نظریه شماره 7/97/2834 مورخ 1397/10/18 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره پرداخت هزینه های معالجه در حوادث رانندگی بر اساس ماده 35 قانون بیمه اجباری خسارات
چکیده این نظریه توسط هوش مصنوعی تولید شده است و هنوز توسط پژوهشگران ویکی حقوق بررسی نشده است. |
شماره نظریه | ۷/۹۷/۲۸۳۴ |
---|---|
شماره پرونده | ۹۶–۱۶/۱۰–۲۰۲۱ |
تاریخ نظریه | ۱۳۹۷/۱۰/۱۸ |
موضوع نظریه | حقوق بیمه |
محور نظریه | هزینههای معالجه حوادث رانندگی |
نظریه شماره ۷/۹۷/۲۸۳۴ مورخ ۱۳۹۷/۱۰/۱۸ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره پرداخت هزینههای معالجه در حوادث رانندگی بر اساس ماده ۳۵ قانون بیمه اجباری خسارات: براساس ماده ۳۵ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در حوادث وسایل نقلیه و با لحاظ ماده ۳۰ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، پرداخت هزینههای معالجه اشخاص ثالث زیاندیده و راننده مسبب حادثه بر عهده بیمهگر یا صندوق میباشد. همچنین، قانون مقرر کرده است که ده درصد از حق بیمه به حساب درآمدهای اختصاصی وزارت بهداشت واریز شود تا برای تامین بخشی از هزینههای تشخیصی و درمانی مصدومان استفاده گردد. بنابراین، در پاسخ به استعلامات ارایهشده، تکلیف بیمهگر برای پرداخت هزینههای معالجه از طریق مکانیزم تعیینشده در ماده ۳۰ قانون مزبور تعریف میشود و سایر پرسشها بیمورد میگردد.
استعلام
ماده ۳۵ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۲۹/۲/۱۳۹۵ مقرر می دارد: هزینه های معالجه اشخاص ثالث زیان دیده و راننده مسبب حادثه در صورتی که مشمول قانون دیگری نباشد با لحاظ ماده ۳۰ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ۲ حسب مورد بر عهده بیمه گر مربوط یا صندوق است. ۱–آیا امکان اخذ هزینه های معالجه اشخاص ثالث زیان دیده و راننده مسبب حادثه وجود دارد یاخیر؟
۲–در صورت امکان اخذ هزینه های معالجه اشخاص ثالث زیان دیده و راننده مسبب حادثه بیمه گر به صرف دستور مقام قضایی و با ارایه مدارک مثبت هزینه بیمه گر مکلف است هزینه های معالجه را پرداخت نماید یا خیر؟
۳–در صورتی که امکان اخذ هزینه های معالجه اشخاص ثالث زیان دیده و راننده مسبب حادثه با دستور قضایی ممکن نباشد آیا دادگاه کیفری دو که صالح به رسیدگی به پرونده اصلی در خصوص تصادف می باشد می تواند بدون دادخواست و فقط با ارایه مدارک مثبت هزینه درمان حکم به پرداخت دراین خصوص صادر نماید.
۴–در صورتی که امکان اخذ هزینه های معالجه اشخاص ثالث زیان دیده و راننده مسبب حادثه با ارایه دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی و طرح آن در محاکم کیفری یا حقوقی صالحه آیا محاکم صالحه می توانند خواسته دعوا را بدون دلیل رد نمایند.
۵–در صورتی که امکان اخذ هزینه های معالجه اشخاص ثالث زیان دیده و راننده مسبب حادثه با ارایه دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی و طرح آن در محاکم کیفری یا حقوقی صالحه و صدور حکم به پرداخت هزینه های معالجه آیا بیمه گر مربوطه می تواند از رای صادره تمکین ننماید.
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
۱– با توجه به اینکه مقنن حکم ماده ۳۵ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۲۹/۰۲/۱۳۹۵ را با لحاظ ماده ۳۰ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، مقرر کرده است و با توجه به اینکه به موجب ماده ۳۰ قانون اخیر الذکر برای تامین بخشی از منابع لازم جهت ارایه خدمات تشخیصی و درمانی به مصدومان حوادث و سوانح رانندگی معادل ده درصد(۱۰%) از حق بیمه پرداختی شخص ثالث، سرنشین و مازاد به طور مستقیم طی قبض جداگانه به حساب در آمد های اختصاصی نزد خزانه داری کل کشور در چارچوب اعتبارات مصوب بودجه سنواتی به نام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی واریز می شود بنابراین، به نظر می رسد تکلیف بیمه گر برای پرداخت هزینه معالجه از طریق ساز وکار پیش بینی شده در ماده ۳۰ یاد شده اعمال می شود و بر این اساس پرسش های بعدی منتفی است.