ضمان عاقله در مذهب امامی ومذهب حنفی وقانون عراق

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۴۷ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات رساله|عنوان=ضمان عاقله در مذهب امامی ومذهب حنفی وقانون عراق|رشته تحصیلی=حقوق|دانشجو=هادی رزاق جواد جواد|استاد راهنمای اول=حسین رجبی|استاد مشاور اول=سیدرسول آقایی|مقطع تحصیلی=دکتری|سال دفاع=۱۴۰۲|دانشگاه=دانشگاه ادیان و مذاهب}} '''...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ضمان عاقله در مذهب امامی ومذهب حنفی وقانون عراق
عنوانضمان عاقله در مذهب امامی ومذهب حنفی وقانون عراق
رشتهحقوق
دانشجوهادی رزاق جواد جواد
استاد راهنماحسین رجبی
استاد مشاورسیدرسول آقایی
مقطعدکتری
سال دفاع۱۴۰۲
دانشگاهدانشگاه ادیان و مذاهب



ضمان عاقله در مذهب امامی ومذهب حنفی وقانون عراق عنوان رساله ای است که توسط هادی رزاق جواد جواد، با راهنمایی حسین رجبی و با مشاوره سیدرسول آقایی در سال ۱۴۰۲ و در مقطع دکتری دانشگاه ادیان و مذاهب دفاع گردید.

چکیده

ضمان عاقله در مکتب امامیه، حنفیه و قانون کشورعراق، از این رو، تحقیق اثبات حکومت عقلا را در مکتب امامیه و حنفیه نشان می دهد و سپس اهمیت این حکم را در تبدیل آن به یکی از مواد قانون کشورعراق روشن می کند و همچنین پیام ما این نیاز را می طلبد. قانون عراق را تصحیح کند وآن را از جنبه های آن با شریعت اسلام وخصوصا مذهب امامیه منطبق کند و این همان چیزی است که قانون به آن توجهی نکرده است زیرا در زمان دولت های متوالی در عراق وضع شده است که قوانینی برخلاف جهت گیری اعتقادی و اسلامی وضع می کردند. اکثر مردم کشورعراق ونظر ایشان را نپذیرند ولذا می بینیم که تحقیق به دنبال مقایسه فقه امامیه وفقه حنفی از یک سو و از سوی دیگر مواد قانون کشورعراقی است. این تحقیق در صدد ارایه جهاتی از اعتبارات و شرایط ضمان عاقله در فقه امامیه و فقه حنفی و معادل آن در حقوق کشورعراق با ارایه ادله ضمان عاقله در فقه امامیه و فقه حنفی و وجود آن در قانون کشور عراق در مقایسه و نتیجه گیری بین سه طرف و نظایر آن در ارایه نوارهای ضمان عاقله در مقایسه و نتیجه گیری بین سه طرف و همچنین در ارایه ملاک تضمان عاقله. در مقایسه و نتیجه بین سه طرف، به طوری که تحقیق به ارایه ملاک ضمان عاقله در مقایسه ختم شود، ومشرع اسلامی معیار تعامل مالی بین آنها مثل دیه و بقیه مسایل احکام شرعی از قبیل درهم نقره و دینارطلا و طلا، باقی مانده بود که اندازه گیری شود. ونتیجه گیری بین سه طرف، به طوری که تحقیق به این نتیجه می رسد تا کتابخانه فقهی و حقوقی غنی شود تا به ادعای انطباق قانون کشور عراق با نظر مکتب امامیه در تامین عاقله بودن نظر کمک کند. اکثریت مکتب امامیه در حقوق کشورعراق. تامین حقوق آنان و انطباق قانون مدنی بر اساس عقیده اکثریت کشورعراق بدون بیگانه ساختن بقیه مذاهب اسلامی و اقلیت های دینی و سازگار و ناسازگار ساختن قانون اثباتی با احکام مذهب امامی. همانطور که در بقیه کشورهایی که اکثریت مردم آن مذهب یا فرقه خاصی دارند، مرسوم است. اهمیت این تحقیق و بررسی و ثمره علمی و فقهی مطلوب آن مشهود است که در چند نکته متبلور می شود:۱. بررسی علمی فقهی و تخصصی برای پرداختن به موضوع ضمان عقله در فقه امامیه، فقه حنفی وقانون کشور عراق و نشان می دهد که فقه اسلامی برای موضوع (ضمان عقله) بینش حقوقی دارد، زیرا قادر است. واقعیت را جذب کنیم، مانند موضوع تحقیقی که در آن هستیم، دیدگاهی ارایه دهیم که بیانگر خواسته خداوند متعال در همه امور زندگی وجنبه های آنها باشد واین همان چیزی است که ضرورت وجود این را می طلبد. تحقیق می کند ورای شارع مقدس را در این موضوع – ضمان عاقله – روشن می کند. ۲. عرصه علمی فاقد مطالعاتی یا در زمینه آن کم بحث شده است، بنابر این هماهنگی پژوهش برای جلب رضایت عرصه علمی وشناختی با تحقیقات فقهی عمیق با ماهیت دانشگاهی واکادمی در فقه امامیه، فقه حنفی وقانون عراقی ضروری شد. قانون، به گونه ای که پژوهش ما مرجعی برای پژوهشگران سهل الوصول و سنجیده شود و در آن حکمرانی شارع مقدس متبلور شود. ۳– نشان دادن جنبه های هضم و معرفی فقه در همه ابعاد آن و هماهنگ سازی آن با قوانین کشورعراق امری است که باید مورد تاکید قرار گیرد تا اهمیت حضور متخصصان فقهی که بینش حقوقی را برای مومنان تعیین می کنند روشن شود. رد پای آن را در قوانین حقوقی مدنی خود دنبال کنید.۴. ونور افکندن بر (ضمان عاقله) چیزی جز اعتقاد واعتقاد ما به همه مسایلی که شارع مقدس برای بهره مندی آنان در امکانات زندگی اجتماعی ذکر کرده است نیست.

ساختار و فهرست رساله

فهرس المحتویات المقدمه

۱ بیان المساله

۲ مشکله البحث

۳ ضروره البحث

۴ هدف البحث

۵ فایده البحث

۶ اسیله البحث:

۷ فرضیات البحث

۸ الدراسات السابقه

۹ منهج البحث

۱۰ هیکلیه البحث

الفصل الاول: المباحث التمهیدیه

۱–۱ تعاریف هامه

۱–۱–۱ الضمان

۱–۱–۱–۱ الضمان لغه

۱–۱–۱–۲ الضمان اصطلاحا

۱–۱–۲ العاقله لغه واصطلاحا

۱–۱–۲–۱ العاقِله لغه

۱–۱–۲–۲ العاقله اصطلاحا

۱–۱–۳ القتل لغه واصطلاحا

۱–۱–۳–۱ تعریف القتل لغه

۱–۱–۳–۲ القتل اصطلاحا

۱–۱–۴ الفقه لغه واصطلاحا

۱–۱–۴–۱ الفقه لغه

۱–۱–۴–۲ الفقه اصطلاحا

۱–۲ تاریخ ضمان العاقله

۱–۲–۱ الصدق

۱–۲–۲ قِری الضیف

۱–۲–۳ الوفاء بالعهود

۱–۲–۴ إحترام الجوار

۱–۲–۵ الصبر والتحمل

۱–۲–۶ الشجاعه والنجده والانفه

۱–۲–۷ إحترام الحرم، والاشهر الحرم

۱–۲–۸ تحریمهم نکاح الامهات والبنات

۱–۲–۹ الحج والعمره

۱–۲–۱۰ ضمان العاقله

۱–۳ نبذه تاریخیه عن الفقه الإمامی والفقه الحنفی والقانون العراقی

۱–۳–۱ نبذه تاریخیه عن الفقه الإمامی

۱–۳–۲ نبذه تاریخیه عن الف

کلیدواژه ها

  • قانون عراق
  • ضمان عاقله
  • قتل خطا
  • قتل عمد
  • عصبه جانی