نسخ مشکوک

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۱۲:۳۰ توسط Javad (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «در خصوص '''نسخ مشکوک''' باید گفت گاهی تنها نسخ در ماده قانونی مطرح است؛ یعنی امکان تخصیص در آن مطرح نیست؛ به چنین نسخی، '''نسخ مشکوک''' گویند. برای مثال چنین نسخ مشکوکی در ماده ۳۸۰ قانون مدنی وجود دارد. مفاد این ماده به خیار تفلیس معروف است و...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

در خصوص نسخ مشکوک باید گفت گاهی تنها نسخ در ماده قانونی مطرح است؛ یعنی امکان تخصیص در آن مطرح نیست؛ به چنین نسخی، نسخ مشکوک گویند. برای مثال چنین نسخ مشکوکی در ماده ۳۸۰ قانون مدنی وجود دارد. مفاد این ماده به خیار تفلیس معروف است و با استناد به نسخ قانون اعسار و افلاس مصوب ۲۵ آبان ۱۳۱۰ با قانون اعسار مصوب اول دی ۱۳۱۳ و جانشین شدن قانون اخیر به جای آن، هنوز سر جای خود باقی است و نسخ نشده است؛ به این استدلال که قانون اعسار مصوب ۱۳۱۳/۰۸/۲۰ در عمل شامل تعریف افلاس ماده ۳۸۰ قانون مدنی هم می‌شود، هرچند قانون اعسار مذکور عنوان خیار افلاس را به اعسار و در نتیجه، به تجار اختصاص داده است.[۱]

منابع

  1. باقری اصل, حیدر; باقری اصل, سعیده (1401). "ملاک تمیز نسخ از تخصیص و تأثیر آن در تنقیح قوانین". مطالعات حقوق خصوصی. 52 (4): 647–667. doi:10.22059/jlq.2023.348788.1007717. ISSN 2588-5618.