل یا نماینده وی اعم از قانونی، قضائی یا قراردادی اقامه شود. ضمن آن که نمایندگان قانونی و قضائی نیز می توانند برای اقامه دعوا یا دفاع از آن شخصا یا با تعیین وکیل دادگستری اقدام نمایند و یا به شخصی وکالت در توکیل اعطا نمایند تا وی ازطریق وکیل دادگستری اقدام کند. در فرض سؤال، هیأت مدیره و مدیر عامل حسب مورد نماینده قانونی شرکت می باشند و قانونا حق اقامه دعوا یا دفاع از آن را دارند بنابراین، اگر نخواهند اقامه دعوا یا دفاع نمایند چاره ای جز اعطای وکالت به وکیل دادگستری ندارند.