نظریه شماره 7/97/1247 مورخ 1397/05/09 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تاثیر تخفیف و تبدیل مجازات های اعدام و حبس ابد در قانون مبارزه با مواد مخدر بر جرایم مرتبط و تبعی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۱۰ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۷/۱۲۴۷|شماره پرونده=۹۶–۵۴–۲۳۲۰|تاریخ نظریه=۱۳۹۷/۰۵/۰۹|موضوع نظریه=حقوق جزا|محور نظریه=تبدیل و تقلیل مجازات مواد مخدر}} '''نظریه شماره ۷/۹۷/۱۲۴۷ مورخ ۱۳۹۷/۰۵/۰۹ اداره کل...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی ۷/۹۷/۱۲۴۷
شماره نظریه۷/۹۷/۱۲۴۷
شماره پرونده۹۶–۵۴–۲۳۲۰
تاریخ نظریه۱۳۹۷/۰۵/۰۹
موضوع نظریهحقوق جزا
محور نظریهتبدیل و تقلیل مجازات مواد مخدر


نظریه شماره ۷/۹۷/۱۲۴۷ مورخ ۱۳۹۷/۰۵/۰۹ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تاثیر تخفیف و تبدیل مجازاتهای اعدام و حبس ابد در قانون مبارزه با مواد مخدر بر جرایم مرتبط و تبعی: با استناد به ماده ۴۵ الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۹۶، سوالی مطرح شده است که آیا با تخفیف و تبدیل مجازاتهای اعدام و حبس ابد برای مرتکبان و مجرمان سابق باید مجازاتهای مواد ۲۱ و ۲۲ قانون مبارزه با مواد مخدر نیز بازنگری و تقلیل یابد. نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه تصریح میکند که مجازاتهای موضوع مواد ۲۱ و ۲۲ نیز باید بر اساس مجازات تخفیف یافته تعیین شود. اگر حکمی قبلا صادر شده باشد، اعمال بند ب ماده ۱۰ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ در خصوص مرتکبان این مواد، در صورتی که به نفع آنها باشد، لازم است.

استعلام

در اجرای ماده ی ۴۵ الحاقی به قانون مبارزه با موادمخدر مصوب ۱۳۹۶ که کیفر اعدام و حبس ابد مرتکبان، مجرمان و متهمان قبل از لازم الاجرا شدن به قانون به مجازات های درجه یک و دو ... تبدیل می شود. آیا با تبدیل و تقلیل مجازات های اعدام و حبس مرتکبان و مجرمان و متهمان سابق باید به تبع از آن، مجازات های موضوع مواد ۲۱ و ۲۲ قانون مبارزه با موادمخدر که تابع کیفر متهم اصلی است نیز مورد بازنگری و تقلیل قرار گیرد؟ با فرض پذیرش ضرورت کاهش مجازات های محکومان ذکر شده انجام آن در اجرای ماده ی ده قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ صورت می گیرد یا به دلیل قانون خاص بودن تبصره ی دو ماده ی ۲۲ قانون باید در مرجع تجدیدنظر بررسی و کاهش یابد.


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از آن جا که مجازات مرتکبان جرایم مقرر در مواد ۲۱ و ۲۲ قانون مبارزه با مواد مخدر با الحاقات و اصلاحات بعدی، حسب مورد تابعی از مجازات متهم یا مجرم اصلی است، به نظر می رسد که در مواردی که در اجرای ماده ۴۵ الحاقی مورخ ۱۲/۷/۱۳۹۶ به قانون موصوف، مجازات مرتکبان جرایمی که در این قانون دارای مجازات حبس ابد یا اعدام هستند، تخفیف و تبدیل می گردد، مجازات مرتکبان موضوع مواد ۲۱ و ۲۲ یاد شده نیز باید بر اساس مجازات تخفیف و تبدیل یافته، تعیین شود و اگر قبلا حکم صادر شده باشد، بند ب ماده ۱۰ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ درخصوص مرتکبان موضوع مواد ۲۱ و ۲۲ یاد شده، درصورتی که مساعدتر به حال آنان باشد، باید اعمال شود.