شیوه های حل و فصل اختلاف در حقوق بین الملل دریاها با تاکید بر ارایه شیوه مناسب برای جمهوری اسلامی ایران

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۲۰ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات رساله|عنوان=شیوه های حل و فصل اختلاف در حقوق بین الملل دریاها با تاکید بر ارایه شیوه مناسب برای جمهوری اسلامی ایران|رشته تحصیلی=حقوق بین الملل عمومی|دانشجو=سیدمصطفی هاشمی|استاد راهنمای اول=سیدباقر میرعباسی|استاد مشاور اول=احمد...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
شیوه های حل و فصل اختلاف در حقوق بین الملل دریاها با تاکید بر ارایه شیوه مناسب برای جمهوری اسلامی ایران
عنوانشیوه های حل و فصل اختلاف در حقوق بین الملل دریاها با تاکید بر ارایه شیوه مناسب برای جمهوری اسلامی ایران
رشتهحقوق بین الملل عمومی
دانشجوسیدمصطفی هاشمی
استاد راهنماسیدباقر میرعباسی
استاد مشاوراحمد مومنی راد، حسین نواده توپچی
مقطعدکتری
سال دفاع۱۳۹۷
دانشگاهدانشگاه تهران


شیوه های حل و فصل اختلاف در حقوق بین الملل دریاها با تاکید بر ارایه شیوه مناسب برای جمهوری اسلامی ایران عنوان رساله ای است که توسط سیدمصطفی هاشمی، با راهنمایی سیدباقر میرعباسی و با مشاوره احمد مومنی راد و حسین نواده توپچی در سال ۱۳۹۷ و در مقطع دکتری دانشگاه تهران دفاع گردید.

چکیده

امروزه دریا و دسترسی به آن از موهبتها و مزیتهای انکار ناپذیر برای کشورها به شمار می رود و به تبع آن حقوق دریاها نیز یکی از شاخه های اصلی حقوق بین الملل عمومی قلمداد می گردد. بهره برداری و حاکمیت بر دریاها نیز همواره یکی از موضوعات اصلی اختلافات بین کشورها بوده و این اختلافات شمار زیادی از آرای محاکم قضایی و داوری را به خود اختصاص داده اند. امروزه مکانیزمهای متعددی برای حل و فصل اختلافات در کنوانسیون بین المللی حقوق دریاها ۱۹۸۲ پیش بینی شده است که به دلیل وجود مراجع متعدد برای رسیدگی، محدویتها و استثنایاتی مترتب بر آنها از پیچیدگی هایی زیادی برخوردار است که نیازمند واکاوی و بررسی موشکافانه می باشد. در این تحقیق ضمن پرداختن به مفهوم یک اختلاف بین المللی و شرایط آن و نیز بررسی انواع شیوه های حل و فصل اختلافات در عرصه حقوق دریاها، مزایا و فرصتهای موجود در رژیم حل و فصل اختلافات در کنوانسیون مورد تبیین قرار گرفته است. تحقیق حاضر در پرتوی اسناد و کنوانسیونهای بین المللی مربوط به حقوق دریاها و نیز آرای صادره از سوی مراجع داوری و دادگستری صورت گرفته است. به لحاظ اینکه کشور ایران نیز یکی از کشورهای دریایی به شمار می آید، یکی از محورهای اصلی این تحقیق ارایه بهترین شیوه از میان شیوه های حل و فصل اختلاف در حوزه حقوق دریاها برای جمهوری اسلامی ایران بوده است. با توجه به یافته های تحقیق و بررسی و واکاوی مکانیزمهای موجود در زمینه حقوق دریاها که در کنوانسیون پیش بینی شده است، بهترین شیوه و مناسب ترین گزینه برای جمهوری اسلامی ایران انتخاب دیوان بین المللی حقوق دریاها برای حل و فصل اختلافات با سایر کشورها پیشنهاد شده است.

کلیدواژه ها

  • دریا
  • داوری