بررسی مصادیق معاونت در جرم از منظر جرم شناسی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۲۲ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۵۴ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات پایان نامه|عنوان=بررسی مصادیق معاونت در جرم از منظر جرم شناسی|رشته تحصیلی=حقوق جزا و جرم شناسی|دانشجو=محمدرضا خانجانی|استاد راهنمای اول=محمدعلی اخوت|مقطع تحصیلی=کارشناسی ارشد|سال دفاع=۱۳۹۴|دانشگاه=دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهرا...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بررسی مصادیق معاونت در جرم از منظر جرم شناسی
عنوانبررسی مصادیق معاونت در جرم از منظر جرم شناسی
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجومحمدرضا خانجانی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۴
دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی



بررسی مصادیق معاونت در جرم از منظر جرم شناسی عنوان پایان نامه ای است که توسط محمدرضا خانجانی، با راهنمایی محمدعلی اخوت در سال ۱۳۹۴ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی دفاع گردید.

چکیده

یکی از صورت های ارتکاب جرم، معاونت در جرم می باشد. در حقوق ایران، معاون جرم شخصی است که بدون دخالت در عملیات اجرایی، ارتکاب جرم را تسهیل نموده یا مرتکب را تحریک، تشویق، ترغیب و... به ارتکاب جرم می کند و یا وسایل ارتکاب جرم را در اختیار او قرار می دهد. قانونگذار ایرانی فصل سوم بخش سوم کتاب اول قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲/۲/۱ را به احکام معاونت در جرم اختصاص داده است. در نظر قانونگذار، اشخاص زیر معاون جرم محسوب می شوند:الف– هرکس، دیگری را ترغیب، تهدید، تطمیع، یا تحریک به ارتکاب جرم کند یا با دسیسه یا فریب یا سوءاستفاده از قدرت، موجب وقوع جرم گردد.ب– هرکس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارایه دهد. پ– هرکس وقوع جرم را تسهیل کند. ( ماده ۱۲۶ قانون مجازات اسلامی). برای تحقق معاونت در جرم، مرتکب اصلی باید مرتکب جرم شود. زیرا در قانون مجازات کنونی، نظریه مجرمیت استعاره ای پذیرفته شده است. از همین روی تبصره ماده ۱۲۶ قانون مجازات اسلامی مقرر می دارد: برای تحقق معاونت در جرم، وحدت قصد و تقدم یا اقتران زمانی بین رفتار معاون و مرتکب جرم شرط است. چنانچه فاعل اصلی جرم، جرمی شدیدتر از آنچه مقصود معاون بوده است مرتکب شود، معاون به مجازات معاونت در جرم خفیفتر محکوم می شود. یکی از چالش های تقنینی چند دهه اخیر حقوق کیفری ایران، تعیین مجازات برای معاون جرم است. ماده ۱۲۷ قانون مجازات در رویکردی نو مقرر داشته: در صورتی که در شرع یا قانون، مجازات دیگری برای معاون تعیین نشده باشد، مجازات وی به شرح زیر است:الف– در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات یا حبس دایم است، حبس تعزیری درجه دو یا سه. ب– در سرقت حدی و قطع عمدی عضو، حبس تعزیری درجه پنج یا شش. پ– در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی است سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش. ت– در جرایم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی. تبصره ۱– در مورد بند(ت) این ماده مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است مگر در مورد مصادره اموال، انفصال دایم و انتشار حکم محکومیت که مجازات معاون به ترتیب جزای نقدی درجه چهار، شش و هفت است. تبصره ۲– در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجراء نشود، مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم، مطابق بند(ت) این ماده اعمال می شود . در تحقیق پیش رو مصادیق رکن مادی معاونت در جرم از منظر جرم شناسی مورد بررسی قرار گرفته است. جرم شناسی، دانشی است که به مطالعه جرم و عوامل آن، مجرم و رابطه واکنش اجتماعی با او، بزه دیده و نقش وی در شکل گیری جرم، پیشگیری از جرم و اصلاح و درمان مجرمین می پردازد. بنابراین، مطالعه عوامل بوجود آورنده مصادیق معاونت در بزه و تیپ شناسی مجرمینی که معاونت در بزه می کنند و همچنین مقوله پیشگیری از بزه معاونت و اصلاح و درمان آنها به عنوان محورهای تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است تا از رهگذر آنها افق های روشن تری فرا روی مطالعات جرم شناختی گشوده شود.

ساختار و فهرست پایان نامه

مقدمه ۱

۱–بیان مسیله ۲

۲–سوال های پژوهش ۵

۳–فرضیه های پژوهش ۵

۴–ضرورت پژوهش و اهداف آن ۶

۵–پیشینه پژوهش ۶

۶–شیوه ی پژوهش ۶

۷–ساختار پژوهش ۷

فصل اول: مفاهیم و گستره موضوعی تحقیق ۸

مبحث اول: تعریف جرم شناسی ۹

مبحث دوم: تعریف جرم ۱۴

مبحث سوم: تعریف مجرم ۲۶

مبحث چهارم: تعریف معاونت در جرم ۳۰

فصل دوم: علت شناسی و پیشگیری از معاونت در جرم و اصلاح و درمان معاون جرم ۳۵

مبحث اول: علت شناسی معاونت در جرم ۳۶

گفتار اول: مفهوم عامل و تمایز آن از مفاهیم مشابه و مرتبط ۳۷

گفتار دوم: انواع عوامل جرم زا و نسبت آنها با اراده معاون جرم ۴۳

مبحث دوم: پیشگیری از معاونت در جرم ۴۵

گفتار اول: مفهوم پیشگیری ۴۸

گفتار دوم: انواع پیشگیری ۴۹

مبحث سوم: اصلاح و درمان معاون جرم ۵۹

گفتار اول: مفهوم اصلاح و درمان ۶۳

گفتار دوم: انواع اصلاح و درمان ۶۵

فصل سوم: مصادیق معاونت از منظر نظریه های جرم شناختی ۶۹

مبحث اول: نظریه های جرم شناختی با زمینه جامعه شناختی ۷۰

گفتار اول: نظریه برچسب زنی ۷۰

گفتار دوم: نظریه فشار ۷۲

گفتار سوم: نظریه های تضاد ۸۲

گفتار چهارم: نظریه کنترل ۸۶

مبحث دوم: نظریه های جرم شناسی با زمینه روان شناختی ۹۲

گفتار اول: نظریه های مبتنی بر یادگیری ۹۲

گفتار دوم: نظریه تضاد در ساختار شخصیت ۹۵

گفتار سوم: نظریه اختلال های روانی ۹۸

نتیجه گیری و پیشنهادها ۱۰۱

فهرست منابع ۱۰۶

کلیدواژه ها

  • معاونت در جرم
  • حقوق جزا
  • معاونت در جرم
  • مصداق
  • جرم شناسی
  • مجازات
  • ایران