تحریم علیه تحریم با تاکید بر یکجانبه گرایی و ترامپیسم در حقوق بین الملل

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۴۵ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات رساله|عنوان=تحریم علیه تحریم با تاکید بر یکجانبه گرایی و ترامپیسم در حقوق بین الملل|رشته تحصیلی=حقوق بین الملل عمومی|دانشجو=حسن کریمی مهابادی|استاد راهنمای اول=حسین آل کجباف|استاد مشاور اول=مجتبی بابایی|مقطع تحصیلی=دکتری|سال دف...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
تحریم علیه تحریم با تاکید بر یکجانبه گرایی و ترامپیسم در حقوق بین الملل
عنوانتحریم علیه تحریم با تاکید بر یکجانبه گرایی و ترامپیسم در حقوق بین الملل
رشتهحقوق بین الملل عمومی
دانشجوحسن کریمی مهابادی
استاد راهنماحسین آل کجباف
استاد مشاورمجتبی بابایی
مقطعدکتری
سال دفاع۱۴۰۲
دانشگاهمرکز تحصیلات تکمیلی



تحریم علیه تحریم با تاکید بر یکجانبه گرایی و ترامپیسم در حقوق بین الملل عنوان رساله ای است که توسط حسن کریمی مهابادی، با راهنمایی حسین آل کجباف و با مشاوره مجتبی بابایی در سال ۱۴۰۲ و در مقطع دکتری مرکز تحصیلات تکمیلی دفاع گردید.

چکیده

دولت ها غالبا از تحریم های اقتصادی برای تعقیب اهداف سیاسی خود یا تضعیف اهداف سایر کشورها استفاده می کنند. آمریکا از طریق تحریم هایی که از منظر حقوق بین الملل، حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه، فاقد مشروعیت می باشد، همواره در صدد جلوگیری از دستیابی ایران به هاردکارنسی یا ارزهای بین المللی قابل تبدیل و انتقال در جهان بوده است. آمریکا به واسطه هژمونی دلار و سیستم بین المللی نقل و انتقالات مالی سوییفت به دنبال اهداف استراتژیک اقتصاد دفاعی و جنگ اقتصادی است. قطع ارتباط یک کشور از شبکه سوییفت یکی از قدرتمند ترین سلاح های اقتصادی است. این رساله با بهره مندی از روش تحقیق توصیفی–تحلیلی در صدد پاسخگویی به این سوال است که چگونه با اعمال بیش از حد تحریم ها و یکجانبه گرایی آمریکا، جامعه بین المللی کشورهای هدف، تدابیری را اتخاذ کردند و تحریم بر علیه تحریم در حال شکل گیری و صف آرایی است؟ در پاسخگویی به این سوال، با بررسی عملکرد بین المللی دولت های متاثر ازتحریم و مطالعه ارزها و ابزارهای پرداخت جایگزین، این نتیجه حاصل شد که سوء استفاده آمریکا از ابزارهای بین المللی مالی و تسلیحاتی کردن آنها، اجرای سیاست های دلارزدایی و ظهور ابتکارات و ایجاد بسترهای پرداخت جایگزین و منطقه ای شدن نظام پولی بین المللی را تسهیل و تسریع کرده است. از طرفی هژمونی دلار و سوییفت با بین المللی سازی و دیجیتالی سازی برخی از ارزهای محلی، به کمک انقلاب فناوری، اطلاعات و ارتباطات در معرض تهدید و تضعیف جدی است. این امر، همراه با نظام های پرداخت الکترونیکی می تواند به عنوان ابزاری برای دور زدن تحریم های اقتصادی و و مقابله با هژمونی دلار آمریکا، در نظام پولی بین المللی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین در اثنای این تحقیق، به بررسی و ارزیابی عملکرد و سیاست های یکجانبه گرایی آمریکا در حوزه بین الملل که در دوران دونالد ترامپ بیش ازپیش تشدید شد، می پردازیم. در نهایت، با توجه به عدول آمریکا از ترامپیسم، استمداد این کشور از نهادهای بین المللی و سایر کشورهای هم پیمانش برای جلوگیری از دلارزدایی و اقدامات نظارتی (رگلاتوری) در برابر اکوسیستم دارایی های کریپتو، بازتعریف و نوسازی تحریم ها در برابر نظام جدید پولی و مالی، این تحقیق به عدم موفقیت یکجانبه گرایی در نظام بین الملل و لزوم تعاملات بین المللی و چندجانبه گرایی دست می یابد. این تحقیق دریچه جدیدی به شناخت و نقش یک سازمان غیر انتفاعی غیر دولتی (سوییفت) که اهرم فشار تحریم ها است، می گشاید.

ساختار و فهرست رساله

فهرست مطالب عناوین اصلی و فرعی فصل ها

چکیده

فصل اول: کلیات تحقیق

۱– ۱– بیان مسیله

۱–۲– اهمیت و ضرورت تحقیق

۱–۳– پیشینه تحقیق

۱–۴– اهداف تحقیق

۱–۴–۱– هدف اصلی

۱–۴–۲– اهداف فرعی

۱–۵– فرضیه ها یا سوال های تحقیق

۱–۵–۱– سوال اصلی

۱–۵–۲– سوالات فرعی

۱–۵–۳– فرضیه های تحقیق

۱–۵–۳–۱– فرضیه اصلی

۱–۵–۳–۲– فرضیه های فرعی

۱–۶– جنبه نوآوری و جدید بودن

۱–۷– روش گردآوری اطلاعات و انجام تحقیق

۱–۸– تعریف کلی مفاهیم

۱–۹– ساختار تحقیق

فصل دوم: تحریم های ایالات متحده آمریکا، اروپا و شورای امنیت

۲–۱– تحریم های یک جانبه اولیه آمریکا

۲–۲– تحریم های یک جانبه ثانویه با اثرات فراسرزمینی آمریکا

۲–۳– تحریم های پس از خروج از برجام

۲–۴– تحریم های اتحادیه اروپا (تحریم های چند جانبه):

۲–۵– تحریم های شورای امنیت (تحریم های همه جانبه): ۵۰ ۲–۶– تحریم ها و حقوق بین الملل

۲–۶–۱– تعارض تحریم ها با برخی از اصول حقوق بین الملل

۲–۶–۱–۱– اصل مصونیت دولت ها

۲–۶–۱–۲– اصل صلاحیت سرزمینی یا درون مرزی

۲–۶–۱–۳– اصل برابری دولت ها

۲–۶–۱–۴– اصل منع مداخله

۲–۶–۲– تحریم ها

کلیدواژه ها

  • تحریم
  • یک جانبه گرایی
  • نوسازی تحریم
  • سوییفت
  • دلار زدایی
  • ارزهای رمزنگاری شده (کریپتو)
  • اقدامات نظارتی (رگلاتوری)ها