نظریه شماره 7/98/631 مورخ 1398/09/19 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره اظهارنظر مقام قضایی در پرونده های منجر به بازداشت متهم و اختلاف نظر بر سر اتهام تفهیم شده

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۵۷ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۸/۶۳۱|شماره پرونده=۹۸–۱۶۸–۶۳۱ ک|تاریخ نظریه=۱۳۹۸/۰۹/۱۹|موضوع نظریه=آیین دادرسی کیفری|محور نظریه=اظهار نظر در خصوص قرار بازداشت موقت}} '''نظریه شماره ۷/۹۸/۶۳۱ مورخ ۱۳۹۸/۰۹/...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی ۷/۹۸/۶۳۱
شماره نظریه۷/۹۸/۶۳۱
شماره پرونده۹۸–۱۶۸–۶۳۱ ک
تاریخ نظریه۱۳۹۸/۰۹/۱۹
موضوع نظریهآیین دادرسی کیفری
محور نظریهاظهار نظر در خصوص قرار بازداشت موقت


نظریه شماره ۷/۹۸/۶۳۱ مورخ ۱۳۹۸/۰۹/۱۹ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره اظهارنظر مقام قضایی در پروندههای منجر به بازداشت متهم و اختلاف نظر بر سر اتهام تفهیم شده: در مواردی که پروندهای با صدور قرار بازداشت موقت از سوی بازپرس به نظر دادستان برسد، دادستان موظف است به فوریت در خصوص قرار بازداشت موقت تصمیمگیری کند، حتی اگر با اتهام تفهیم شده به متهم مخالف یا نظر به اتهام دیگری داشته باشد. دادستان نمیتواند انتظار تفهیم اتهام جدیدی را به عنوان پیشنیاز اعلام نظر خود قرار دهد. با این حال، در صورت بروز اختلاف نظر بر سر اتهام، دادستان باید مسیله را به بازپرس متذکر شود و در مورد سایر احکام تامین که منجر به بازداشت شدهاند، نیازی به اظهار نظر دادستان نیست. در مواردی که دادیار قرار تامین منجر به بازداشت صادر کرده باشد، باید مطابق ماده ۹۲ قانون آیین دادرسی کیفری عمل شود.

استعلام

چنانچه پرونده ای جهت اظهار نظر پیرامون قرار تامین کیفری منجر به بازداشت به نظر مقام اظهار نظر برسد و مقام اظهار نظر اساسا مخالف اتهام تفهیم شده بوده و معتقد به توجه اتهامی دیگر به متهم باشد تکلیف چیست؟ به دیگر سخن مقام اظهار نظر در چه قالبی و چگونه می بایست اظهار نظر نماید؟


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

با توجه به فوریت تعیین تکلیف نسبت به متهمان بازداشتی که در مواد مختلف قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ از جمله مواد ۹۲، ۲۴۰ و ۲۴۲ این قانون آمده است، چنانچه پرونده با صدور قرار بازداشت موقت از سوی بازپرس به نظر دادستان (مقام اظهار نظر) برسد، مقام مذکور صرف نظر از این که با اتهام تفهیم شده به متهم موافق بوده یا نظر به تفهیم اتهام دیگری داشته باشد، مکلف است در خصوص قرار بازداشت موقت صادره سریعا اظهار نظر نماید و نمی تواند اعلام نظر خود را منوط به تفهیم اتهام دیگری نماید؛ لیکن در راستای ماده ۷۳ قانون فوق الذکر مراتب را به بازپرس متذکر می گردد. ضمنا در خصوص سایر قرارهای تامین صادره از سوی بازپرس که منتهی به بازداشت متهم شده است، نیازی به اظهار نظر دادستان نمی باشد. همچنین در خصوص قرارهای تامین منتهی به بازداشت صادره از سوی دادیار، مطابق ماده ۹۲ قانون آیین دادرسی کیفری رفتار می گردد.