نظریه نگاه انسان بد به حقوق

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۴ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۵۹ توسط Javad (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «دادرس آمریکایی الیور وندل هولمز (Oliver Wendell Holmes) یکی از سرآمدان نظریه واقع‌گرایی حقوقی است. عصاره اندیشه وی که به نظریه «'''نگاه انسان بد به حقوق'''» مشهور است، بر این محور استوار شده که رهیافت اصلی علم حقوق، پیش‌بینی نح...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

دادرس آمریکایی الیور وندل هولمز (Oliver Wendell Holmes) یکی از سرآمدان نظریه واقع‌گرایی حقوقی است. عصاره اندیشه وی که به نظریه «نگاه انسان بد به حقوق» مشهور است، بر این محور استوار شده که رهیافت اصلی علم حقوق، پیش‌بینی نحوه تفسیر قضات از حقوق است: او معتقد است «مقصود من از حقوق پیش‌بینی رفتار عملی دادگاه‌هاست و نه چیزی بیشتر از آن». در نظر او، بهترین راه توضیح علم حقوق، نگریستن به این علم از دیدگاه یک انسان شرور است؛ انسانی هوشمند که تلاش دارد همچون یک ناظر خارجی با فهم نظم حاکم بر نظام دادرسی و پیش‌بینی رأی دادگاه، جور ضمانت اجراها را بر خورد بکاهد؛ نه انسانی قانونمندی که با هر انگیزه و دلیلی تلاش می‌کند مدلول قواعد حقوقی را سرلوحه اعمال خود قرار دهد.[۱]

منابع

  1. دبیرنیا, علیرضا; شیبانی, عادل (2023-12-27). "تقنین قضایی، ‌‌بررسی نسبت نظام حقوقی ایران با مکتب واقع‌گرایی حقوقی". پژوهش تطبیقی حقوق اسلام و غرب. 10 (4): 25–48. doi:10.22091/csiw.2023.8449.2304. ISSN 2476-4213.