نظریه شماره 7/97/108 مورخ 1397/01/28 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره قابلیت تجدیدنظر در اظهارنظرهای کارشناسی هیات های بدوی انتظامی نظام پزشکی و نقش هیات عالی انتظامی
چکیده این نظریه توسط هوش مصنوعی تولید شده است و هنوز توسط پژوهشگران ویکی حقوق بررسی نشده است. |
شماره نظریه | ۷/۹۷/۱۰۸ |
---|---|
شماره پرونده | ۹۷–۳۰–۱۰۸ع |
تاریخ نظریه | ۱۳۹۷/۰۱/۲۸ |
موضوع نظریه | آیین دادرسی کیفری |
محور نظریه | نظریه کارشناسی جرایم پزشکی |
نظریه شماره ۷/۹۷/۱۰۸ مورخ ۱۳۹۷/۰۱/۲۸ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره قابلیت تجدیدنظر در اظهارنظرهای کارشناسی هیاتهای بدوی انتظامی نظام پزشکی و نقش هیات عالی انتظامی: نظر کارشناسی هیاتهای بدوی انتظامی نظام پزشکی در مورد جرایم پزشکی، جنبه مشورتی دارد و در صورت عدم تطابق با اوضاع و احوال محقق، قابل رد است. این نظرها همچون سایر آراء از امکان تجدیدنظر در هیاتهای تجدیدنظر و هیات عالی انتظامی نظام پزشکی برخوردار نیستند. همچنین، وظیفه اظهار نظر کارشناسی هیات عالی انتظامی نظام پزشکی مسبوق به ارجاع اولیه به هیات بدوی انتظامی است و هییت عالی تکلیفی در اعلام نظر تخصصی مستقیم به مراجع قضایی ندارد و باید موارد به هیاتهای بدوی ارجاع شود.
استعلام
بر اساس تبصره ی سه ماده ی ۳۵ و ماده ی ۴۱ قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۳ و ماده ی ۶۳ آیین نامه انتظامی رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفه ای شاغلین حرفه های پزشکی و وابسته در سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۳ هیات های بدوی انتظامی نظام پزشکی هریک از شهرستان ها موظف شده اند نظر مشورتی کارشناسی و تخصصی خود را نسبت به هریک از پرونده های مربوط به رسیدگی به اتهام بزه ناشی از حرفه صاحبان مشاغل پزشکی را در اختیار دادگاه ها و دادسراهای شهرستان مربوط قرار دهند.
اینک آیا:
۱–اظهارنظرهای کارشناسی هیات های بدوی به شرح فوق مانند سایر آرای هیات های بدوی قابل تجدیدنظر در هیات های تجدیدنظر و هیات عالی نظام پزشکی می باشد یا قطعی محسوب می شود؟
۲–آیا هیات های عالی انتظامی نظام پزشکی نیز وظیفه ی مشابه را دارا هستند و مراجع قضایی می توانند به طور مستقیم از هیات های مزبور درخواست اظهارنظر کارشناسی در خصوص مقصر بودن پزشک معالج و میزان تقصیر او بنمایند؟
۳– در صورت ارجاع موضوع و درخواست مراجع قضایی هیات عالی نظام پزشکی چه وظیفه ای در این ارتباط دارد؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
۱– اولا– هرچند مطابق بند ز ماده ۳ قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی، یکی از وظایف سازمان مذکور اظهارنظر کارشناسی در مورد جرایم پزشکی است که به موجب تبصره (۳) ماده ۳۵ این قانون، هیات های بدوی انتظامی پزشکی شهرستان ها مرجع صالح به اعلام نظر کارشناسی است و نیز طبق تبصره (۵) ماده مذکور، مراجع قضایی می توانند در صورت لزوم نظریه هیات تجدیدنظر و یا هیات عالی انتظامی پزشکی را اخذ نمایند، اما نظریه کارشناسی مراجع مذکور بر اساس تبصره (۱) ماده ۴۱ این قانون مشورتی می باشد و در هر صورت چنانچه بر خلاف ماده ۱۶۶ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ با اوضاع و احوال محقق و معلوم مطابقت نداشته باشد، قابل رد است. در هر حال نظریه کارشناسی هیات های فوق الذکر برای مراجع قضایی جنبه طریقت دارد و نه موضوعیت و لذا مرجع قضایی ذی ربط می تواند موضوع را جهت کارشناسی به کارشناسان دیگر ارجاع نماید.
ثانیا– تبصره ۳ ماده ۳۵ قانون سازمان نظام پزشکی صرفا در مقام بیان آن است که نظر هیات های بدوی انتظامی در رسیدگی به جرایم شاغلین به حرفه پزشکی و وابسته، از اعتبار نظر کارشناسی برخوردار است و دلالتی بر اولویت یا تقدم نظر این هیات ها در ارجاع امور از سوی مراجع قضایی ندارد.
۲– با توجه به ماده ۳۸ قانون صدر الذکر که وظایف قانونی هیات عالی انتظامی را پیش بینی نموده است، اظهار نظر کارشناسی هیات عالی انتظامی نظام پزشکی در فرض سوال، باید مسبوق به طرح و ارجاع اولیه موضوع به هیات بدوی انتظامی پزشکی باشد.
۳– در فرض استعلام هییت عالی انتظامی نظام پزشکی تکلیفی در اعلام نظر تخصصی ندارد و باید به مرجع قضایی اعلام نماید، کسب نظر از هییت های بدوی انتظامی نظام پزشکی به عمل آورند.