نظریه شماره 7/98/24 مورخ 1398/09/20 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره بررسی تطبیق ماده 89 قانون مجازات اسلامی با مجازات های نوجوانان در جرایم مواد مخدر

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۴۸ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۸/۲۴|شماره پرونده=۹۸–۱۸۶/۱–۲۴ک|تاریخ نظریه=۱۳۹۸/۰۹/۲۰|موضوع نظریه=حقوق جزا|محور نظریه=مجازات نوجوانان در جرایم مواد مخدر}} '''نظریه شماره ۷/۹۸/۲۴ مورخ ۱۳۹۸/۰۹/۲۰ اداره ک...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۲۴
شماره نظریه۷/۹۸/۲۴
شماره پرونده۹۸–۱۸۶/۱–۲۴ک
تاریخ نظریه۱۳۹۸/۰۹/۲۰
موضوع نظریهحقوق جزا
محور نظریهمجازات نوجوانان در جرایم مواد مخدر


نظریه شماره ۷/۹۸/۲۴ مورخ ۱۳۹۸/۰۹/۲۰ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره بررسی تطبیق ماده ۸۹ قانون مجازات اسلامی با مجازاتهای نوجوانان در جرایم مواد مخدر: در پاسخ به استعلام پیرامون تطبیق مجازاتهای اعدام و حبس ابد در جرایم مرتبط با مواد مخدر با ماده ۸۹ قانون مجازات اسلامی برای نوجوانان، نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه به این نتیجه رسیده است که مجازات اعدام تعزیری و حبس ابد برای نوجوانان مرتکب چنین جرایمی، در حال حاضر منتفی است. بهجای اعدام تعزیری، مجازات اعدام حدی از باب افساد فیالارض جایگزین شده است. در صورتی که نوجوان مرتکب رشد و کمال عقل نداشته باشد، مجازات وفق ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ تعیین میگردد.

استعلام

در ماده ۸۹ قانون مجازات اسلامی که به مجازاتهای اعدام و حبس ابد اشاره ای نشده اگر نوجوانی مرتکب بزه مرتبط با مواد مخدر دارای مجازات اعدام یا حبس ابد شود آیا باید گفت در حکم درجه یک هستند و طبق ماده ۸۹ اقدام میشود یا اعدام و حبس ابد مافوق درجه یک بوده و لذا مشمول ماده ۸۹ نیستند؟ در صورت اخیر تکلیف چیست؟


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

با توجه به صدر ماده واحده الحاق یک ماده به قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۹۶ که مقرر داشته است: مرتکبان جرایمی که در این قانون دارای مجازات اعدام یا حبس ابد هستند، در صورت احراز یکی از شرایط زیر در حکم مفسد فی الارض می باشند و به مجازات اعدام ... محکوم و در غیر این صورت... مشمولین به اعدام به حبس درجه یک ... و مشمولین به حبس ابد به حبس و جزای نقدی درجه دو ... محکوم می شوند؛ در حال حاضر مجازات اعدام تعزیری و حبس ابد برای جرایم مرتبط با مواد مخدر و روان گردان منتفی است؛ و مجازات اعدام حدی از باب افساد فی الارض جایگزین اعدام تعزیری شده است؛ و در فرض استعلام، که مرتکب چنین جرمی نوجوان است، در صورت عدم احراز رشد و کمال عقل مرتکب، باید وفق ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ (مجازات های مقرر در فصل دهم از بخش دوم کتاب اول قانون اخیرالذکر) مجازات تعیین شود.