نظریه شماره 7/96/2884 مورخ 1396/11/24 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره بررسی جرم آنی یا مستمر تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها و اثر مرور زمان در اجرای حکم قلع و قمع مستحدثات

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۱۸ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۶/۲۸۸۴|شماره پرونده=۹۶–۱۹۲–۲۰۷۷ ک|تاریخ نظریه=۱۳۹۶/۱۱/۲۴|موضوع نظریه=حقوق جزا|محور نظریه=تغییر کاربری اراضی}} '''نظریه شماره ۷/۹۶/۲۸۸۴ مورخ ۱۳۹۶/۱۱/۲۴ اداره کل حقوقی قوه ق...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی ۷/۹۶/۲۸۸۴
شماره نظریه۷/۹۶/۲۸۸۴
شماره پرونده۹۶–۱۹۲–۲۰۷۷ ک
تاریخ نظریه۱۳۹۶/۱۱/۲۴
موضوع نظریهحقوق جزا
محور نظریهتغییر کاربری اراضی


نظریه شماره ۷/۹۶/۲۸۸۴ مورخ ۱۳۹۶/۱۱/۲۴ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره بررسی جرم آنی یا مستمر تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها و اثر مرور زمان در اجرای حکم قلع و قمع مستحدثات: در پاسخ به استعلامی درباره ماهیت جرم تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها و تاثیر مرور زمان بر این جرم، اداره کل حقوقی قوه قضاییه نظریه خود را ارایه کرده است. این اداره معتقد است که تغییر کاربری اراضی از جرایم آنی محسوب میشود و مرور زمان شامل آن میشود. مرور زمان از زمان تحقق تغییر کاربری آغاز میگردد و تشخیص آن با مرجع قضایی است. همچنین، صدور حکم قلع و قمع مستحدثات تنها در صورت احراز جرم و محکومیت متهم امکانپذیر است و در صورت برایت یا شمول مرور زمان، حکم به قلع و قمع منتفی است.

استعلام

با توجه به اینکه بزه تغییر غیر مجاز کاربری اراضی زراعی و باغها موضوع قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب ۱۳۷۴/۳/۳۱ و اصلاحیه و اصلاحیه بعدی آن مصوب ۱۳۸۵/۸/۱ با در نظر گرفتن رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور دارای مجازات درجه ۷ محسوب می شود که مطابق ماده ۱۰۵ قانون مجازات اسلامی مرور زمان چنین جرایمی ۳ سال است اولا آیا جرم مزبور جرم مستمر است یا جرم آنی؟ ثانیا: مشمول مرور زمان می گردد یا خیر؟ در صورت اول ملاک احتساب مرور زمان چگونه خواهد بود به طور مثال شروع به احداث بنا یا تکمیل بنا کدام ملاک است ثالثا: در صورت شمول مرور زمان و صدور قرار موقوفی تعقیب دادگاه کیفری در مورد قلع و قمع بنا مواجهه با تکلیف می باشد یا خیر؟ به عبارتی آیا پرونده کیفری حکم بر قلع و قمع مستحدثات صادر خواهد شد یا خیر؟


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱– تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها موضوع حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب ۱۳۷۴ با اصلاحات بعدی، از جرایم آنی است، زیرا عنصر مادی جرم مذکور در همان زمان که کاربری تغییر داده شده، واقع شده است و لذا با حصول شرایط مقرر در قانون، می تواند مشمول مرور زمان باشد. مبدا احتساب مرور زمان، هنگامی است که تغییر کاربری محقق شده است که تشخیص آن با مرجع قضایی، با توجه به مقررات مربوط است.


۲– طبق ماده ۳ (اصلاحی ۱/۸/۱۳۸۵) قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها، مجازات مرتکب بزه تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره ۱ ماده ۱ قانون مذکور، علاوه بر "قلع و قمع بنا"، پرداخت جزای نقدی به شرح مقرر در ماده ۳ قانون مزبور است؛ لذا صدور حکم به قلع و قمع بنا صرفا در صورت احراز تحقق بزه و ضمن صدور حکم محکومیت مرتکب توسط مرجع قضایی، امکان پذیر است. بنابراین، در مواردی که دادگاه حکم برایت متهم را صادر می کند یا به لحاظ شمول مرور زمان، بزه تغییر کاربری غیرمجاز اساسا قابل تعقیب نیست، صدور حکم به "قلع و قمع بنا" نیز منتفی است.