نظریه شماره 7/97/380 مورخ 1397/03/06 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تشکیل جلسه دادگاه انقلاب با حضور رئیس یا مستشار و دادرس علی البدل در جرائم بندهای ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۴۵ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۷/۳۸۰|شماره پرونده=۹۶–۱۶۸/۱–۲۴۲۹ک|تاریخ نظریه=۱۳۹۷/۰۳/۰۶|موضوع نظریه=آیین دادرسی کیفری|محور نظریه=تشکیل دادگاه انقلاب}} '''نظریه شماره ۷/۹۷/۳۸۰ مورخ ۱۳۹۷/۰۳/۰۶ اداره کل حق...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی ۷/۹۷/۳۸۰
شماره نظریه۷/۹۷/۳۸۰
شماره پرونده۹۶–۱۶۸/۱–۲۴۲۹ک
تاریخ نظریه۱۳۹۷/۰۳/۰۶
موضوع نظریهآیین دادرسی کیفری
محور نظریهتشکیل دادگاه انقلاب


نظریه شماره ۷/۹۷/۳۸۰ مورخ ۱۳۹۷/۰۳/۰۶ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تشکیل جلسه دادگاه انقلاب با حضور رییس یا مستشار و دادرس علیالبدل در جرایم بندهای ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری: در پاسخ به استعلامی درباره امکان تشکیل دادگاه انقلاب با تعداد داوران مختلف برای جرایم مشخص در ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری، نظریه مشورتی خاطر نشان میکند که با توجه به تبصره ماده ۲۹۷ قانون مذکور و تبصره ۲ ماده ۲۹۶، تشکیل جلسه دادگاه انقلاب برای رسیدگی به جرایم بندهای الف، ب، پ، و ت ماده ۳۰۲ با حضور رییس یا مستشار و دادرس علیالبدل بلا مانع است. همچنین، رسیدگی به جرایم سیاسی و مطبوعاتی، که در صلاحیت دادگاه کیفری یک میباشد، از حوزه دادگاه انقلاب خارج است و بنابراین نیاز به تعدد قاضی در این مورد منتفی است.

استعلام

مطابق ماده ۲۹۷ قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه انقلاب در مرکز هر استان و به تشخیص رییس قوه قضاییه در حوزه قضایی شهرستان ها تشکیل می شود این دادگاه برای رسیدگی به جرایم موجب مجازات مندرج در بندهای (الف)، (ب)، (پ)، (ت) ماده (۳۰۲) این قانون دارای رییس و دو مستشار است که با دو عضو نیز رسمیت دارد. دادگاه برای رسیدگی به سایر موضوعات با حضور رییس یا دادرس علی البدل یا یک مستشار تشکیل می شود.


حال سوال این است که:


۱– آیا امکان تشکیل جلسه شعبه دادگاه انقلاب در رسیدگی به جرایم موضوع بندهای (الف، ب، پ، ت) ماده ۳۰۲ با حضور رییس یا مستشار و دادرس علی البدل امکان دارد یا خیر؟


۲– در خصوص بند (ث) ماده مذکور و رسیدگی به جرایم سیاسی وضعیت به چه صورت است؟


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱–با عنایت به تصریح تبصره ماده ۲۹۷ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ که مقررات دادرسی دادگاه کیفری یک را در دادگاه انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی می کند جاری دانسته و با لحاظ تبصره ۲ ماده ۲۹۶ قانون فوق الذکر که دادرسی علی البدل در دادگاه کیفری یک حسب مورد می تواند به جای رییس یا مستشار انجام وظیفه کند، بنابر این، تشکیل جلسه دادگاه انقلاب در جرایم موضوع بندهای الف، ب، ب و ت ماده ۳۰۲ قانون مارالذکر با حضور رییس یا مستشار و دادرس علی البدل دادگاه انقالب بلامانع است.


۲– با توجه به این که برابر بند ث ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ رسیدگی به جرایم سیاسی و مطبوعاتی در صلاحیت دادگاه کیفری یک می باشد، موضوع رسیدگی دادگاه انقلاب به این جرایم و به تبع آن لزوم یا عدم لزوم تعدد قاضی و .... منتفی است.