جایگزین های مجازات حبس در قانون جدید مجازات اسلامی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۵۱ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات پایان نامه|عنوان=جایگزین های مجازات حبس در قانون جدید مجازات اسلامی|رشته تحصیلی=حقوق جزا و جرم شناسی|دانشجو=علی حسین پرویزی|استاد راهنمای اول=شهرام ابراهیمی|استاد مشاور اول=مهدی مومنی|مقطع تحصیلی=کارشناسی ارشد|سال دفاع=۱۳۹۴|دا...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جایگزین های مجازات حبس در قانون جدید مجازات اسلامی
عنوانجایگزین های مجازات حبس در قانون جدید مجازات اسلامی
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجوعلی حسین پرویزی
استاد راهنماشهرام ابراهیمی
استاد مشاورمهدی مومنی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۴
دانشگاهدانشگاه پیام نور استان تهران



جایگزین های مجازات حبس در قانون جدید مجازات اسلامی عنوان پایان نامه ای است که توسط علی حسین پرویزی، با راهنمایی شهرام ابراهیمی و با مشاوره مهدی مومنی در سال ۱۳۹۴ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور استان تهران دفاع گردید.

چکیده

س از ظهور زندان در اوایل قرن نوزدهم میلادی روشن فکران و متخصصان عدالت کیفری به این مجازات نوپا بسیارخوش بین بودند، زیرا در تقابل با مجازات های قبل از آن بسیار انسانی جلوه می نمود. اما دیری نپایید که انتقاد ها نسبت به آن آغاز شد. زندان ها از همان بدو تاسیس با مشکلات فراوانی روبرو بودند و در ادامه وضعیت آن ها وخیم تر شد. برای برون رفت از این معضل و دوری از آثار روانی و مادی مخرب زندان، جایگزین های مجازات حبس در سیاست جنایی کشورهای مختلف نمود پیدا کرده است که قانون جدید مجازات اسلامی ایران نیز از این امر تاثیر پذیرفته است. یکی از مهمترین نهادهای های اعمال اصل فردی کردن مجازات ها، حکم به جایگزین های حبس با توجه به خصوصیات و توانایی های مرتکب، به شیوه پیش بینی شده در قانون است. هرچند مجازات های جایگزین حبس مندرج در فصل نهم قانون مجازات اسلامی مصوب۱۳۹۲ (ماده۶۴ الی۷۹) تاسیس قضایی جدید و آخرین اراده قانونگذار می باشد. در این قانون از مصادیق جدیدی تحت عنوان: دوره مراقبت، خدمات عمومی، جزای نقدی، جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی استفاده شده است. ولی ماهیت مجازات های جایگزین حبس در دوره های قبلی قانون گذاری، اعم از قبل و یا بعد از انقلاب، بیشتر تحت عناوین و تاسیس های حقوقی دیگر ازجمله: تبدیل مجازات و در قالب تخفیف مجازات، متعاقب احراز کیفیات مخففه پیشینه تقنینی دارد. از طرفی نیز مواد۳ الی۵ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب۱۳۸۲، ضمن محدود کردن تخفیف مجازات حبس به (تا یک سوم حداقل مجازات قانونی جرم)، به احصاء مجازات های تبدیلی متناسب پرداخته است. با این وجود تفاوت اصلی تاسیس جدید مجازات های جایگزین حبس مصوب قانون مجازات اسلامی۱۳۹۲، با مجازات های تبدیلی پیش بینی شده در قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح، علاوه بر آن که مجازات های جایگزین حبس بصورت تاسیس جدید و مستقل و خارج از موضوع تخفیف (تقلیل یا تبدیل مجازات) مطرح شده است، جنبه الزامی بودن آن می باشد، زیرا عبارت (دادگاه می تواند) مندرج در مواد۳ الی۵ قانون اخیرالذکر، بر تخییری بودن تخفیف مجازات یا تبدیل به مجازات متناسب با مجازات اصلی تصریح دارد، در صورتی که تاسیس جدید با احراز شرایط موجود در ماده۶۴ قانون مجازات اسلامی مصوب۱۳۹۲ و رعایت مواد بعدی برای دادگاه الزامی است. به هر حال نگارنده در این تحقیق می کوشد، علاوه بر بیان جایگزین های حبس در قانون جدید مجازات اسلامی، تحلیلی بر مواد مربوط به نیرو های مسلح داشته باشد. از سویی، نیز جرایم غیر عمد در حیطه امور پزشکی و بازخورد آن در قانون جدید و آیین نامه های جدید التصویب را مورد مطالعه و بازاندیشی قرار می دهد.

ساختار و فهرست پایان نامه

فهرست مطالبعناوین صفحهمقدمه۱بخش اول: مفاهیم و شرایطفصل اول:تبیین مفاهیم اساسی۸مبحث اول) زندان۹گفتار اول) تعریف زندان۹گفتار دوم) تاریخچه زندان در ایران۱۲گفتار سوم) معایب زندان۱۵مبحث دوم) مجازات های جایگزین۱۶گفتار اول) اهداف مجازات ها۱۶گفتار دوم) تعریف جایگزین های مجازات حبس به معنای عام حقوقی۱۹گفتار سوم) چارچوب نظری مجازات های جایگزین۲۱فصل دوم:شرایط توسل به جایگزین ها در جرایم عمدی و غیر عمدی۲۹مبحث اول) توسل به جایگزینها در جرایم عمدی۳۰گفتار اول) موارد اجباری توسل به جایگزینها در قانون مجازات ۹۲۳۹گفتاردوم) موارد اختیاری توسل به جایگزینها در جرایم عمدی۴۴مبحث دوم) توسل به جایگزین ها در جرایم غیر عمدی۴۶گفتار اول) موارد اجباری توسل به جایگزینها در جرم غیر عمد۴۸گفتار دوم) موارد اختیاری توسل به جایگزینها در جرم غیر عمد۵۳گفتار سوم) ممنوعیتها و رویه قضایی۵۵بخش دوم:گونه شناسی جایگزین هافصل اول:خدمات عمومی و دوره مراقبت۶۳مبحث نخست: خدمات عمومی رایگان۶۸گفتار اول) مفهوم خدمت عمومی۶۸گفتار دوم) اهداف۷۲گفتار سوم) انواع خدمات عمومی۷۳گفتار چهارم) شرایط و نحوه اجرای خدمات عمومی۷۷مبحث دوم) دوره مراقبت۸۵گفتار اول) شرایط اعمال حکم دوره مراقبت در قانون۸۸گفتار دوم) موارد حکم به دوره مراقبت مطابق قانون۸۸گفتار سوم) نقش مراقبت در ترمیم مقاصد مجرمانه مجرم۹۰فصل دوم:جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی۹۵مبحث نخست) جزای نقدی۹۷مبحث دوم) محرومیت از حقوق اجتماعی۱۰۹مبحث سوم) سایر مقررات مربوط به مجازات های جایگزین حبس:۱۲۸نتیجه گیری۱۲۵فهرست منابع و مآخذ۱۳۰

کلیدواژه ها

  • سیستم رنگهای استاندارد
  • مدول فازی $mu$–تصفیه شده
  • قضیه اشتراکی کرول