نظریه شماره 7/97/432 مورخ 1397/03/12 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره امکان واگذاری خودروهای دیپلماتیک با حجم موتور بالاتر از 2500 سی سی در شرایط ممنوعیت قانونی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۴۸ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/97/432|شماره پرونده=96–52–2111ع|تاریخ نظریه=1397/03/12|موضوع نظریه=حقوق گمرکی|محور نظریه=واگذاری خودروهای دیپلماتیک}} '''نظریه شماره 7/97/432 مورخ 1397/03/12 اداره کل حقوقی قوه قضاییه دربا...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/97/432
شماره نظریه۷/۹۷/۴۳۲
شماره پرونده۹۶–۵۲–۲۱۱۱ع
تاریخ نظریه۱۳۹۷/۰۳/۱۲
موضوع نظریهحقوق گمرکی
محور نظریهواگذاری خودروهای دیپلماتیک


نظریه شماره 7/97/432 مورخ 1397/03/12 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره امکان واگذاری خودروهای دیپلماتیک با حجم موتور بالاتر از ۲۵۰۰ سیسی در شرایط ممنوعیت قانونی: در شرایطی که خودروهای دیپلماتیک با حجم موتور بالاتر از ۲۵۰۰ سیسی وارد کشور شده و پیش از ده سال به شخص دیگری واگذار شوند، مسیلهای حقوقی پیش میآید که آیا این خودروها میتوانند به افرادی که شرایط خاص ماده ۱۲۰ قانون امور گمرکی را ندارند منتقل شوند. با توجه به مقررات موجود، به نظر نمیرسد که مواد ۱۱۹ و ۱۲۰ قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۰ نقش نسخکننده بر مقررات ماده ۴ قانون راجع به اجازه ورود اتومبیلهای نمایندگیهای سیاسی و کنسولی داشته باشند و مقررات قبلی همچنان به قوت خود باقی است. این به معنی آن است که برای واگذاری این دسته از خودروها به افراد دیگر، باید شرایط ویژه و محدودیتهای قانونی در نظر گرفته شود و نمیتوان بدون رعایت این مقررات اقدام به واگذاری نمود.

استعلام

بر اساس قانون ورود اتومبیل نمایندگی های سیاسی و کنسولی مقیم ایران مصوب سال ۱۳۶۳ و اصلاحیه بعدی سال های ۱۳۷۲ و ۱۳۸۱، دیپلمات های مقیم کشور و همسران آن ها با مجوز نهادهای ذیربط و با رعایت محدودیت های قانون مذکور، تنها یک بار در طی ماموریت، امکان واردات خودرو به داخل کشور و واگذاری آن در پایان ماموریت را خواهند داشت.


برابر ماده ۱۲۰ قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۰:


کلاهایی که به موجب قوانین خاص با تصویب نامه های هییت وزیران با معافیت از حقوق ورودی ترخیص می شوند، اگر قبل از انقضاء ده سال از تاریخ ترخیص آن به شخص دیگری که حق استفاده از معافیت با همان شرایط را ندارد یا به هر عنوان اعم از قطعی یا وکالتی واگذار شود، باید وجوه متعلقه را با کسر مبلغی که به تناسب فرسودگی و استهلاک در نظر گرفته می شود، پرداخت کند. مواردی که طبق مقررات مربوط برای واگذاری نحوه دیگری مقرر شده باشد، مستثنی است.


تبصره: واگذاری کالای موضوع این ماده قبل از پنج سال از تاریخ ترخیص مستلزم اخذ مجوزهای ورود است.


برابر مصوبه شماره ۷۰۴۴۱ تاریخ ۲۲/۰۶/۱۳۹۳ هیات محترم وزیران:


۱. خودروهای سواری با حجم موتور بالای ۲۵۰۰ سی سی و مشمول مقررات متروکه قابل عرضه به بازار نبوده و صرفا امکان مرجوع نمودن به خارج از کشور را دارند.


۲. ورود و ترخیص هرگونه خودروهای سواری از محل تصویب نامه های شماره ۲۰۴۴۰۸ تاریخ ۰۷/۱۱/۱۳۸۷–۲۰۴۴۱۹ تاریخ ۰۷/۱۱/۱۳۸۷ و ۸۵۷۱۱ تاریخ ۱۱/۰۴/۱۳۹۲ و سایر مصوبات مشابه صرفا برای خودروهای با حجم موتور ۲۵۰۰ سی سی و پایین تر مجاز است.


۳. تردد خودروهای با پلاک مناطق آزاد صرفا در محدوده این مناطق مجاز است...


شایان ذکر است: بند الف تصویب نامه مذکور طی، رای تاریخ ۱۶/۰۶/۱۳۹۵ هییت دیوان عدالت اداری ابطال گردیده است.


برابر تبصره ۳ ماده ۱۳ تصویب نامه شماره ۱۲۵۵۷۳/ت۵۴۸۰۳ه تاریخ ۰۹/۱۰/۱۳۹۶ هییت وزیران (الحاقی به آیین نامه ضوابط فنی واردات خودرو موضوع تصویب نامه شماره ۱۸۷۵۸/ت۲۸۸۱۷ه تاریخ ۱۰/۰۴/۱۳۸۲ و اصلاحات بعدی آن)، ثبت سفارش و واردات خودروهای سواری با حجم موتور بالاتر از ۲۵۰۰ سی سی ممنوع و برابر ماده ۱۶ همین تصویب نامه، واردات خودرو از محل مصوبات خاص با لحاظ معافیت های مربوط، منوط به رعایت مفاد این آیین نامه است.


دیپلمات های خارجی مقیم بر اساس قوانین خاص (قانون ورود اتومبیل نمایندگی های سیاسی و کنسولی مقیم ایران و مواد ۱۱۹ و ۱۲۰ قانون امور گمرکی) اقدام به ورود انواع خودرو سواری، بعضا با حجم موتور بیش از ۲۵۰۰ سی سی به داخل کشور نموده و پس از طی فرایند شماره گذاری پلاک سیاسی دریافت، لیکن پس از مدتی غالبا به سبب پایان ماموریت به دلیل مالکیت حقیقی خودروهای مذکور با هماهنگی وزارت امور خارجه و گمرک جمهوری اسلامی ایران به متقاضیان واگذار می گردد. خواهشمند است دستور فرمایید با عنایت به محدودیت های شماره گذاری خودروهای بالای حجم موتور ۲۵۰۰ سی–سی نسبت به موارد زیر اعلام نظر فرمایید.


۱. چنانچه خودروهای سواری با حجم موتور بالاتر از ۲۵۰۰ سی سی نمایندگی های سیاسی بعد از ممنوعیت ورود این گونه خودروها به کشور وارد و قبل از ده سال به شخص دیگری واگذار گردد، با توجه به تذکر انتهای ماده ۱۲۰ قانون امور گمرکی مواردی که طبق مقررات مربوط برای واگذاری نحوه دیگری مقرر شده باشد، مستثنی است به سبب مواجه شدن با مصوبه ممنوعیت ورود خودروهای با حجم موتور بالاتر از ۲۵۰۰ سی سی، آیا قابل واگذاری به افرادی که شرایط ماده ۱۲۰ قانون امور گمرکی را ندارند، می باشد؟


۲. در صورت واگذاری خودروهای یاد شده قبل از پنج سال از تاریخ ترخیص با توجه به تبصره ذیل ماده ۱۲۰ قانون امور گمرکی (واگذاری کالای موضوع این ماده قبل از پنج سال از تاریخ ترخیص مستلزم اخذ مجوز ورود است) آیا واگذاری خودروهای ذکر شده به افراد، به دلیل مواجه شدن با الزام قیدی فوق دارای محدودیت می باشد یا خیر؟


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱ و۲– مقررات ماده ۴ قانون راجع به اجازه ورود اتومبیل های نمایندگی های سیاسی و کنسولی مقیم ایران و اعضای رسمی آنها اصلاحی ۱/۳/۱۳۸۱ به قوت خود باقی است و مواد ۱۱۹ و ۱۲۰ قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۰ ناسخ آن به نظر نمی رسد.